Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість

Редакція БТ
Наказ від 30.09.2010 р. № 758

РЕЄСТРАЦІЯ ПЛАТНИКІВ ПДВ:

ДПАУ затвердила нове Положення

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 30.09.10 р. № 758

«Про внесення змін до Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ виклала в новій редакції Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79 (далі — Положення).

Останнім часом у

Законі України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) порядок реєстрації та анулювання Свідоцтва платників ПДВ суттєво не змінювався. Можна пригадати лише нові підстави для анулювання ПДВ-реєстрації, передбачені пп. «д» і «е» п. 9.8 Закону про ПДВ, які тепер ураховано у пп. 5.3.16 та 5.3.17 Положення.

Схоже, що саме ці зміни і стали приводом для того, щоб викласти

Положення у новій редакції, у якому тепер виділено 5 розділів, проте суттєвих змін у порядку реєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ не відбулось.

Варто відзначити суттєву зміну форми Реєстраційної заяви платника податку на додану вартість (ф. № 1-ПДВ). Ця форма тепер включає набагато більший перелік відомостей про особу, яка реєструється платником ПДВ, і розміщується аж на 9 аркушах.

Однак у новому

Положенні не враховано суттєві зміни, які відбудуться у порядку реєстрації та анулювання реєстрації платників ПДВ після набрання чинності Податковим кодексом України (див. статтю «Податковий кодекс: вивчаємо зміни у ПДВ» на с. 14 цього номера). До того ж на сайті ДПАУ (http://www.sta.gov.ua) вже розміщено наступний варіант Положення у розділі «Регуляторна політика» підрозділ «Проекти регуляторних актів».

Тож

Положення, затверджене наказом, що коментується, напевно діятиме лише до 31.12.10 р.

Особи, які вирішили до кінця цього року зареєструватись платником ПДВ* (чи позбутись статусу платника ПДВ) можуть спробувати зробити це за старими правилами, хоча часу для цього обмаль. Адже

п.п. «в» п. 9.6 Закону про ПДВ вимагає надавати реєстраційну заяву за 20 днів до початку періоду, з якого особа буде вважатись платником ПДВ. Однак п. 9.5 Закону про ПДВ зобов’язує податковий орган видати Свідоцтво протягом 10 днів від дня отримання реєстраційної заяви. Тож можна спробувати.

* Після 01.01.11 р. для добровільної реєстрації платником ПДВ особа має відповідати вимогам п. 182.1 Податкового кодексу України, а саме пропрацювати 12 місяців і обсяг постачання товарів/послуг іншим платникам ПДВ за такий період має складати не менше 50 %.

Наказ, що коментується, набрав чинності 13.12.10 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі