Теми статей
Обрати теми

Припинили використовувати найману працю — хто може не звітувати до «нещасного» Фонду?

Редакція БТ
Лист від 23.07.2010 р. № 761-07-02

Припинили використовувати найману працю — хто може не звітувати до «нещасного» Фонду?

 

У

листі, що коментується, Фонд зауважив, що в разі невикористання або припинення використання найманої праці подавати звітність до Фонду не потрібно названим у п. 2.2 Інструкції № 36* юридичним особам — об’єднанням громадян, релігійним, профспілковим, благодійним організаціям, оскільки вони втратили статус платника страхових внесків. Причому це має бути підтверджено актом перевірки.

* Інструкція про порядок перерахування, обліку та витрачання страхових коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, затверджена постановою ФНВ від 12.07.07 р. № 36.

Такий

висновок Фонд зробив на підставі п. 7 Інструкції № 36, згідно з яким обов’язок щодо подання звітності до Фонду покладено на юридичних осіб — платників страхових внесків та фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників.

Незважаючи на те, що в сьогоднішньому

листі названо тільки платників внесків, зазначених у п. 2.2 Інструкції № 36, не подавати звіт у разі невикористання або припинення використання найманої праці можуть також платники, указані в пунктах 2.3 (розташовані в Україні іноземні підприємства, установи, організації (у тому числі міжнародні), філії або представництва, які використовують найману працю, якщо інше не передбачено міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України), 2.4 (фізичні особи — підприємці та фізичні особи, які не мають статусу підприємців та використовують найману працю) Інструкції № 36 (листи ФНВ від 04.06.08. р. № 64-07-5 і Мінпраці від 24.06.08 р. № 343/020/99-08).

Разом з тим Фонд нагадав, що неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності щодо страхових внесків, нсвоєчасне інформування Фонду про чисельність працівників, річний фактичний обсяг реалізованої продукції тягнуть за собою накладення

адміністративного штрафу згідно зі ст. 1654 Кодексу України про адміністративні правопорушення на посадових осіб підприємств, установ, організацій, фізичних осіб — підприємців, які використовують найману працю, в розмірі від 136 до 255 грн.

Із цього приводу див. також

статтю «Підприємство діяльність не веде — які звіти необхідно подавати» // «БТ», 2009, № 37, с. 16.

(

Лист Фонду «нещасних випадків» від 23.07.10 р. № 761-07-2)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі