Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів

Редакція БТ
Наказ від 06.09.2010 р. № 270

ПРАЦЕВЛАШТУВАННЯ ІНВАЛІДІВ:

Мінпраці затвердило Інструкцію з надання фінансової допомогиза рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені

 

Наказ Міністерства праці та соціальної політики України від 06.09.10 р. № 270

«Про затвердження Інструкції з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів»

 

Наказом

, що коментується, Мінпраці затвердило Інструкцію з надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок сум адміністративно-господарських санкцій та пені, що надходять до державного бюджету за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів (далі — Інструкція № 270*), якою визначається порядок та умови надання Фондом соцзахисту інвалідів фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі для створення спеціалізованих робочих місць для інвалідів та цільової позики для створення робочих місць.

* Ця Інструкція затверджена на виконання вимог п. 9 Порядку використання суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, що надійшли до державного бюджету, затвердженого постановою КМУ від 31.01.07 р. № 70.

Інструкцією

врегульовано виплату допомоги та надання позики, роботодавцям, безпосередньо інвалідам, а також організаціям, діяльність яких направлена на забезпечення нормальних умов життя інвалідів (реабілітаційні установи, громадські організації інвалідів, школи-інтернати тощо). Ми ж будемо розглядати лише надання допомоги та позики звичайним роботодавцям (не громадським організаціям інвалідів).

1.

Яке фінансування отримують звичайні роботодавці. Відповідно до Інструкції № 270 суб’єкти господарювання (у тому числі фізичні особи, які використовують найману працю) можуть розраховувати на отримання від Фонду:

цільової позики на поворотній основі на створення робочих місць для працевлаштування інвалідів (п. 4.4 Інструкції № 270). Така позика є безвідсотковою і надається зі строком повернення до 3 років з дати отримання коштів на рахунок отримувача, відкритий в органах Держказначейства;

фінансової допомоги на безповоротній і поворотній основі для створення спеціальних робочих місць для працевлаштування інвалідів (пп. 4.10 — 4.13 Інструкції № 270).

Звернемо увагу, що «фінансову допомогу на безповоротній основі» не можна розглядати як «дотацію», виплата якої врегульована

Порядком надання дотації роботодавцю за рахунок коштів Фонду соціального захисту інвалідів на створення спеціальних робочих місць для інвалідів, зареєстрованих у державній службі зайнятості, затвердженим постановою КМУ від 27.12.06 р. № 1836**.

** Про проблеми класифікації див. ком. «Фонд соцзахисту інвалідів: зміни в реєстрації, сплаті санкцій, поданні Звіту, проведенні перевірок» до постанови КМУ від 31.01.07 р. № 930 // «БТ», 2009, № 38, с. 5.

2. Вимоги до отримувачів

. Щоб отримати вищезгадану фінансову допомогу (чи позику), роботодавці мають відповідати вимогам, переліченим у пп. 3 та 7 Порядку № 70***, а також у п. 2.14 Інструкції № 270.

*** Порядок використання суми адміністративно-господарських санкцій та пені за невиконання нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів, що надійшли до державного бюджету, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 № 70.

3. Порядок отримання фінансування

. Щоб отримати фінансову допомогу або цільову позику, роботодавцям потрібно:

а) подати до

відділення Фонду, в якому вони зареєстровані Заяву про надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики за рахунок коштів Фонду (додаток 1 до Інструкції № 270). А якщо на роботодавців не поширюється вимога щодо реєстрації у відділеннях Фонду, то Заяву варто подати до відділення Фонду за місцем їх державної реєстрації. Разом із заявою роботодавці мають подати до Фонду ще і пакет документів, які перелічені у пп. 2.2, 2.3, 2.5, 2.6 та 2.7 Інструкції № 270.

б) отримати від Фонду рішення щодо надання фіндопомоги (чи позики) або відмову у наданні такої фіндопомоги (чи позики). Про таке рішення Фонд письмово повідомляє роботодавця не пізніше

10 робочих днів з дня отримання відділенням Фонду затвердженого кошторису видатків на заходи щодо соціальної, трудової та професійної реабілітації інвалідів на відповідний рік;

в) після прийняття Фондом позитивного рішення, оформити з Фондом не пізніше 10 робочих днів з дати отримання роботодавцем письмового повідомлення

договір про фінансування*, в якому прописуються всі основні умови отримання фіндопомоги (чи позики).

* Варто звернути увагу, що для виконання договору про фінансування слід створити робоче місце інваліда. Воно вважається створеним згідно з п.п. 4.4.4 Інструкції № 270 лише тоді, коли на нього працевлаштовано інваліда, з яким в установленому законодавством порядку укладено трудовий договір.

При цьому варто пам’ятати, що договір про фінансування вважається виконаним тільки після вивчення результатів його виконання та позитивної оцінки відділення Фонду. При цьому створені роботодавцем за рахунок коштів Фонду робочі місця для працевлаштування інвалідів, не можуть бути скорочені протягом 3 років з дати завершення умов виконання договору про фінансування (п. 3 Інструкції № 270).

Надавати фіндопомогу (чи позику) Фонд буде, або шляхом перерахування коштів на рахунки отримувачів, відкриті в установленому порядку в органах Держказначейства, для самостійного придбання товарів, робіт та послуг, або шляхом отримання замовником від Фонду централізовано придбаних товарів, робіт та послуг (п. 3.1 Інструкції № 270).

4. Відповідальність

. Контролювати виконанням суб’єктами господарювання договорів про фінансування та за цільовим використанням коштів будуть Фонд та його відділення.

Якщо вони виявлять нецільове використання роботодавцем отриманих коштів або їх частини, чи створення роботодавцями робочих місць для працевлаштування інвалідів у меншій кількості, ніж передбачено умовами надання фінансової допомоги на поворотній і безповоротній основі та цільової позики, то роботодавці мають

повернути до спеціального фонду держбюджету на підставі рішення Фонду відповідну суму виданих коштів, проіндексованих з урахуванням рівня інфляції.

Звернемо увагу також на те, що суб’єкти господарювання, які отримали кошти від Фонду на створення робочих місць, повинні будуть подавати

щокварталу до 5-го числа місяця, наступного за звітним періодом до Фонду Звіт про використання коштів Фонду (додаток 5 до Інструкції № 270). Цей Звіт подається протягом не менш як 3 років з дати завершення виконання договору про фінансування (п. 5.2 Інструкції № 270).

Наказ

, що коментується, набрав чинності 08.11.10 р.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі