Теми статей
Обрати теми

Розрахунок 300-тисячної межі для реєстрації платником ПДВ турагентства

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Розрахунок 300-тисячної межі для реєстрації платником ПДВ турагентства

 

Туристичне агентство — платник податку на прибуток (не є платником ПДВ) ураховує у складі валових доходів тільки суми агентської винагороди. Чи потрібно враховувати при розрахунку 300-тисячної межі для ПДВ-реєстрації всю вартість реалізованих путівок або так само, як і у складі валових доходів, — тільки суми агентських послуг?

(м. Харків)

 

У

п.п. 2.3.1 Закону про ПДВ* передбачено, що реєстрація особи платником ПДВ є обов’язковою, якщо загальна сума оподатковуваних ПДВ операцій з поставки товарів (послуг) протягом останніх 12 календарних місяців сукупно перевищує 300 тис. грн. (без ПДВ). Розглянемо особливості розрахунку такої суми в турагентства.

* Закон України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР.

Згідно з

п.п. 7.9.1 Закону про податок на прибуток** не включаються до складу валового доходу і не підлягають оподаткуванню кошти або майно, отримані платником на підставі договору концесії, комісії, консигнації, довірчого управління, зберігання (відповідального зберігання), а також за іншими цивільно-правовими договорами, що не передбачають передачу права власності на таке майно.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Тому, якщо турагент здійснює операції за рахунок замовника, то кошти, які надійшли від продажу туристичного продукту, не є власністю такого турагента і не включаються до його валових доходів***. До складу валових доходів уключається лише сума агентської винагороди на підставі

п.п. 4.1.1 Закону про податок на прибуток.

*** Саме такого підходу дотримуються податківці у статті «Податковий облік туристичних послуг» // «Вісник податкової служби України», 2009, № 20, с. 21.

Аналогічний порядок установлено при обкладенні ПДВ агентської винагороди. Так, згідно з

п. 8.4 Закону про ПДВ базою оподаткування для операцій, що здійснюються туристичними агентами, є комісійна винагорода, нарахована (виплачена) туристичним оператором, іншими постачальниками послуг на користь такого турагента, у тому числі за рахунок коштів, отриманих останнім від споживачів туристичного продукту (туристичних послуг).

Проте для визначення 300-тисячної межі, перевищення якої передбачає обов’язкову реєстрацію платником ПДВ, слід керуватися спеціальною нормою —

п. 8.6 Закону про ПДВ. Ним передбачено, що для визначення граничної суми згідно з п.п. 2.3.1 цього Закону до розрахунку включається вартість поставок туристичного продукту, туристичних послуг, наданих як туристичним оператором, так і турагентом.

Таким чином, при визначенні 300-тисячної межі для ПДВ-реєстрації турагент

зобов’язаний ураховувати всю вартість проданих путівок, у тому числі й «транзитні» суми.

Про строки подання реєстраційної заяви та наслідки, до яких може призвести несвоєчасне подання реєстраційної заяви, ми докладно розповідали у

статті «ПДВ-реєстрація: як зареєструватися своєчасно» // «БТ», 2010, № 30, с. 36.

Питання обліку турдіяльності ми висвітлювали у

статтях «Внутрішній туризм: правове регулювання та облік» // «БТ», 2010, № 30, с. 19; «Виїзний та в’їзний туризм: облік у туроператора» // «БТ», 2010, № 32, с. 27.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі