Теми статей
Обрати теми

Щодо відповідальності за ненадання розрахунку зі збору за хмелярство

Редакція БТ
Лист від 10.11.2010 р. № 24282/7/21-0217

РОЗРАХУНОК із ХМЕЛЕЗБОРУ

необхідно подавати навіть за відсутності об’єкта оподаткування

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 10.11.10 р. № 24282/7/21-0217

«Щодо відповідальності за ненадання розрахунку зі збору за хмелярство»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила, в яких випадках подання податкової звітності зі збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — хмелезбір) є обов’язковим.

Статтею 1 Закону України «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» від 09.04.99 р. № 587-XIV

(далі — Закон № 587) установлено, що платниками хмелезбору є суб’єкти підприємницької діяльності незалежно від форм власності та підпорядкування, які реалізовують в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольні напої та пиво.

Суб’єкти господарювання всіх форм власності можуть здійснювати оптову і роздрібну торгівлю алкогольними напоями тільки за наявності ліцензій (

абзац двадцять п’ятий ст. 1, частини 1 і 11 ст. 15 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.95 р. № 481/95-ВР; далі — Закон № 481).

Згідно з

п.п. «а» ч. 1 п.п. 4.1.4 Закону № 2181*, ст. 4 Закону № 587 і абзацом другим п. 11 Порядку справляння збору та використання коштів на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого постановою КМУ від 15.07.05 р. № 587 (далі — Порядок № 587), платники збору повинні подавати щомісячно протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця, розрахунок з хмелезбору органу ДПС за місцем перебування на податковому обліку.

* Закон України «Про порядок погашення зобов’язань платників податків перед бюджетами і державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Форму

Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Розрахунок) і Порядок заповнення розрахунку суми цього збору затверджено наказом ДПАУ від 01.12.09 р. № 671. Пунктом 3 зазначеного Порядку визначено, що в разі незаповнення того чи іншого показника (внаслідок його відсутності) у відповідній графі розрахунку ставиться прочерк.

Виходячи з наведених норм, головний податковий орган дійшов такого висновку: платники хмелезбору щомісячно подають розрахунок суми хмелезбору до податкових органів, у тому числі в разі відсутності обсягів реалізації в оптово-роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв, починаючи зі звітного місяця, в якому

почалася дія відповідної ліцензії.

З приводу цього висновку слід зробити одне, на наш погляд, істотне зауваження. Ліцензія дає право суб’єкту підприємницької діяльності здійснювати торгівлю алкогольними напоями, але наявність ліцензії ще не означає, що така діяльність

уже здійснюється. Тому до початку реалізації алкогольних напоїв немає підстав стверджувати, що суб’єкт вже є платником хмелезбору.

Щодо обов’язкового подання

Розрахунку зареєстрованим платником хмелезбору (у тому числі й у разі відсутності реалізації), а також відповідальності за його неподання, то ДПАУ цілком права.

Платник хмелезбору за кожний неподаний або поданий із запізненням (тобто після закінчення 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного місяця) податковий розрахунок змушений платити штраф у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (170 грн.) (

п.п. 1.1 розділу 1 Узагальнюючого податкового роз’яснення про застосування штрафних (фінансових) санкцій за порушення податкового законодавства платниками податків — юридичними особами, затвердженого наказом ДПАУ від 01.04.10 р. № 210).

Позиція ДПАУ, висвітлена в

листі, що коментується, про те, що розрахунок із хмелезбору необхідно подавати навіть за відсутності обсягів реалізації алкогольних напоїв, не нова. Аналогічну думку податківці висловлювали в листах від 16.03.10 р. № 2607/6/21-0215** і від 31.03.10 р. № 3146/6/21-0215 (див. ком. «Хмелезбір: ДПАУ дала відповіді на деякі запитання» // «БТ», 2010, № 18, с. 9).

** Див. Калейдоскоп документів «Хмелезбір треба сплачувати і на безалкогольне пиво» // «БТ», 2010, № 16, с. 10.

Але що робити, якщо підприємство не планує надалі займатися реалізацією алкогольних напоїв? На це запитання дає відповідь Узагальнююче податкове роз’яснення про застосування норм Закону № 587, затверджене наказом ДПАУ від 06.07.10 р. № 483*. Так-от: якщо ви більше не плануєте торгувати алкогольними напоями, щоб не подавати розрахунок із хмелезбору щомісячно з прочерками, необхідно знятися з обліку як платник хмелезбору (для цього потрібно подати відповідну заяву до податкової інспекції за місцем реєстрації), але податківці для цього висувають додаткову умову, на наш погляд, не зовсім законну — анулювання ліцензії.

* Див. ком. «Хмелезбір: чергове роз’яснення ДПАУ» // «БТ», 2010, № 29, с. 6.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі