Теми статей
Обрати теми

Про коригування ПДВ при поверненні авансів

Редакція БТ
Лист від 29.09.2010 р. № 20327/7/16-1517-13

КОРИГУВАННЯ ПДВ ПРИ ПОВЕРНЕННІ АВАНСІВ:

ДПАУ не заперечує, але підозрює злий умисел

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 29.09.10 р. № 20327/7/16-1517-13

«Про коригування ПДВ при поверненні авансів»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ розглянула порядок формування податкових зобов’язань та податкового кредиту у випадку перерахування авансу в одному звітному періоді та його повернення в іншому звітному періоді у зв’язку з розірванням укладеної угоди.

ДПАУ цілком справедливо зазначила, що при перерахуванні авансу відповідно до

п.п. 7.3.1 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) датою виникнення податкових зобов’язань продавця є дата зарахування коштів від покупця (замовника) на банківський рахунок платника податку як оплата товарів (робіт, послуг), що підлягають поставці. При цьому відповідно до п.п. 7.5.1 Закону про ПДВ датою виникнення права покупця на податковий кредит вважається дата здійснення першої з подій:

— або дата списання коштів з банківського рахунку;

— або дата отримання податкової накладної.

На дату повернення продавцем коштів, раніше отриманих від покупця як авансовий платіж, продавець повинен зменшити нараховану за цією операцією суму податкових зобов’язань, а покупець одночасно зменшити відповідну суму податкового кредиту. При цьому до декларації, в якій проводиться коригування, як продавець, так і покупець, повинні додати пояснення причин коригування.

Тобто ДПАУ

не заперечує проти проведення коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту при поверненні авансу, проте не вказала, як саме відобразити такі операції у деклараціях.

У зв’язку з цим звернемо увагу на той факт, що на операції з повернення авансу не поширюється

п. 4.5 Закону про ПДВ . Справа в тому, що цей пункт регулює коригування податкових зобов’язань та податкового кредиту після поставки товарів (послуг), а при перерахуванні авансу поставка ще не відбувається. Тому, на наш погляд, для відображення таких операцій слід використовувати рядки 8.4 та 16.4 «інші випадки» декларації з ПДВ.

Однак ДПАУ неодноразово у своїх листах (див.

п. 4 р. II листа ДПАУ від 04.12.09 р. № 27084/7/16-1517*, лист від 02.12.05 р. № 24078/7/16-1117**, консультації представників ДПАУ***) рекомендувала при поверненні авансу складати розрахунок коригування до податкової накладної, та відображати таке коригування у коригувальних рядках 8.3 та 16.2 «згідно з п. 4.5 ст. 4 Закону» декларації з ПДВ. Такий порядок коригування хоч і не зовсім відповідає вимогам Закону про ПДВ, але цілком прийнятний (за аналогією) — в обох випадках результат коригування буде однаковий.

* Див. статтю «Актуальні питання з ПДВ: відповідає ДПАУ, коментує редакція» // «БТ», 2009, № 51, с. 39.

** Див. «БТ», 2005, № 52, с. 39.

*** Див. консультацію «Якщо попередня оплата та її повернення відбулися в одному звітному періоді» // «БТ», 2009, № 22, с. 35; № 35, с. 18.

До речі, нещодавно ДПАУ наказом від 17.06.10 р. № 442**** затвердила Узагальнююче податкове роз’яснення щодо застосування норм Закону України «Про податок на додану вартість» у частині особливостей виписки та надання Розрахунку коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної, в якому докладно розглядався порядок заповнення розрахунку, а також порядок відображення його у Реєстрі отриманих та виданих податкових накладних та у декларації з ПДВ . Але у ньому питання коригування у зв’язку з поверненням авансів, на жаль, не розглядалися.

**** Див. статтю «ПДВ-коригування: пригадуємо основні правила, вивчаємо новації» // «БТ», 2010, № 28, с. 33.

Крім того, у листі, що коментується, ДПАУ відзначила, що у випадку, коли виплата авансів та їх повернення мають систематичний характер, податківцям слід ретельно дослідити питання здійснення операцій з надання поворотної фінансової допомоги під виглядом операції з придбання товарів (послуг), або ж здійснення негосподарської діяльності. Хоч ДПАУ не вказала, до яких результатів можуть привести такі «дослідження», на наш погляд, платникам ПДВ варто уважно ставитись до документального обґрунтування того, що аванс був перерахований саме за товари (послуги).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі