Теми статей
Обрати теми

У відпустці для догляду за дитиною до 3 років жінка серйозно захворіла — хто доглядатиме дитину?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

У відпустці для догляду за дитиною до 3 років жінка серйозно захворіла — хто доглядатиме дитину?

 

Матері, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, зробили операцію у стаціонарі. Чи може працюючий дідусь доглядати дитину в період хвороби матері? Як це можна оформити?

(м. Сімферополь)

 

Так, дідусь може доглядати дитину, оформивши на цей період листок непрацездатності

.

Допомога по тимчасовій непрацездатності в разі захворювання матері чи іншої особи, яка фактично здійснює догляд за дитиною віком до 3 років або дитиною-інвалідом віком до 18 років, надається застрахованій особі, котра здійснює догляд за дитиною, з першого дня за весь період захворювання (

ч. 5 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III).

Пунктом 3.13 Інструкції про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затвердженої наказом МОЗ від 13.11.01 р. № 455

, передбачено, що в разі хвороби матері листок непрацездатності видається працюючій особі, яка здійснює догляд за дитиною до 3 років, на період, коли мати за висновком лікаря не може здійснювати догляд за дитиною.

Мінпраці та Фонд соцстраху з тимчасової втрати працездатності також не заперечують проти надання листка непрацездатності особі, яка здійснює догляд за дитиною до 3 років у період хвороби матері (

листи Мінпраці від 07.05.10 р. № 151/18/153-10, від 10.12.09 р. № 484/18/153-09, від 07.12.09 р. № 474/18/153-09 і Фонду соцстраху з тимчасової втрати працездатності від 23.01.04 р. № 04-29-95).

У вашому випадку листок непрацездатності потрібно оформляти

працюючому дідусеві, оскільки в період хвороби матері саме він здійснюватиме догляд за дитиною. Підставою для оформлення листка непрацездатності, що видається лікарем-педіатром, є довідка з поліклініки чи стаціонару, що підтверджує хворобу матері.

Докладну інформацію про соціальну відпустку для догляду за дитиною до 3 років можна отримати зі

статті «Відпустка для догляду за дитиною до 3 років: взаємовідносини працівника та роботодавця» // «БТ», 2010, № 11, с. 16.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі