Теми статей
Обрати теми

Чи можна провести індексацію основних фондів за попередні роки

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Чи можна провести індексацію основних фондів за попередні роки

 

Наше підприємство не проводило індексацію основних фондів починаючи з 2005 року по сьогодні. Чи маємо ми право здійснити індексацію основних фондів за всі попередні роки?

(м. Харків)

 

Нагадаємо, що відповідно до

п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток платники податку на прибуток усіх форм власності мають право застосовувати щорічну індексацію балансової вартості груп основних фондів (далі — ОФ) та нематеріальних активів на коефіцієнт індексації.

Проводити індексацію можна за підсумками звітного року на початок першого кварталу наступного року і лише в тому випадку, коли значення коефіцієнта індексації перевищує одиницю.

Проведення індексації — це

не обов’язок платника податку, а лише його право: за своїм рішенням підприємство може і не проводити індексацію (детальніше див. консультацію «Індексація основних фондів у 2010 році» // «БТ», 2010, № 7, с. 47).

Закон про податок на прибуток

не дає прямої відповіді на запитання, чи можна провести індексацію за минулі роки (наприклад, шляхом виправлення помилки), коли значення індексу інфляції дозволяло це зробити, але підприємство свого часу не прийняло таке рішення.

На нашу ж думку, проводити індексацію за попередні роки підприємство не може.

Основний аргумент: платникам податку п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток дає вибір: або провести щорічну індексацію балансової вартості груп ОФ та нематеріальних активів на коефіцієнт індексації (до того ж один раз на початку року), або залишити балансову вартість груп ОФ незмінною.

Якщо підприємство

не скористалося наданою йому можливістю і не провело індексацію ОФ у поточному році, то воно втратило право здійснювати такі дії як у цьому році, так і в майбутньому, та автоматично прийняло рішення залишити балансову вартість груп ОФ незмінною.

Водночас варто зазначити, що податківці на місцях (

консультація в «ПБМК»*, 2009, № 2) у схожій ситуації — підприємство не скористалося правом, наданим йому ст. 12 Закону про податок на прибуток, та не віднесло до валових витрат суму дебіторської заборгованості за відвантажений товар за відсутності оплати — дозволяють скористатися цим правом пізніше і через механізм виправлення помилок.

* Газета «Податковий, банківський, митний консультант».

На нашу думку, висновки, зроблені податківцями на місцях, не є достатньо обґрунтованими. А тому якщо ви все ж бажаєте застосувати такий підхід до індексації ОФ, то радимо спробувати отримати індивідуальне податкове роз’яснення з необхідними для вас висновками. Можливо, податківці на місцях виявляться лояльними та дозволять здійснити індексацію ОФ за минулі періоди. Без роз’яснення проводити індексацію за минулі роки ми не радимо.

 

Сергій ДЕЦЮРА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі