Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення

Редакція БТ
Лист від 28.07.2010 р. № 15169/7/07-1117

«ОБЛІГАЦІЙНЕ» ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ:

роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 28.07.10 р. № 15169/7/07-1117

«Про надання роз'яснення»

 

ДПАУ в листі, що коментується, відповіла на низку запитань щодо передбаченого ст. 25 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.10 р. № 2154-VI* порядку відшкодування ПДВ облігаціями. Податківці описали в листі загальну процедуру проведення «облігаційного» відшкодування, установлену постановою КМУ «Про випуск облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість» від 12.05.10 р. № 368** та зауважили, що передбачено здійснення відшкодування сум ПДВ на підставі:

— поданої платником податку до органу державної податкової служби заяви про оформлення відшкодування податку на додану вартість облігаціями не пізніше 25.06.10 р.;

— даних декларацій з ПДВ;

— матеріалів за результатами перевірки органів державної податкової служби за місцем реєстрації платника податку або рішення суду, прийнятого після 01.05.10 р.***

* Див. статтю «Держбюджет-2010: огляд основних змін» // «БТ», 2010, № 20, с. 14.

** Див. коментар «Відшкодування ПДВ облігаціями»: Кабмін затвердив Порядок» // «БТ», 2010, № 24, с. 5.

*** З приводу судових рішень див. також Калейдоскоп документів // «БТ», 2010, № 30, с. 13.

ДПАУ в листі підкреслила, що отримання відшкодування облігаціями здійснюється на добровільній основі, але в разі прийняття платником такого рішення шляхом подання до ДПІ відповідної заяви «передумати» він уже не може. Це пов'язане з тим, що відповідно до «Основних умов випуску облігацій внутрішньої державної позики для відшкодування сум податку на додану вартість», затверджених постановою КМУ від 12.05.10 р. № 368 («БТ», 2010, № 24, с. 22; далі — Основні умови), вони є публічною пропозицією платникам щодо відшкодування сум ПДВ.

Від себе зауважимо, що це питання через свою проблемність стало предметом розгляду і ВАдСУ (див. лист від 14.07.10 р. № 1070/11/13-10****). ВАдСУ також зазначив, що наведена в Основних умовах публічна пропозиція є добровільною та вимагає акцепту (згоди) з боку платника, що виражається в поданні ним до ДПІ відповідної заяви. «Облігаційна» пропозиція, на думку ВАдСУ, є аналогом пропозиції про укладення публічного договору, передбаченого ст. 633*****, 699 Цивільного кодексу України і ст. 178 Господарського кодексу України. З цього можна зробити висновок: подавши заяву до ДПІ, платник дає свою згоду на укладення аналогу публічного договору про зміну способу бюджетного відшкодування, і оскільки законодавством підстави для його «розриву» не передбачено, після подання заяви він дійсно не може змінити спосіб отримання відшкодування.

**** Див. Калейдоскоп документів // «БТ», 2010, № 30, с. 13.

***** У листі зазначено ст. 632 ЦКУ, але за змістом ідеться про ст. 633 ЦКУ.

Податківці в листі також підкреслили, що після подання заяви для отримання «облігаційного» відшкодування платник повинен:

1. Подати до банку, що виконує функції агентів з оформлення відшкодування ПДВ облігаціями (перелік таких банків наведено в повідомленні МФУ від 08.06.10 р.):

— виписку з реєстру, яку має бути видано платнику ДПІ протягом 5 робочих днів після затвердження реєстру Мінфіном (ці реєстри на затвердження податківцями вже надано);

— заяву на оформлення відшкодування ПДВ облігаціями.

2. Відкрити в зазначеному банку рахунок у цінних паперах для зарахування облігацій, про що повідомити органи ДПС за місцем реєстрації.

Інші дії для отримання «облігаційного» відшкодування платник здійснювати не зобов'язаний, у тому числі йому не потрібно самостійно подавати до Держказначейства реєстри та висновки органів ДПС про відшкодування ПДВ.

Банк самостійно після проведення ним необхідних операцій з Держказначейством та НБУ зарахує на рахунок платника в цінних паперах належну кількість облігацій.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі