Теми статей
Обрати теми

Щодо неузгодженості в чинному законодавстві норм, що стосуються працюючих жінок, які мають дітей

Редакція БТ
Лист від 26.07.2010 р. № 2650/0/10-10/13

ПРАЦІВНИЦЯ — ОДИНОКА МАТИ:

хто до них належить для надання трудових пільг і гарантій

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 26.07.10 р. № 2650/0/10-10/13

«Щодо неузгодженості в чинному законодавстві норм, що стосуються працюючих жінок, які мають дітей»

 

У

листі, що коментується, Мінпраці знову звертається до питання визначення «одинокої матері» для цілей надання додаткових пільг і гарантій, передбачених чинним трудовим законодавством. Зокрема, ідеться про заборону на звільнення одиноких матерів за наявності в них дитини віком до 14 років чи дитини-інваліда з ініціативи роботодавця (ст. 184 Кодексу законів про працю України; далі — КЗпП)**, а також про надання таким жінкам додаткової оплачуваної відпустки тривалістю до 10 календарних днів або 17 календарних днів за наявності кількох підстав (ст. 19 Закону про відпустки***)

** За винятком випадку повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення таких працівниць, але з обов’язковим працевлаштуванням.

*** Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Мінпраці роз’яснює, що

визначення «одинока мати» наведено в п. 9 постанови Пленуму ВСУ «Про практику розгляду судами трудових спорів» від 06.11.92 р. № 9, де такою названо жінку, яка:

— не перебуває у шлюбі і в свідоцтві про народження дитини якої відсутній запис про батька дитини або запис про батька зроблено в установленому порядку за вказівкою матері;

— є овдовілою;

виховує та утримує дитину сама.

Наведені вище критерії потрібно враховувати при вирішенні питання про звільнення працівниці, яка має малолітню дитину або дитину-інваліда з ініціативи роботодавця у світлі дії заборони, установленої

ст. 184 КЗпП. Крім одиноких матерів, згідно зі ст. 184 КЗпП передбачено заборону на звільнення також:

— вагітних жінок;

— жінок, які мають дітей віком до 3 років (до 6 років);

— батьків, які виховують дітей без матері (у тому числі в разі тривалого перебування матері в лікувальному закладі);

— опікунів (піклувальників);

— прийомних батьків.

Щодо додаткової відпустки «на дітей», то

п. 5 частини тринадцятої ст. 10 Закону про відпустки одинокою матір’ю визначає жінку, яка виховує дитину без батька. Ця норма, як випливає з роз’яснень Мінпраці, є спеціальною, тому для цілей надання цієї відпустки важливий факт виховання дитини без батька. При цьому зовсім необов’язково, щоб жінка сама утримувала дитину, тобто отримання аліментів на дитину не позбавляє її статусу одинокої матері. Такої ж позиції Мінпраці дотримувалося й раніше (листи від 20.04.05 р. № 36-152, від 06.07.06 р. № 247/13/116-06, від 04.06.07 р. № 132/13/133-07).

Найбільшою мірою питання з підтвердженням статусу одинокої матері виникають у розлученої жінки, у жінки, яка народила дитину, не перебуваючи в зареєстрованому шлюбі, і батько визнав дитину, а також у разі заміжжя жінки, якщо її дитина не усиновлена новим чоловіком. Як в такому випадку довести, що батько дитини не бере участі в її вихованні? Для цього, як зазначено в

листі, що коментується, достатньо будь-якого офіційно складеного і засвідченого в установленому порядку документа, з якого з достатньою достовірністю випливатиме відсутність участі батька у вихованні дитини (див. «Як документально підтвердити, що батько не бере участі у вихованні дитини»)****.

**** Аналогічну думку Мінпраці вже висловлювало раніше в листі від 19.05.09 р. № 5565/0/14-09/13, наш коментар «Додаткова відпустка «на дітей»: як розлученій жінці підтвердити статус одинокої матері» див. у «БТ», 2009, № 49, с. 9. Див. також консультацію «Відпустка на дітей: тривалість, підстави та порядок надання» // «БТ», 2010, № 21, с. 18.

 

Як документально підтвердити, що батько не бере участі у вихованні дитини

Витяг із листа, що коментується

«Зокрема, такими документами, наприклад, можуть бути: рішення суду про позбавлення відповідача батьківських прав; ухвала суду чи постанова слідчого про розшук відповідача у справі за позовом про стягнення аліментів; акт, складений соціально-побутовою комісією, створеною первинною профспілковою організацією чи будь-якою іншою комісією, створеною на підприємстві, в установі, організації, або акт дослідження комітетом самоорганізації населення, у якому зі слів сусідів (за наявності їх підписів в акті) підтверджується факт відсутності участі батька у вихованні дитини; довідка зі школи про те, що батько не бере участь у вихованні дитини (не спілкується з вчителями, не забирає дитину додому, не бере участь в батьківських зборах) тощо».

 

У сьогоднішньому листі Мінпраці також звертає увагу на те, що за працівницею, що перебуває у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами, а також у відпустці для догляду за дитиною до трьох років, зберігається місце роботи (посада). У зв’язку з цим, при наданні до центру зайнятості відомостей про наявність вакантних місць, ця посада не зазначається, оскільки вона не є вакантною.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі