Теми статей
Обрати теми

Про затвердження листа

Редакція БТ
Рішення від 02.11.2010 р. № 1656

«БЕЗДОКУМЕНТАРНІСТЬ» АКЦІЙ:

санкції за непереведення акцій у бездокументарну форму

 

Рішення Державної комісії з цінних паперів та фондового ринку від 02.11.10 р. № 1656

«Про затвердження листа»

 

Нагадаємо, що згідно з

абз. 2 ч. 3 ст. 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» від 23.02.06 р. № 3480-IV і другим реченням ч. 2 ст. 20 Закону України «Про акціонерні товариства» від 17.09.08 р. № 514-VI акції товариств існують виключно в бездокументарній формі. Ця норма, як указує ДКЦПФР, діє з 29.10.10 р.

Зауважимо, що передбачена

Положенням про порядок переведення випуску іменних акцій документарної форми існування в бездокументарну форму існування, затвердженим рішенням ДКЦПФР від 30.06.2000 р. № 98, процедура є досить складною, тож аби встигнути вкластися в зазначений строк, розпочати її проходження потрібно було б значно раніше (оптимальний варіант — у січні 2010 року).

ДКЦПФР

рішенням, що коментується, розповіла про послідовність дій уповноважених осіб Комісії в разі, якщо емітенти не перевели вчасно свої документарні акції в бездокументарну форму:

1.

При виявленні цього порушення уповноважена особа Комісії видає розпорядження про усунення порушення. Строк для усунення порушення — 6 місяців.

2.

У разі невиконання цього розпорядження уповноважена особа Комісії:

— відкриває справу щодо правопорушення на ринку цінних паперів;

— накладає на підставі

п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону України «Про державне регулювання ринку цінних паперів в Україні» від 30.10.96 р. № 448/96-ВР штраф за невиконання або несвоєчасне виконання розпоряджень уповноважених осіб ДКЦПФР про усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів у розмірі від 17 до 85 тис. грн.;

— видає нове розпорядження з тим самим строком для усунення порушень.

3.

У разі невиконання повторного розпорядження уповноважена особа Комісії:

— знову порушує справу щодо правопорушення на ринку цінних паперів;

— знову застосовує відповідну санкцію (якщо порушення зафіксоване як повторне протягом року — у розмірі

від 85 до 170 тис. грн.;

— надсилає до департаменту корпоративних відносин центрального апарату Комісії (у разі якщо порушення вчинено інститутом спільного інвестування — до управління спільного інвестування центрального апарату Комісії) відповідні матеріали щодо неусунення емітентом порушень вимог

статті 6 Закону України «Про цінні папери та фондовий ринок» разом із проектом рішення про призупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів певного емітента строком до усунення порушення.

4.

Департамент корпоративних відносин (управління спільного інвестування) центрального апарату Комісії забезпечує винесення проекту рішення про призупинення внесення змін до системи реєстру власників іменних цінних паперів певного емітента на строк до усунення порушення на засідання Комісії.

Нагадаємо: порядок розгляду справ ДКЦПФР та накладення санкцій за допущені порушення встановлено

Правилами, затвердженими рішенням ДКЦПФР від 11.12.07 р. № 2272.

Зауважимо, що на посадових осіб акціонерного товариства також може бути накладено штраф, передбачений

ст. 18830 Кодексу України про адміністративні правопорушення: за ухилення від виконання або несвоєчасне виконання посадовою особою учасника фондового ринку рішень ДКЦПФР щодо усунення порушень законодавства на ринку цінних паперів до посадових осіб може бути застосовано штраф від 8500 до 11900 грн. (при повторному протягом року порушенні — від 11900 грн. до 17000 грн.).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі