Теми статей
Обрати теми

Що робити, якщо від працівника немає ні довіреності, ні ТМЦ?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Що робити, якщо від працівника немає ні довіреності, ні ТМЦ?

 

Працівнику було видано довіреність на отримання матеріальних цінностей, за якою він мав отримати будівельні матеріали. Продовжуючи працювати на підприємстві, він стверджує, що довіреність не отримував. Як діяти в такій ситуації?

(м. Дніпропетровськ)

 

Видачу довіреностей підприємства здійснюють згідно з

Інструкцією про порядок реєстрації виданих, повернених та використаних довіреностей на отримання цінностей, затвердженою наказом Мінфіну від 16.05.96 р. № 99 (далі — Інструкція № 99).

З 17.04.08 р. довіреність перестала бути бланком суворої звітності (

«БТ», 2008, № 17, с. 4). Сьогодні для її оформлення використовують несувору форму № М-2 (додаток 1 до Інструкції № 99). Довіреність видають після її реєстрації в Журналі реєстрації довіреностей (п. 3 Інструкції № 99), форму якого наведено в додатку 2 до Інструкції № 99. Причому при отриманні довіреності працівник розписується у гр. 7 Журналу реєстрації довіреностей. Тому вже на цьому етапі можна довести, що працівник отримав довіреність, про що свідчить його підпис.

Довіреність підписується керівником та головним бухгалтером підприємства або їх заступниками та уповноваженими на те керівником підприємства особами (

п. 5 Інструкції № 99).

Розглядаючи вашу ситуацію, можна припустити, що трапилася одна з двох можливих ситуацій:

1) або працівник утратив довіреність, так і не отримавши будівельні матеріали;

2) або, отримавши будівельні матеріали, він їх присвоїв.

Розглянемо докладніше, як підприємству діяти в тому чи іншому випадку.

Ситуація 1.

Якщо працівник втратив довіреність, він зобов'язаний письмово повідомити про це керівництво підприємства (наприклад, у формі пояснювальної або службової записки).

Тоді підприємство зобов'язане повідомити свого контрагента про недійсність довіреності.

Щоб уникнути подібних конфліктних ситуацій, підприємству бажано визначити коло осіб, а також розробити і затвердити порядок використання довіреностей. Також слід зазначити період повернення довіреності (наприклад, протягом 3 днів після видачі довіреності працівник зобов'язаний поставити на підприємство ТМЦ чи повернути невикористану довіреність). Цей строк у загальному випадку не може перевищувати 10 днів (

п. 8 Інструкції № 99).

Матеріальні цінності за довіреністю можуть отримувати працівники, для яких це не є основною трудовою функцією та посади яких не зазначені у затвердженому підприємством переліку осіб, котрі мають справу з довіреностями. У таких випадках роботодавець ознайомлює працівника, якому видається довіреність, із порядком використання довіреностей, приймання, транспортування і зберігання цінностей.

Ситуація 2.

Якщо працівник отримав за довіреністю будівельні матеріали, але не доставив їх на підприємство, то згідно з п. 2 ст. 134 Кодексу законів про працю України в цьому випадку настає повна матеріальна відповідальність, навіть якщо з працівником не укладено відповідний договір (договір про повну матеріальну відповідальність). Тому працівник повинен буде відшкодувати в повному обсязі вартість будівельних матеріалів, які він отримав від імені підприємства, але на підприємство так і доставив. Якщо ж працівник відмовиться добровільно це зробити, то підприємству доведеться звернутися до суду*.

* Див. Тему тижня «Матеріальна відповідальність працівників» // «БТ», 2008, № 41, с. 37.

 

Яна ІНДЮХОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі