Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Новорічне свято

Редакція БТ
Стаття

НОВОРІЧНЕ СВЯТО

 

З наближенням Нового року мимоволі виникає думка про те, як швидко і непомітно пролетів ще один рік. І одразу ж ця сумна думка змінюється радісним і навіть трепетним чеканням цього дійсно чарівного свята, з яким багато хто пов’язує нові надії, приємні зміни в житті, здійснення бажань. Для того щоб і ви, шановані колеги, повноцінно готувалися до майбутніх святкувань, а не витрачали час на пошук потрібної інформації в минулорічних публікаціях, сьогодні пропонуємо пригадати основні правила відображення в обліку новорічних витрат.

У сьогоднішній Темі тижня розповімо про те, як відобразити в обліку витрати на новорічне прикрашення приміщень, подарунки працівникам та їх дітям, організацію новорічного вечора.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

НОВОРІЧНЕ ПРИКРАШЕННЯ ПРИМІЩЕНЬ

 

Прикрашення торговельного залу

Кожен з нас, відвідуючи магазини, салони, театри, виставки тощо, потрапляє у святкову піднесену атмосферу новорічного чародійства, як правило, ще за місяць до настання самого свята. Усюди він бачить прикрашені ялинки, блискучі гірлянди, фігури, що символізують це свято: Діда Мороза, Снігуроньки, Сніговиків тощо. Усе це справа рук не казкового чарівника, а звичайних суб’єктів господарювання, які прагнуть створити святковий настрій для своїх покупців. Але це все, як кажуть, лірика. Бухгалтер звик спиратися на факти та норми законодавства.

Підприємство, як відомо, може включити до валових витрат ті витрати, які, по-перше, підтверджені документально, а по-друге, пов’язані з його господарською діяльністю, якщо особливих обмежень не встановлено

Законом про податок на прибуток. Ми вважаємо, що зв’язок цих витрат із господарською діяльністю суб’єкта очевидний. Звичайно, без новорічного прикрашення магазину (торговельного залу, салону тощо) діяльність суб’єкта не зупиниться, але від того, як він підготується до святкового сезону, безпосередньо залежить обсяг продажів у цей період (а може, і протягом усього наступного року). Ключовий момент при відстоюванні права на валові витрати за такими витратами — спрямованість на залучення якомога більшої кількості потенційних покупців і, тим самим, збільшення виручки від продажу товарів (робіт, послуг).

Кілька слів щодо обмежень, передбачених

Законом про податок на прибуток, які теоретично можуть стати на заваді для валових витрат та амортизації. Згідно з п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток до валових витрат не включаються витрати на організацію та проведення прийомів, презентацій, свят, розваг і відпочинку, придбання та поширення подарунків (крім благодійних внесків і пожертвувань неприбутковим організаціям і витрат, пов’язаних із рекламними заходами). Ми вважаємо, що ця заборона щодо витрат на новорічне прикрашення торговельних площ не повинна діяти, оскільки встановлення ялинки в магазині навряд чи можна назвати організацією свята. Через жорстку діючу конкуренцію наявність ялинки в новорічний період необхідна суб’єкту так само, як і наявність вітрини. Залежно від фінансового стану підприємство визначає, скільки воно може вкласти в новорічне оформлення своєї торговельної точки. Через непросте матеріальне становище останнім часом розщедрюватися на тимчасові витрати, пов’язані з прикрашенням приміщень, хочеться далеко не всім. Однак, ураховуючи, що це вже не примха суб’єкта, а необхідність, щоб гідно конкурувати на ринку, такі витрати він вимушений нести. Цим і обумовлена господарність таких витрат.

Обмеження щодо валових витрат, про яке йдеться в

п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток, потрібно враховувати, якщо в торговельному залі суб’єкт господарювання дійсно організовує свято (наприклад, запрошений «живий» Дід Мороз роздає подарунки покупцям, проводить конкурси, розіграші тощо). Такі витрати, на наш погляд, можна включити до валових як витрати на рекламні заходи, з урахуванням обмежень, установлених п.п. 5.4.4 Закону про податок на прибуток. Нагадаємо, що такі витрати потрапляють до валових лише в межах 2 % оподатковуваного прибутку за попередній рік (показник рядка 11 декларації з податку на прибуток за 2009 рік).

Проте без обмеження щодо суми у складі валових витрат на підставі

п.п. 5.2.1 Закону про податок на прибуток можна відображати вартість послуг, що полягають у простій присутності «живого» Діда Мороза в торговельному приміщенні. У такому разі витрати на його винагороду можна розглядати як прикрашення торговельного залу.

«Живого» Діда Мороза, як правило, запрошують працювати на умовах цивільно-правового договору (договору про надання послуг). Предметом цього договору може бути надання послуг з роздавання в торговельному залі певної кількості подарунків, рекламних листівок, проведення конкурсів тощо. За фактом надання послуг підприємство підписує з фізичною особою — Дідом Морозом (ним може бути як приватний підприємець, так і фізична особа, яка не є суб’єктом підприємницької діяльності) відповідний акт.

 

Прикрашення офісу

Щодо прикрашення офісу (цеху, інших внутрішніх приміщень підприємства), метою якого є створення святкової атмосфери для своїх працівників, то ми б не рекомендували включати такі витрати до валових витрат.

Валові витрати можна спробувати відстояти при прикрашенні офісу, якщо в ньому укладаються правочини, ведуться переговори тощо.

Підприємство може поборотися за валові витрати та амортизацію в податковому обліку також, доводячи, що від цього залежить рівень працездатності та активності його працівників, що в результаті також принесе більше прибутку підприємству, але тут зв’язок із господарською діяльністю не такий очевидний. Але ця дорога навряд чи виграшна.

 

Відображення на рахунках обліку

У податковому та бухгалтерському обліку витрати на прикрашення приміщень відображаються в загальному порядку залежно від віднесення їх до того чи іншого виду активів за вартістю, строком служби та порядком використання (основні фонди, інші необоротні матеріальні активи, предмети малоцінні та такі, що швидко зношуються, запаси) (див. табл. 1).

У документальному плані підприємству необхідно скласти кошторис витрат на новорічне прикрашення приміщення, який затверджує керівник підприємства, бажано призначити відповідальну за це особу, яка згодом має відзвітувати про понесені витрати.

 

Таблиця 1.

Облік витрат підприємства на новорічне прикрашення
торговельної точки (офісу) та прилеглої до неї території

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВВ чи БС ОФ) (1)

дебет

кредит

1

2

3

4

5

Матактиви, що входять до складу ОФ (наприклад, штучна ялинка, костюм Діда Мороза чи Дід Мороз, дорогі гірлянди вартістю
понад 1000 грн.) (2)

1. Здійснено передоплату за штучну ялинку (вартість 3000 грн.)

371

311

3000

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

500

3. Оприбутковано штучну ялинку

152

631

2500

2500
(БС гр. 3 ОФ)

4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

500

5. Проведено залік заборгованості з постачальником

631

371

3000

6. Установлено штучну ялинку в торговельному залі

109

152

2500

7. Нараховано амортизацію (з наступного місяця після введення в експлуатацію)

92, 93 (5)

131

20 (умовно)

Матактиви, що належать до МНМА (наприклад, штучна ялинка, костюм Діда Мороза чи Дід Мороз, електричні гірлянди вартістю
менше 1000 грн.) (3)

1. Перераховано передоплату за Діда Мороза (вартістю 480 грн. з ПДВ)

371

311

480

400 (4)

2. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

644

80

3. Оприбутковано Діда Мороза

153

631

400

(п. 5.9)

4. Списано суму податкового кредиту з ПДВ

644

631

80

5. Проведено залік заборгованостей з постачальником

631

371

480

6. Діда Мороза встановлено в торговельному залі

112

153

400

7. Нараховано амортизацію (100 % при введенні в експлуатацію)

92, 93 (5)

132

400

(п. 5.9)

Матактиви, що належать до МБП (жива ялинка, ялинкові іграшки, «дощик», паперові гірлянди та інші прикраси, строк служби яких не перевищує одного року)

1. Видано кошти під звіт для придбання ялинкових іграшок

372

301, 311

240

2. Оприбутковано ялинкові іграшки

22

372

200

200 (п. 5.9)

3. Відображено податковий кредит з ПДВ

641

372

40

4. Ялинкові іграшки передано для прикрашення торговельного залу

92, 93 (5)

22

200

Матактиви, що відносяться до інших запасів (конфетті, бенгальські вогні, хлопавки, серпантин, мішура тощо)

1. Підзвітною особою придбано новорічну мішуру для прикрашання торговельного залу (у неплатника ПДВ)

209

372

80

80 (п. 5.9)

2. Відшкодовано витрати підзвітній особі

372

301, 311

80

3. Мішуру передано для прикрашання торговельного залу

92, 93 (5)

209

80

Оплата послуг «живого» Діда Мороза (сторонній особі — непідприємцю за цивільно-правовим договором)

1. Складено акт про надання послуг з виступу в торговельному залі (ознака доходу у ф. № 1ДФ — «01»)

93

685

500

500 (6)

2. Нараховано внесок до Фонду безробіття (2,2 %) (7)

93

653

11

11 (6)

3. Утримано податок з доходів (15 %)

685

641

75

4. Виплачено дохід фізособі

685

301, 311

425

Оплата послуг «живого» Діда Мороза (фізичній особі — приватному підприємцю)

1. Перераховано передоплату за послуги (ознака доходу за ф. № 1ДФ — «42»)

371

311

500

2. Підписано акт наданих послуг (підприємець не зареєстрований платником ПДВ)

93

685

500

500 (6), (8)

3. Відображено залік заборгованостей

685

371

500

(1) Лише для тих випадків, коли витрати на придбання новорічної атрибутики визнаються господарськими.

(2) Сюди входять ТМЦ зі строком служби понад один рік і вартістю понад 1000 грн. (для платників ПДВ без урахування ПДВ). Для цілей бухобліку вартісний критерій визнання об’єкта основними засобами встановлюється в наказі про облікову політику підприємства (як правило, він також складає 1000 грн.).

(3) До цієї групи входять ТМЦ зі строком служби понад один рік, але вартістю менше 1000 грн. (для платників ПДВ без урахування ПДВ). У податковому обліку такі витрати включаються до ВВ та перераховуються за п. 5.9 Закону про податок на прибуток. Знімаються МНМА із залишків запасів для цілей перерахунку в міру нарахування на їх вартість амортизації за даними бухгалтерського обліку (часто обліковою політикою встановлюється 100 % метод нарахування амортизації при передачі МНМА в експлуатацію).

(4) Якщо продавець не є звичайним платником податку на прибуток, то ВВ виникають за оприбутковуванням (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

(5) Рахунок 92 — витрати з прикрашання офісу, рахунок 93 — витрати з прикрашання торговельного залу.

(6) Щоб ці витрати не потрапили під обмежувальні норми Закону про податок на прибуток (пп. 5.3.1 та 5.4.4 Закону про податок на прибуток), у договорі підряду та акті про надані послуги потрібно уникати формулювань «організація та проведення свята, конкурсів, розіграшу призів» тощо. Досить обмежитися таким: «послуга з присутності в костюмі Діда Мороза в торговельному залі протягом стількох-то годин на день у такий-то період».

(7) Ставка 2,2 % застосовується, якщо фізособа не є працівником підприємства. Якщо такий договір укладено з фізособою, яка одночасно є працівником підприємства,
то внесок до Фонду безробіття нараховується за ставкою 1,6 %. Також слід ураховувати: якщо акт наданих послуг буде складено після 31.12.10 р., то з доходу фізособі
потрібно буде сплачувати ЄВС за ставкою 34,7 % «зверху» і 2,6 % «знизу».

(8) Приватний підприємець не є платником податку на прибуток, тому ВВ відображаються лише за фактом отримання послуг (п.п. 11.2.3 Закону про податок на прибуток).

 

ПОДАРУНКИ ДІТЯМ ПРАЦІВНИКІВ

 

Подарунки від Фонду соцстраху

Для того щоб безоплатно отримати подарунки від ФТВП, потрібно виконати вимоги, передбачені

Порядком № 48. Самостійно придбані роботодавцем подарунки не можуть бути зараховані в рахунок розрахунків із ФТВП: роботодавець може лише отримати безоплатні дитячі подарунки від ФТВП. Для цього потрібно:

1) скласти список батьків, дітям яких належить подарунок, у довільній формі

(примірну форму див. на рисунок на с. 37). При складанні списку слід ураховувати, що до нього можуть бути включені лише працівники (батько, мати, усиновлювач, опікун/піклувальник) за основним місцем роботи за наявності у них дітей віком до 14 років*. Право на подарунок від ФТВП мають діти застрахованих осіб. Отже, дітям працівників, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, також належить безоплатний подарунок від ФТВП**. Особи, які доглядають дитину до 6 років згідно з медичним висновком, не є застрахованими у ФТВП, тому вони не враховуються при складанні цього списку.

* Якщо дитині не виповнилося 14 років станом на 1 січня 2011 року. На дитину, якій 14 років виповниться 1 січня, подарунок отримати не можна.

** Якщо жінка, яка перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, на момент ухвалення рішення про виділення подарунків за рахунок коштів Фонду надасть документ про народження дитини у 2010 році, то формально її дитині також належить подарунок.

Кожна застрахована особа має право на подарунок на кожну дитину. Якщо і мати, і батько дитини працюють на цьому підприємстві за основним місцем роботи, то і мати, і батько мають право на отримання безоплатного подарунка для дитини від ФТВП (тобто дитина отримає два подарунки);

 

Список працівників, які мають право на отримання дитячих новорічних
подарунків за рахунок коштів Фонду соцстрахування
з тимчасової втрати працездатності

№ з/п

П. І. Б.

Посада

Кількість подарунків

П. І. Б. дитини, рік народження

1

Іванов І. Є.

технолог

2

Іванова Катерина Ігорівна, 2005 р. н.

Іванов Сергій Ігоревич, 2002 р. н.

2

Сидоров П. А.

економіст

1

Сидоров Олександр Петрович, 1998 р. н.

Разом

х

3

х

 

Зразок списку працівників, які мають право на безоплатні подарунки за рахунок ФТВП

2) подати заявку до ФТВП за місцем реєстрації страхувальника про виділення дитячих новорічних подарунків

. Граничні строки подання такої заявки потрібно уточнити у своєму відділенні ФТВП, оскільки Порядком № 48 їх не встановлено;

3) отримати подарунки від ФТВП на підставі накладної. Працівник підприємства отримує дитячі подарунки у ФТВП на підставі виданого роботодавцем доручення на отримання товарно-матеріальних цінностей;

4) прийняти рішення про виділення подарунків застрахованим особам. Таке рішення приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування та оформлює протоколом. Зазначимо, що у формі протоколу, наведеного в додатку до

Положення № 25, немає розділу про надання такого виду соціальних послуг. У зв’язку з цим комісія (уповноважений) можуть самостійно внести зміни до форми протоколу, доповнивши його розділом IV «Виділити дитячі новорічні подарунки застрахованим особам» з наведенням переліку таких осіб, кількості подарунків, П. І. Б. дітей та їх віку;

5) скласти

Відомість на видачу дитячих новорічних подарунків у довільній формі (за основу можна взяти форму, наведену на рисунку вище, додавши до неї графу «Підпис про отримання»). Згідно з п. 3.5 Порядку № 48 відомість на видачу подарунків має бути підписана керівником та головою комісії (уповноваженим) із соціального страхування та скріплена печаткою страхувальника.

У податковому обліку ні отримання подарунків від ФТВП, ні їх видача працівникам не призводить до виникнення валових витрат і валових доходів. Вартість таких подарунків, незалежно від суми, не обкладається податком з доходів і внесками на соціальне страхування. Проте їх вартість за фактом видачі потрібно відобразити у

ф. № 1ДФ з ознакою доходу «22» (соціальні виплати) із проставлянням у графах 4 та 4а нулів. У Звіті за ф. Ф4-ФСС з ТВП вартість соцстрахівських подарунків не відображається.

У бухгалтерському обліку рух подарунків від ФТВП ведеться в забалансовому обліку. Найбільше для цих цілей, на наш погляд, підходить субрахунок 025 «Матеріальні цінності довірителя» (за дебетом отримання від ФТВП на підставі накладної, за кредитом видача працівникам на підставі відомості видачі подарунків).

Не видані з якихось причин новорічні подарунки мають бути повернені ФТВП.

Якщо новорічні подарунки будуть видані з порушенням (працівнику-суміснику; для дитини старше 14 років; у відомості немає підпису застрахованої особи про отримання подарунка; видача здійснена без дозволу комісії (уповноваженого) із соцстрахування (немає протоколу) тощо), їх вартість не береться до заліку за рахунок коштів ФТВП. За такі порушення ФТВП може накласти штраф на страхувальника в розмірі 50 % суми, що підлягає до сплати (тобто, по суті, 50 % від вартості виданих із порушенням подарунків). Крім того, на посадових осіб страхувальника може бути накладено адмінштраф за

ст. 1655 КУпАП у розмірі від 136 до 255 грн.

 

Подарунки від профспілки

Якщо на підприємстві створено профспілку, то дарувати подарунки дітям працівників краще через таку організацію, а не безпосередньо роботодавцем. Причина для того — дія спеціального новорічного законодавчого акта (а саме

Закону № 2117), до сфери дії якого потрапляють подарунки, отримані від профспілки.

Правила

Закону № 2117 діють щороку в період з 15 листопада поточного року до 15 січня наступного року. Згідно зі ст. 3 цього Закону вартість святкових подарунків і квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, громадських (у тому числі профспілкових) організацій та створених ними установ освіти, охорони здоров’я та культури, які утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, не включається до оподатковуваного доходу громадян, які є їх батьками.

При цьому під

дитячим святковим подарунком слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти, загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого законом на 1 січня звітного податкового року (ст. 4 Закону № 2117). Отже, зараз профспілка може виділити одному з батьків дитини (зверніть увагу, що пільга діє незалежно від того, є він членом профспілки чи ні*) необкладений податком з доходів подарунок у межах 69,52 грн. (869 х 8 %). Ця межа застосовується на весь період дії Закону № 2117 цього року (тобто і при видачі подарунка в період з 1 до 15 січня 2011 року), що підтверджує і ДПАУ в листі від 14.12.09 р. № 27729/7/17-0717. Якщо вартість подарунка перевищує 69,52 грн., то із суми перевищення профспілка повинна буде утримати податок з доходів. Квитки на новорічно-різдвяні свята для дітей, видані профспілкою, не обкладаються у їх батьків податком з доходів без обмеження щодо суми.

* Інша річ, що профспілка може прийняти рішення про забезпечення дитячими новорічними подарунками лише дітей працівників, які є членами профспілки.

Для того щоб видати подарунки працівникам для їх дітей, профспілці потрібно:

1) передбачити можливість забезпечення працівників дитячими новорічними подарунками в кошторисі доходів і витрат профспілки на поточний рік;

2) профспілковому комітету прийняти рішення про надання таких подарунків за рахунок бюджету профспілки, скласти та затвердити кошторис витрат на цей захід. У кошторисі визначається вид подарунка (набір цукерок і фруктів, іграшка чи квитки на новорічно-різдвяні заходи), гранична сума витрат на один подарунок і загальна кількість подарунків. При визначенні кількості тих, кому видаються подарунки, слід враховувати, що згідно із

Законом № 2117 подарунок, що не обкладається податком з доходів, може бути виданий дітям. Правовий статус дитини особа має до досягнення повноліття, тобто до 18 років (ч. 1 ст. 6 СКУ). Водночас, за практикою, що склалася, і за аналогією з видачею безоплатних подарунків за рахунок коштів ФТВП, профспілка, як правило, приймає рішення про обдаровування лише малолітніх дітей, до яких належать особи, які не досягли 14-річного віку (ч. 2 ст. 6 СКУ). Також потрібно враховувати, що профспілка має право видати подарунок без оподаткування з доходів лише батькам дитини, як цього вимагає ст. 3 Закону № 2117. Є для батьків місце роботи в цього роботодавця основним чи ні, у цьому випадку значення не має. Так, якщо членом профспілки є працівник — сумісник, то профспілка може видати йому дитячий подарунок без утримання податку з доходів у межах 69,52 грн.;

3) скласти відомість на видачу подарунків і квитків, де одержувачі проставляють підпис про отримання. Відомість має бути затверджена головою профкому.

У

ф. № 1ДФ подарунки як оподатковувані, так і ті, що не обкладаються податком з доходів, профспілка відображає з ознакою доходу 14 (інші доходи).

Якщо в профспілки не вистачає коштів на закупівлю дитячих новорічних подарунків та/або квитків на святкові вистави, то роботодавець може надати йому допомогу, перерахувавши необхідну суму коштів на ці цілі. Такі витрати підприємство може включити до складу валових витрат

у межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду (ст. 1 Закону № 2117). Так, при перерахуванні коштів профспілці у грудні 2010 року підприємство-роботодавець 4 % розраховує від показника рядка 11 декларації з податку на прибуток за 9 місяців 2010 року.

Крім того, підприємство може надати профспілці безповоротну фінансову допомогу з включенням до валових витрат таких витрат

у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього звітного року (п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток).

 

Подарунки від роботодавця

Приймаючи рішення про обдаровування дітей працівників новорічними подарунками, потрібно враховувати таке. Валові витрати підприємство зможе відобразити лише при перерахуванні коштів для закупівлі подарунків і квитків особам, зазначеним у

ст. 1 Закону № 2117*, і лише в межах 4 % оподатковуваного прибутку минулого (звітного) періоду. При цьому подарунковий набір має складатися виключно з кондитерських виробів та іграшок вітчизняного виробництва, а також фруктів, а вартість такого набору не повинна перевищувати 69,52 грн. Для квитків на святкові заходи сумового обмеження не існує.

* Ще раз повторимо, що до них належать органи державної влади, органи місцевого самоврядування, громадські (у тому числі

профспілкові) організації та створені ними установи освіти, охорони здоров’я та культури, які утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів.

Право на валові витрати згідно із

Законом № 2117 щодо таких витрат сумнівів не викликає. А от право роботодавця на видачу таких подарунків працівникам без утримання податку з доходів, на наш погляд, — під сумнівом. Проблема така: якщо точно читати ст. 3 Закону № 2117 , то, виходить, що пільга поширюється на подарунки та квитки, отримані дітьми від осіб, зазначених у ст. 1 Закону № 2117 (тобто від міськвиконкомів, профспілок, бюджетних установ освіти, культури тощо). Отже, подарунки, отримані від роботодавця (нехай навіть і придбані в зазначених організацій і установ), повинні включатися до оподатковуваного доходу батьків. За логікою, такого двоякого підходу до застосування норм Закону № 2117 не повинно бути. Чому порядок оподаткування доходу у вигляді вартості квитка на дитяче новорічне свято, що організовується міським Будинком культури (бюджетною установою), ставиться в залежність від того, хто його видає батькам (профспілка чи безпосередньо роботодавець)? У першому випадку дохід не оподатковується, а в другому — оподатковується. Цю несправедливість спробувала усунути ДПАУ в листі від 20.12.06 р. № 23990/7/17-0717, де сказано, що у працівника дохід не оподатковуватиметься (у межах встановленого сумового обмеження) і при безпосередньому придбанні та видачі подарунків податковими агентами за свої кошти**. На наш погляд, якщо подарунок придбано роботодавцем в осіб, зазначених у ст. 1 Закону № 2117, то можна вважати, що дитина отримала подарунок від таких осіб. Роботодавець, як це й передбачає ст. 1 Закону № 2117, лише фінансує ці витрати. Якщо дійде до судового розгляду з цього спору, то, на наш погляд, шанси відстояти цю позицію в суді у роботодавця великі.

** Аналогічний висновок можна зробити і з листа ДПАУ від 16.12.05 р. № 12714/6/17-3116. Сподіваємося, що і перевіряючі на місцях дотримуватимуться цієї позиції, та все ж для того, щоб роботодавець без побоювань видавав дитячі подарунки, які не обкладаються податком, рекомендуємо отримати індивідуальне податкове роз’яснення щодо цього питання.

При наданні подарунків і квитків, що не відповідають вимогам

Закону № 2117, роботодавець має включити їх вартість до оподатковуваного доходу та утримати з працівника податок з доходів за ставкою 15 %. У ф. № 1ДФ вартість таких подарунків відображається з ознакою доходу «09» (додаткове благо від роботодавця). При цьому ДПАУ у своїх роз’ясненнях неодноразово вказувала, натуральний коефіцієнт у цьому випадку застосовувати не потрібно***. Хоча ми такий підхід не поділяємо. Внески на соцстрахування, у тому числі до Пенсійного фонду, не стягуються з вартості дитячого новорічного подарунка, оскільки такі виплати не входять до фонду оплати праці згідно з п. 3.23 Інструкції № 5.

*** Листи ДПАУ від 12.10.10 р. № 12932/5/17-0716, п. 1 розділу VI Оглядового листа від 09.07.09 р. № 14312/7/17-0717, від 17.10.08 р. № 10155/6/0716 й ін., консультація «Організація новорічних свят за рахунок коштів профспілки» // «ВПСУ», 2008, № 49, с. 2.

Приклад 1

. У грудні 2010 року підприємство для дітей своїх працівників придбало квитки на новорічну дитячу виставу, що проводиться бюджетною установою культури. Вартість одного квитка — 50 грн. (без ПДВ).

На наш погляд, такий квиток можна вважати отриманим дитиною від установи культури, що утримується за рахунок бюджетних коштів, тому при його придбанні підприємством і видачі працівникові в період з 15 листопада 2010 року до 1 січня 2011 року мають діяти пільги, передбачені

Законом № 2117.

 

Таблиця 2.

Облік видачі квитків на новорічну дитячу виставу (приклад 1)

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Перераховано грошові кошти бюджетній установі

685

311

50,00

2. Отримано квитки на новорічну виставу

209

685

50,00

50,00 (1)

3. Видано квитки працівникам для їх дітей

663

209

50,00

41,67

4. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

949

641

8,33

5. Списано заборгованість працівника на витрати підприємства

949

663 (2)

50,00

(1) За умови, що ці витрати вписуються в ліміт, установлений ст. 1 Закону № 2117, — 4 % від оподатковуваного прибутку попереднього звітного періоду (9 місяців 2010 року).

(2) У ф. № 1ДФ сума такого доходу відображається з ознакою доходу «14» (у графах 4 та 4а проставляються нулі).

 

Приклад 2

. Підприємство купило в супермаркеті подарункові набори (кондитерські вироби вітчизняного виробництва) для дітей працівників, вік яких не перевищує 14 років. Вартість набору — 30 грн. (у тому числі ПДВ — 5 грн.) Подарунки видано працівникам під підпис у відповідній відомості.

У цьому випадку подарунковий набір придбано в особи, не вказаної в

ст. 1 Закону № 2117, тому вартість подарунка включається до оподатковуваного доходу працівника у вигляді додаткового блага від роботодавця.

Припустимо, що суму податку працівник вносить до каси підприємства (ДПАУ не проти такого варіанта)*. При цьому така сума до валових доходів підприємства не включається**.

* Листи ДПАУ від 14.09.07 р. № 8960/6/17-0716, від 28.09.09 р. № 9576/6/17-07168.

** Див. консультацію «Внесені до каси підприємства суми ПДФО та податковий облік податку на прибуток » // «БТ», 2010, № 37, с. 28.

 

Таблиця 3.

Облік видачі подарунків дітям за рахунок підприємства (приклад 2)

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВД)

дебет

кредит

1. Видано гроші підзвітній особі на покупку дитячих новорічних подарунків

372

301, 311

30,00

2. Придбано подарунок підзвітною особою (на суму з урахуванням ПДВ)

209

372

30,00

3. Нараховано оподатковуваний дохід працівнику у вигляді додаткового блага (1)

949

663

30,00

4. Утримано ПДФО (методом «червоне сторно») (2)

641/ПДФО

663

4,50

5. Видано дитячий подарунок працівнику

663

209

30,00

25,00

6. Перераховано до бюджету суму ПДФО (не пізніше наступного робочого дня після дня видачі подарунка)

641/ПДФО

311

4,50

7. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

949

641/ПДВ

5,00

8. Працівник вніс суму податку з доходів до каси підприємства (2)

301

663

4,50

(1) Підвищуючий коефіцієнт 1,176471 не застосовується, оскільки працівник вноситиме податок до каси. У ф. № 1ДФ з ознакою доходу «09» слід відобразити суму 30 грн.

(2) На наш погляд, заборгованість працівника зі сплати податку з доходів може бути погашена також шляхом заліку в рахунок розрахунків з працівником за заробітною платою, що буде відображено записом Дт 661 — Кт 663 на суму 4,5 грн.

 

Порядок оподаткування видачі дитячих подарунків і порядок документального оформлення таких операцій за різних варіантів (подарунки від ФТВП, від профспілки чи работодавця) показано в табл. 4 на с. 41.

 

Таблиця 4.

Оподаткування дитячих новорічних подарунків (приклад 3)

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО
(ф. № 1ДФ)

Соцвнески

Документальне оформлення

1. Дитячі подарунки від ФТВП

-

-

-
(22)

-

1. Наказ керівника підприємства про видачу подарунків за рахунок
коштів ФТВП.
2. Список дітей працівників, яким видається новорічний подарунок за рахунок ФТВП.
3. Протокол рішення комісії про виділення новорічних подарунків за рахунок коштів ФТВП.
4. Заявка ФТВП на виділення новорічних подарунків.
5. Доручення на отримання подарунків від ФТВП на підставі накладної.
6. Відомість на видачу новорічних подарунків.
7. Копії свідоцтв про народження дітей працівників, яким було видано дитячі новорічні подарунки за рахунок коштів ФТВП

2. Дитячі подарунки від профспілки

2.1)

відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117(1)

1. Рішення профкому про видачу дитячих новорічних подарунків та (або) квитків на дитячі новорічно-різдвяні свята, у якому, зокрема, визначити вік дітей, яким вони видаватимуться.
2. Кошторис доходів і витрат на проведення заходу.
3. Список дітей членів профспілки, яким видаються новорічні подарунки та (або) квитки на новорічні заходи.
4. Накладна на отримання новорічних подарунків від постачальника.
5. Відомість на видачу подарунків і квитків, у якій має бути зазначено прізвища членів профспілки, їх дітей, а також підписи членів профспілки (батьків) про отримання подарунків та (або) квитків.
6. Акт про списання подарунків і квитків, придбаних за рахунок коштів профспілки

ВВ
(для підприємства) (2)

-

-
(14)

 

2.2) інші

ВВ
(для підприємства) (2)

-

+ (3)
(14)

-

3. Дитячі подарунки від роботодавця

3.1) відповідають критеріям ст. 4 Закону № 2117(1)

1. Наказ (розпорядження) керівника підприємства про видачу подарунків.
2. Документи на придбання подарунків (договір, рахунок, накладна тощо)
3. Накладна на видачу подарунків під звіт особі, відповідальній за їх вручення одержувачам.
4. Відомість видачі подарунків з підписами одержувачів

ВД — при видачі працівникові, виходячи із звичайних цін

ПЗ — виходячи із звичайних цін

+ / – (4)
(14)

-

ВВ є (5)

ПК немає

3.2) інші

ВД — при видачі працівникові, виходячи із звичайних цін

ПЗ — виходячи із звичайних цін

+
(09) (6)

Х

ВР немає

НК немає

(1) Набори товарів, що містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти загальною вартістю не більше 8 % прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2010 році — 69,52 грн.) та квитки на новорічно-різдвяні заходи для дітей (незалежно від вартості).

(2) Підприємство, перерахувавши профспілці в період з 15.11.10 р. до 15.01.11 р. кошти на проведення новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків та на придбання дитячих святкових подарунків, має право включити їх до складу ВВ у межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду (Закон № 2117). Крім того, у підприємства є право включити до ВВ кошти, перераховані неприбутковій організації у будь-який час у розмірі, що перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку попереднього року.

(3) З урахуванням «натурального» коефіцієнта.

(4) Не оподатковувати вартість подарунків роботодавцям вирішує ДПАУ в листі від 20.12.06 р. № 23990/7/17-0717. Для того, щоб убезпечити себе, рекомендуємо отримати в місцевій ДПІ індивідуальне податкове роз’яснення щодо цього питання.

(5) У межах 4 % оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду (ст. 1 Закону № 2117).

(6) Зауважимо, що податківці вказують, що оподатковувану частину вартості подарунка та вартість квитків слід відображати з ознакою «14» (конс. «Допоміжна таблиця для заповнення форми № 1ДФ»// «ВПСУ», 2009, № 27, с. 15.

 

ПОДАРУНКИ ПРАЦІВНИКАМ

 

Подарунки від роботодавця

На порядок оподаткування подарунків працівникам впливає, як відомо, кілька чинників: включення/невключенння до фонду оплати праці; форма подарунку (грошова чи матеріальна); вартість подарунку. Ми неодноразово говорили та сподіваємося, що для вас, шановні колеги, не є новиною, що краще за все подарунки видавати працівникам у грошовій формі, що позбавить підприємство багатьох проблем (див. табл. 5). Якщо підприємству все-таки хочеться подарувати працівникам матеріальні подарунки (цінні чи не дуже), то воно має бути готовим до не зовсім приємних податкових наслідків цієї операції.

 

Таблиця 5.

Оподаткування придбання та видачі подарунків працівникам за рахунок роботодавця

Варіант оформлення

Податок на прибуток

ПДВ

Податок
з доходів
(ф. № 1ДФ)

Соцвнески (норма Інструкції № 5)

Примітки та рекомендації

ВВ

ВД

ПК

ПЗ

1. Видача подарунків у вигляді грошових коштів всім або більшості працівників

+ (1)
(п.п. 5.6.1)

-

 -

 -

+

(01)

+
(п.п. 2.3.2)

Оформлення грошового новорічного подарунку у вигляді премій зніме будь-які питання щодо відображення валових витрат

2. Видача подарунків у натуральній формі всім чи більшості працівників

+ (1), + (2)(пп. 5.2.1 та 5.6.1)

+
(виходячи зі звичайних цін)

+

+

+ (01)

+
(п.п. 2.3.2)

Якщо до Нового року працівникам видається допомога продуктами харчування, то їх вартість можна списати на організацію святкового вечора для працівників (дохід не персоніфіковано)

3. Надання працівникам «незвичайної» новорічної знижки на товари, що продаються

+
(п.п. 5.2.1)

+

(виходячи зі звичайних цін)

+

+

+ (09)
(із суми
«незвичайної» знижки)

-

Цей варіант направлено на відхід від надання подарунку працівнику шляхом дешевого продажу товару. Це, як бачите, дозволяє безперешкодно відобразити ВВ на всю вартість товарів, понизити суму податку з доходів, а також не сплачувати ні «зверху», ні «знизу» соцвнески на суму «незвичайної» знижки (дохід отриманий в межах цивільно-правового договору купівлі-продажу, тобто не входить до ФОП)

4. Видача подарунків окремим працівникам шляхом оформлення НБП:

— у межах 1220 грн. на рік (у 2010 році) за умови, що працівник має право на ПСП;

-

+(3)
(виходячи зі звичайних цін)

 

+ (3)

-

(14) (3)

-

(п. 3.31)

Ця допомога видається на підставі заяви працівника (з формулюванням, як правило, «у зв’язку з родинними обставинами»), завізованої керівником

— понад 1220 грн. на рік (у 2010 році) або якщо у працівника немає права на ПСП

+

(17) (4)

(1) Незважаючи на те що ці виплати входять до ФОП за Інструкцією № 5, для правомірного їх відображення у складі валових витрат можливість їх виплати працівникам слід передбачити в колективному (індивідуальному трудовому) договорі чи в локальному документі підприємства (наказ або розпорядження керівника, положення) про видачу новорічних подарунків, з яким мають бути ознайомлені працівники (лист Мінпраці від 01.10.07 р. № 700/13/84-07).

(2) Тут, на наш погляд, підприємство має право відобразити ВВ двічі: при придбанні ТМЦ, які пізніше видаються як подарунки, і при нарахуванні працівникам доходу, що входить до ФОП. Ця позиція ґрунтується на тому, що ТМЦ, що даруються, у цьому випадку видаються працівникам не безоплатно, а в рахунок оплати праці (виплата входить до ФОП), тому витрати на придбання таких ТМЦ цілком можна вважати господарськими.

(3) Якщо НБП надається в не грошовій формі.

(4) У наказі № 451 у розшифровці до ознаки доходу «17» сказано, що тут наводиться лише сума НБП, що обкладається податком з доходів. Водночас, на наш погляд, було б логічно будь-яку НБП, як оподатковувану, так і не оподатковувану ПДФО, у ф. № 1ДФ показувати з ознакою доходу «17».

 

Приклад 3

. Підприємство прийняло рішення про надання до Нового року подарунків кожному працівнику у вигляді грошових коштів (300 грн., «чистими») та фотоальбому, спеціально придбаного для цих цілей за ціною 60 грн., у тому числі ПДВ — 10 грн. Подарунок видано в грудні 2010 року.

 

Таблиця 6.

Подарунки працівникам за рахунок роботодавця: облік (приклад 3)

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік

дебет

кредит

ВД

ВВ

1. Придбано фотоальбом підзвітною особою

209

372

50,00

50,00
(п.п. 5.2.1)

2. Суму ПДВ включено до складу податкового кредиту

641/ПДВ

372

10,00

3. Погашено заборгованість перед підзвітною особою

372

301, 311

60,00

4. Видано фотоальбом працівнику

661

209

50,00

50,00

5. Нараховано податкові зобов’язання з ПДВ

661

641/ПДВ

10,00

6. Видано гроші в подарунок працівникові

661

301, 311

300,00

7. Перераховано внески на соцстрахування «зверху» (умовно 36,96 %) та «знизу» (3,6 %) з вартості виданого подарунку(1)
(300 + 50 + 10) х 1,176471 х 36,96 % = 156,54
(300 + 50 + 10) х 1,176471 х 3,6 % = 15,25

651, 652, 653, 656

311

171,79

8. Перераховано податок з доходів із вартості подарунку
(300 + 50 + 60) х 1,176471 х 15 %

641/ПДФО

311

63,53

9. Нараховано зарплату працівникові за грудень (оклад)

92, 93, 94

661

1500

1500
(п.п. 5.6.1)

10. Нараховано оподатковуваний дохід працівникові у вигляді
подарунку на Новий рік
(300 + 50 + 10) х 1,176471

92, 93, 94

661

423,53

423,53
(п.п. 5.6.1)

11. Здійснено нарахування на ФОП:
(1500 + 423,53) х 36,96 %

92

651, 652, 653, 656

710,94

710,94

12. Утримано внески на соцстрахування
(1500 + 423,53) х 3,6 %

661

651, 652, 653

69,25

13. Утримано податок з доходів
(1500 + 423,53 - 69,25) х 15 %

661

641/ПДФО

278,14

14. Виплачено зарплату за грудень
(1500 + 423,53 - 300 - 50 - 10 - 69,25 - 278,14)

661

301, 311

1216,14

15. Здійснено остаточний розрахунок із соцфондами
(710,94 + 69,25 - 171,79)

651, 652, 653, 656

311

608,40

16. Перераховано суму податку з доходів, що залишилася
(278,14 - 63,53)

641/ПДФО

311

214,61

(1) Зауважимо, що при виплаті доходу протягом місяця в обов’язковому порядку необхідно сплатити лише внески до ПФ в частині нарахувань, у ФБ в частини нарахувань
та утримань та внесок до ФНВ (детальніше див. «БТ», 2010, № 48, с. 44).

 

Подарунки від профспілки

Одразу зауважимо, що

Закон № 2117 в цьому випадку не застосовується (він стосується лише дитячих новорічних подарунків). У зв’язку з цим звернемося до загальних норм Закону про податок з доходів, а тут не все так просто.

Згідно з

абз. «а» п.п. 4.3.5 Закону про податок з доходів не включаються до оподатковуваного доходу суми виплат чи відшкодувань (крім заробітної плати та інших виплат і відшкодувань за цивільно-правовими договорами), які здійснюються з урахуванням норм п. 9.7 цього закону професійними союзами їх членам у випадках, передбачених законом.

Одразу наведемо думку ДПАУ щодо розуміння цієї норми (

листи від 28.09.06 р. № 10917/6/17-0716, від 23.08.07 р. № 8144/6/11-0116): під цю пільгу потрапляє лише цільова та нецільова благодійна допомога від профспілки (якщо дотримано умови п.п. 9.7.3 чи 9.7.4 Закону про податок з доходів), а всі інші виплати та винагороди мають обкладатися податком з доходів. З доходів у вигляді подарунку, отриманого від податкового агента, на думку ДПАУ, потрібно утримувати податок із джерела виплати за ставкою 15 % (листи від 24.04.08 р. № 4079/6/17-0716, від 25.06.07 р. № 6187/6/17-0716).

З урахуванням цього, якщо витрати на новорічні подарунки працівникам — членам профспілки передбачено та затверджено профкомом, вони можуть видаватися профспілкою без утримання податку з доходів у межах 1220 грн. (сукупно з розрахунку на рік) і за умови, що одержувач має право на ПСП. При цьому профспілці не потрібно документально оформляти (вуалювати) такі подарунки в порядку, передбаченому для нецільової благодійної допомоги. При наданні новорічного подарунку члену профспілки, який не має права на ПСП, або в розмірі, що перевищує 1220 грн. на рік, профспілка повинна утримати податок з доходів.

У

ф. № 1ДФ неоподатковуваний дохід, отриманий від профспілки, наводиться з ознакою «25», а дохід, що підлягає оподаткуванню, — з ознакою «14», як і будь-який інший дохід у вигляді додаткового блага від нероботодавця. Внески на соцстрахування на вартість новорічних подарунків (питання може виникнути щодо частини вартості подарунку, що обкладається податком з доходів) не нараховуються і не утримуються, оскільки члени профспілки не є для неї найнятими робітниками.

 

КОРПОРАТИВНИЙ НОВОРІЧНИЙ ВЕЧІР

Згідно з

п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток до складу валових витрат не включаються витрати на організацію та проведення свят і відпочинку, придбання та поширення подарунків (крім благодійних внесків і пожертвувань неприбутковим організаціям, а також витрат, здійснених у рекламних цілях). Крім того, до валових витрат заборонено включати витрати на фінансування особистих потреб фізичних осіб, за винятком випадків, передбачених законодавством.

Це свідчить про те, що витрати на організацію новорічного свята для працівників підприємства не можна направити на зменшення оподатковуваного прибутку. Оподатковуваний дохід у працівників в цьому випадку не виникає, оскільки витрати підприємства на оренду приміщення, банкет, розважальну програму тощо є неперсоніфікованими, з чим давно погодилася і ДПАУ*.

* Наприклад, листи ДПАУ від 26.08.04 р. № 7335/6/17-3116, від 19.04.07 р. № 3852/6/17-0716.

Водночас поборотися за валові витрати підприємство може, завуалювавши корпоративне святкування Нового року під один із таких заходів:

— проведення рекламної акції для потенційних покупців;

— проведення організаційних зборів працівників (наприклад, для підбиття підсумків звітного року).

Порядок оподаткування в таких випадках представлено в табл. 7 на с. 45.

Крім того, відобразити валові витрати підприємство зможе (з урахуванням встановлених

Законом про податок на прибуток обмежень) шляхом перерахування коштів профспілкової організації для організації новорічного вечора.

 

Таблиця 7.

Податкові наслідки організації новорічного вечора

Вид заходу

Податок на прибуток

ПДВ

ПДФО
(ф. № 1ДФ) та соцвнески

Примітки та рекомендації

ВВ

ВД

ПК

ПЗ

1. Організація новорічного вечора для працівників

-

-

-

-

- (1)

Ці витрати не мають господарського характеру, тому їх не можна включати до ВВ (п.п. 5.3.1 Закону про податок на прибуток)

2. Новорічний вечір — рекламна акція (презентація)

+ / -

-

+

-

1. Згідно з п.п. 5.4.4 Закону про податок на прибуток до ВВ включаються витрати на організацію прийомів, презентацій, свят, розповсюдження подарунків, включаючи безоплатну роздачу зразків товарів чи безоплатне надання послуг (робіт) у рекламних цілях, але не більше 2 % від оподатковуваного прибутку за попередній податковий рік (показник ряд. 11 декларації з податку на прибуток за 2009 рік). Крім того, слід враховувати такий нюанс: згідно з п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток не включається до складу ВВ готівка, витрачена на цілі, визначені п.п. 5.4.4 цього Закону. Ми вважаємо, що це стосується лише витрат на відрядження, та все ж по можливості краще розраховуватися за такими «рекламними» витратами в безготівковій формі.
2. Рекламний характер заходу має бути ретельно задокументовано (наказ керівника про проведення акції (прийому, презентації), програма заходу, кошторис витрат, звіт про фактично понесені витрати тощо).
У такому разі витрати на оренду приміщення, роздачу подарунків, оплату послуг сторонньої фірми з організації заходу можна буде включити до ВВ у межах 2 % ліміту. Щодо витрат на пригощання та напої, то їх включати до ВВ навіть у межах 2 % ліміту, на наш погляд, небезпечно.
3. Увага! Щоб уникнути можливих проблем, не рекомендуємо роботодавцю за свій рахунок придбавати алкогольні напої для новорічного вечора, оскільки контролюючі органи можуть побачити тут роздрібну торгівлю алкогольними напоями, яка може проводитися лише за наявності ліцензії (ч. 10 ст. 15 Закону № 481). Водночас роботодавець може відстоювати відсутність тут факту роздрібної торгівлі, оскільки він придбаває алкогольні напої не для подальшого перепродажу, а для некомерційного використання — святкування Нового року. Тому при проведенні новорічного вечора рекомендуємо або купувати алкогольні напої безпосередньо в розважальному закладі, або вирішувати це питання через запрошених працівників.
4. ВД (причому виходячи із звичайних цін) і ПЗ можуть виникнути лише в разі розповсюдження подарунків в ході такої «рекламної» акції

3. Новорічний вечір — виробничі збори (загальні збори трудового колективу)

+ / -

-

+

-

1. Метою таких зборів може бути підбиття підсумків за минулий рік, визначення планів роботи наступного року, розробка стратегії розвитку підприємства на найближчі роки тощо
2. Адміністративно-господарська спрямованість заходу має бути підтверджена документально (наказ керівника про проведення заходу, протокол зборів тощо)
3. Витрати на пригощання та напої, а також на розважальні заходи в межах виробничих зборів працівників навряд чи можна пов’язати з госпдіяльністю, тому їх не можна включати до ВВ. Інші витрати (оренда приміщення, транспортні витрати на доставку працівників до місця проведення зборів тощо) можна відображати до ВВ

4. Організація вечора через профспілку

+ / -

-

-

-

-

1. Цей варіант передбачає перерахування створеній на підприємстві профспілці грошових коштів у вигляді добровільних пожертвувань (безповоротної фінансової допомоги). У свою чергу, у статуті профспілки має бути така стаття витрат, як організація корпоративних свят для працівників.
2. До ВВ можна включити перераховані профспілці кошти в розмірі, який перевищує 2 %, але не більше 5 % оподатковуваного прибутку минулого звітного року (рядок 11 декларації з податку на прибуток за 2009 рік) — п.п. 5.2.2 Закону про податок на прибуток

(1)Не персоніфіковані доходи не обкладають.

 

Приклад 4

. Підприємство організовує новорічний вечір для своїх працівників, у зв’язку з чим оплачує:

— ресторану вартість банкету в сумі 24 тис. грн. (у тому числі ПДВ — 4 тис. грн.);

— приватному підприємцю послуги з проведення вечора (розважальна програма) в розмірі 3 тис. грн. (без ПДВ).

На цьому завершуємо розгляд новорічних витрат підприємства. Бажаємо вам, шановні колеги, гарненько відпочити в новорічно-різдвяні свята, аби з новими силами приступити до звітності за 2010 рік та нового облікового 2011 року. А сюрпризів наступного року законодавці приготували нам немало.

 

Таблиця 8.

Новорічний вечір: відображення в обліку (приклад 4)

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1. Перераховано кошти ресторану в оплату банкету

371

311

24000

2. Перераховано кошти підприємцю за розважальну програму

371

311

3000

3. Списано витрати на новорічний вечір на витрати підприємства
(підписано акти про надання послуг)

949

685

24000

949

685

3000

4. Проведено залік заборгованостей

371

685

24000

371

685

3000

 

Документи та скорочення Теми

КУпАП

— Кодекс про адміністративні правопорушення України від 07.12.84 р. № 8073-Х.

СКУ

— Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV.

Закон № 481

— Закон України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-BP.

Закон № 2117

— Закон України «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків» від 30.11.2000 р. № 2117-III.

Порядок № 48

— Порядок придбання та забезпечення дитячими новорічними подарунками дітей застрахованих осіб за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою Фонду соцстраху з тимчасової непрацездатності від 25.10.07 р. № 48.

Положення № 25

— Положення про комісію (уповноваженого) підприємства, установи, організації із загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою
працездатності та витратами, зумовленими похованням, затверджене постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 23.06.08 р. № 25.

Інструкція № 5

— Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Наказ № 451

— наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку (ф. № 1ДФ) та Порядку заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку» від 02.09.03 р. № 451.

БВ

— балансова вартість.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби України».

ВД

— валові доходи.

ВВ

— валові витрати.

ПК

— податковий кредит з ПДВ.

ПЗ

— податкові зобов’язання з ПДВ.

МНМА

— малоцінні необоротні матеріальні активи.

МШП

— малоцінні та швидкозношувані предмети.

НБП

— нецільова благодійна допомога.

ТМЦ

— товарно-матеріальні цінності.

ОФ

— основні фонди.

ПДФО

— податок з доходів фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПФУ

— Пенсійний фонд України.

ФБ

— Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

ФТВП

— Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

ФНВ

— Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

ФОП

— фонд оплати праці.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі