Теми статей
Обрати теми

Про надання роз'яснення щодо порядку видачі торгових патентів на провадження деяких видів підприємницької діяльності

Редакція БТ
Лист від 14.12.2010 р. № 27640/7/15-0117

ТОРГОВІ ПАТЕНТИ:

ДПАУ роз’яснила порядок видачі

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 14.12.10 р. № 27640/7/15-0117

«Про надання роз'яснення щодо порядку видачі торгових патентів на провадження деяких видів підприємницької діяльності»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ роз’яснила своїм територіальним органам порядок дій щодо торгових патентів, які були видані відповідно до Закону № 98/96*, але на 01.01.11 р. (на момент набрання чинності ПКУ**), строк їх дії не закінчився.

* Закон України «Про патентування деяких видів підприємницької діяльності» від 23.03.96 р. № 98/96.

** Податковий кодекс України від 02.12.10 р. № 2755-VI.

ДПАУ виходить з того, що збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, встановлений ст. 267 ПКУ (далі — збір), відмінний від плати за торговий патент, яка була встановлена Законом № 98/96. Однак, судячи з роз'яснень податківців, у перехідний період плата за торговий патент, по суті, заміняє збір. Так, податківці роз’яснили, як здійснювати сплату за торгові патенти та збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності по таких торгових патентах у перехідний період (див. «Сплата збору в перехідний період»).

 

Сплата збору в перехідний період

Витяг з листа, що коментується

«Місячна плата за торгові патенти, яка внесена у грудні 2010 року за січень 2011 згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає.

Місячний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись у січні за лютий і в подальшому, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог п. 267.3 ст. 267 ПКУ та згідно рішень органів місцевого самоврядування.

Щоквартальна плата за торгові патенти, яка внесена у грудні 2010 року за перший квартал 2011 згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає.

Щоквартальний збір за провадження деяких видів підприємницької діяльності, який буде сплачуватись за другий квартал 2011 року і в подальшому, сплачується за встановленими ставками збору відповідно до вимог п. 267.3 ст. 267 ПКУ та згідно рішень органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата вартості торгового патенту, зроблена суб'єктом господарювання наперед не за весь термін його дії, підлягає перегляду відповідно до вимог Кодексу та рішень органів місцевого самоврядування.

Попередня оплата вартості торгового патенту, зроблена суб'єктом господарювання за весь термін його дії згідно з вимогами Закону № 98/96, перегляду не підлягає».

 

Отже, якщо до 01.01.11 р. суб'єктом господарювання сплачена повна вартість торгового патенту за весь термін його дії, то така оплата не переглядається. В такому випадку, навіть якщо розмір збору буде більший за вартість торгового патенту, то різницю доплачувати не доведеться.

Варто зауважити, що можлива інша ситуація — коли сума збору буде меншою за вартість торгового патенту. В таких випадках суму «переплати» за повністю оплаченими патентами повернути не вдасться.

В інших випадках (коли вартість торгового патенту сплачена частково) перегляду не підлягає лише місячна вартість торгового патенту за січень (квартальна плата за I квартал) 2011 року. Оплата за інші періоди буде переглядатись.

Крім того податківці нагадали, що торгові патенти, видані суб’єкту господарювання згідно з вимогами Закону № 98/96 і строк дії яких не закінчився станом на 01.01.11 р., мають бути повернуті до органів ДПС за місцем їх придбання у тримісячний строк, але не пізніше закінчення строку їх дії (підрозділ 7 розділу XX «Перехідні положення» ПКУ).

При цьому до отримання бланків торгових патентів нового зразка ДПАУ рекомендує нові патенти видавати на бланках діючого зразка із встановленням термінів та ставок збору, визначених ст. 267 ПКУ та додатковим написом «Торговий патент підлягає обміну». Як буде проходити такий обмін у листі, що коментується, податківці поки що не пояснили.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі