Теми статей
Обрати теми

Про нові підстави для анулювання реєстрації платників ПДВ

Редакція БТ
Телеграма від 09.07.2010 р. № 13694/7/29-1017

АНУЛЮВАННЯ ПДВ-РЕЄСТРАЦІЇ:

ДПАУ ініціює активні дії з нових підстав

 

Телеграма Державної податкової адміністрації України від 09.07.10 р. № 13694/7/29-1017

«Про нові підстави для анулювання реєстрації платників ПДВ»

 

У

телеграмі, що коментується, ДПАУ зобов'язала регіональні податкові органи вжити термінових заходів для анулювання реєстрації платників ПДВ, відсутніх за їх зареєстрованим місцезнаходженням, на підставі п.п. «е» п. 9.8 Закону про ПДВ*. Для цього розроблено алгоритм організації роботи з опрацювання таких платників ПДВ.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Нагадаємо, що Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 20.05.10 р. № 2275-VI** з 01.07.10 р. було доповнено п. 9.8 Закону про ПДВ двома підпунктами, «д» і «е», в яких містяться нові підстави для анулювання ПДВ-реєстрації:

«д) установчі документи особи, зареєстрованої як платник податку, за рішенням суду визнано недійсними

;

е) в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців зроблено запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням».

** Див. «БТ», 2010, № 25, с. 19, статтю «Нові правила оподаткування: аналізуємо разом» // «БТ», 2010, № 26, с. 9.

Як видно з алгоритму, наведеного в телеграмі, що коментується, ДПАУ зобов'язала регіональні податкові органи не просто анулювати ПДВ-реєстрацію платників, які підпадають під нові підстави, а вжити заходів для створення таких підстав.

Так, для внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців запису про відсутність платника за його зареєстрованим місцезнаходженням буде задіяно підрозділи: інформатизації, оподаткування, податкової міліції, а також підрозділи реєстрації та обліку платників, які надсилатимуть реєстраторам «Повідомлення про відсутність юридичної особи за місцезнаходженням» (ф. № 18-ОПП).

Юридичним підрозділам приписано в установленому порядку направляти до суду позови про визнання недійсним запису про держреєстрацію з моменту реєстрації, припинення юридичної особи та визнання недійсним свідоцтва платника ПДВ з моменту його видачі щодо платників, задіяних у схемах мінімізації податкових зобов'язань з ПДВ.

Про порядок анулювання ПДВ-реєстрації, а також про наслідки такого анулювання ми докладно розповідали у статті «Анулювання ПДВ-реєстрації: процедурні моменти» // «БТ», 2010, № 31, с. 16.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі