Теми статей
Обрати теми

Про оподаткування ПДВ послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації

Редакція БТ
Лист від 20.01.2010 р. № 785/7/16-1517

ПОСЛУГИ З ДЕЗІНФЕКЦІЇ

не обкладаються ПДВ — ДПАУ передумала

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 20.01.2010 р. № 785/7/16-1517

«Про оподаткування ПДВ послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ радикально змінила свою колишню позицію в питанні обкладення ПДВ послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації, наданих санітарно-епідеміологічними закладами МОЗ.

Нагадаємо, що в

листі від 26.12.2008 р. № 12877/6/16-1515-16, № 27248/7/16-1517-04 (далі — лист № 12877) ДПАУ наполягала на тому, що такі послуги не підпадають під пільгу з ПДВ, передбачену п.п. 5.1.8 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ).

Про необґрунтованість колишньої позиції ДПАУ ми говорили в редакційному коментарі до

листа № 12877 (див. ком. «Послуги з дезінфекції обкладаються ПДВ — фіскальна думка ДПАУ» // «БТ», 2009, № 44, с. 8).

У

листі, що коментується, ДПАУ, по суті, погодилася з викладеними нами аргументами і зробила висновок, що такі послуги не обкладаються ПДВ (див. «Нова позиція ДПАУ»).

 

Нова позиція ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«Відповідно до п.п. 5.1.8 <...> [Закону про ПДВ.Прим. ред.] звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з поставки послуг у сфері охорони здоров'я згідно з переліком, встановленим КМУ, закладами охорони здоров'я, які мають ліцензію на поставку таких послуг, а також з поставки послуг реабілітаційними установами для інвалідів і дітей-інвалідів, що мають ліцензію на поставку таких послуг.

На виконання цієї норми <...> було прийнято постанову КМУ від 05.10.98 р. № 1602 <...>, якою затверджено Перелік послуг з охорони здоров'я (у тому числі медико-санітарної допомоги, судово-медичної і судово-психіатричної експертизи), операції з надання яких закладами охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг, не звільняються від обкладення податком на додану вартість (далі — Перелік).

Враховуючи зазначене, операції з надання усіх послуг з охорони здоров'я (у тому числі медико-санітарної допомоги <...>) закладами охорони здоров'я, які мають спеціальний дозвіл на надання таких послуг незалежно від джерел покриття їх вартості, звільняються від оподаткування податком на додану вартість, крім послуг, включених до Переліку.

Відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2005 <...>, діяльність, яка здійснюється санітарно-профілактичними закладами (санітарно-епідеміологічними станціями, дезінфекційними станціями, підприємствами профілактичної дезінфекції тощо), є діяльністю у сфері охорони здоров'я населення, що належить до підкласу 85.14.0 «Інша діяльність у сфері охорони здоров'я людини».

Враховуючи зазначене, операції з надання послуг з дезінфекції, дезінсекції та дератизації санітарно-епідеміологічними закладами МОЗ, що мають на це спеціальний дозвіл (ліцензію), відповідно до п.п. 5.1.8 <...> Закону [про ПДВ.Прим. ред.] звільняються від оподаткування податком на додану вартість.

<...>

Повідомляючи вищевикладене, ДПАУ інформує, що інші податкові роз'яснення застосовуються в частині, що не суперечить цьому податковому роз'ясненню».

 

Зверніть увагу: хоча

лист № 12877 офіційно не відкликано, керуватися ним не можна, оскільки він суперечить висновкам листа , що коментується.

Крім того, у листі, що коментується, регіональним податковим органам приписано керуватися ним при проведенні перевірок та під час процедур апеляційних узгоджень.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі