Теми статей
Обрати теми

Зберігання у скриньці РРО розмінної монети, призначеної для наступного робочого дня

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Зберігання у скриньці РРО розмінної монети, призначеної для наступного робочого дня

 

Чи можна у скриньці РРО зберігати готівку, яку ми залишаємо на наступний день як розмінну монету і щодня вносимо операцією «Службове внесення», якщо при цьому ліміт каси не перевищується? Чи, може, потрібно при роздрукуванні Z-звіту обнуляти й касу, тобто не залишати у скриньці каси розмінних грошей? Опишіть, будь ласка, алгоритм дій з РРО та КОРО в такому випадку.

(м. Київ)

 

Необхідність зберігання

підприємствами (підприємцями) у касі банкнот і монет для видачі здачі (так звана розмінна монета ) при здійсненні розрахунків з покупцями за готівку передбачено п. 2.13 Положення № 637. За порушення цієї норми ст. 1642 КУпАП передбачено адмінштраф у сумі від 136 до 255 грн. (при повторному порушенні протягом року — від 170 до 340 грн.).

Алгоритм дій

з РРО при залишенні готівки як розмінної монети у скриньці РРО такий:

1.

На початку кожної зміни касир до початку реєстрації першої розрахункової операції розмінну монету, залишену з попередньої зміни чи отриману з каси підприємства, проводить через РРО за допомогою операції «Службове внесення» (п. 4.5 Порядку застосування РРО). Це необхідно зробити для забезпечення відповідності суми готівкових коштів на місці проведення розрахунків до суми коштів, зазначеної в денному звіті РРО (Х-звіті). У такому разі при перевірці розмінна монета, що знаходиться у скриньці РРО, не буде необлікованою виручкою.

Суми готівки за операцією

«Службове внесення» будуть відображені у Х-звіті та Z-звіті (пп. 15 і 17 Вимог № 199).

Якщо необхідно,

протягом зміни запас розмінної монети можна поповнювати . При цьому в касі на суму виданих коштів складають видатковий касовий ордер, а внесення грошей до РРО реєструють за допомогою операції «Службове внесення».

2.

Протягом зміни чи перед її закінченням виручку можуть передавати на інкасацію або до каси підприємства, оформивши таку операцію в РРО за допомогою операції «Службова видача».

3. Після закінчення зміни

касир виконує такі операції:

складає денний звіт з обнуленням інформації в оперативній пам’яті та внесенням її до фіскальної пам’яті РРО (Z-звіт), в якому відображається також й інформація про операції «Службове внесення» і «Службова видача». За необхідності перед роздрукуванням Z-звіту друкують Х-звіт;

— на підставі даних кожного Z-звіту

вносить запис до розділу 2 Книги обліку розрахункових операцій (далі — КОРО). Зверніть увагу: якщо Z-звіт містить дані про операції «Службове внесення» і «Службова видача», то графи 3 і 4 розділу 2 КОРО можна не заповнювати* (п. 7.7 Порядку ведення КОРО).

* Однак на практиці багато хто робить це незалежно від наявності такої інформації у Z-звіті.

4.

Якщо наявність розмінної монети необхідна на початок наступної зміни (наприклад, немає можливості передати її з каси підприємства), то її можна залишити у скриньці РРО. Обмежень щодо зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети між змінами не передбачено ні Законом про РРО, ні Положенням № 637. Головне, щоб сума не перевищила установлений ліміт каси.

Непряму дозвільну норму, що підтверджує можливість зберігання розмінної монети в міжзмінний період у скриньці РРО, знаходимо в

п. 4.5 Порядку застосування РРО: «операція «службове внесення» використовується для реєстрації суми готівки, яка зберігається на місці проведення розрахунків на момент реєстрації першої розрахункової операції, що проводиться після виконання Z-звіту».

Не заперечують проти такого підходу до зберігання розмінної монети і працівники ДПАУ, про що свідчить їх консультація у «ВПСУ»** (2006, № 14, с. 50):

«Будь-яких обмежень щодо терміну зберігання на місці проведення розрахунків розмінної монети чинним законодавством не встановлено, тому підприємство самостійно визначає періодичність здавання розмінної монети до каси підприємства».

** Журнал «Вісник податкової служби України»

Що стосується поняття «обнулення», то в нормативних документах, які регламентують застосування РРО, воно вживається лише стосовно «обнулення інформації в оперативній пам’яті РРО», а не щодо звільнення скриньки РРО від готівки.

Підсумовуючи викладене, доходимо висновку: залишати розмінну монету в скриньці РРО у міжзмінний період можна, головне при цьому — не перевищити ліміт каси і не забути внести цю суму на початку наступної зміни до початку реєстрації першої розрахункової операції за допомогою операції «Службове внесення».

Тому, як свідчать числові дані запитання (див. нижче), що надійшло до редакції, при залишенні у скриньці РРО розмінну монету в сумі 259,62 грн. (01.08.10 р.) і 489,67 грн. (02.08.10 р.), установлений ліміт каси (500 грн.) не перевищується. Отже, підприємство в цій ситуації жодних порушень здійснення розрахункових операцій та дотримання касової дисципліни не допускає.

 

Витяг із КОРО

<…>

Розділ 2. Облік руху готівки та сум розрахунків

Дата

Номер Z-звіту (номер розрахункової книжки)

Сума готівки

Сума розрахунків

Сума ПДВ

Видано при поверненні товару

службове внесення

службова видача

загальна

за ставкою ПДВ 20 %

1

2

3

4

5

6

7

8

 

 

 

 

 

 

 

01.08.10

622

265,49

1400,00

1394,13

1394,13

232,36

02.08.10

623

259,62

150,00

380,05

380,05

63,34

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Дані підприємства

 

 

Ліміт каси

 

 

Сума розмінної монети, що залишилася у скриньці РРО на кінець дня, грн.

 

500,00

259,62

489,67

 

Вікторія ЗМІЄНКО

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі