Теми статей
Обрати теми

Про декларування цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та знаходяться за її межами, у разі визнання нерезидента банкрутом

Редакція БТ
Лист від 08.12.2009 р. № 31-20030-03-10/33455

У ВАЛЮТНІЙ ДЕКЛАРАЦІЇ

безнадійна заборгованість нерезидента не відображається — роз'яснює Мінфін

 

Лист Міністерства фінансів України від 08.12.2009 р. № 31-20030-03-10/33455

«Про декларування цінностей, доходів та майна, що належать резиденту України та знаходяться за її межами, у разі визнання нерезидента банкрутом»

 

У

листі, що коментується, Мінфін дозволив резидентам України не декларувати цінності, доходи і майно, що знаходяться за кордоном, якщо їх не може бути повернено і це підтверджується уповноваженим органом країни розташування нерезидента-боржника (див. «Декларування безнадійної заборгованості нерезидента»).

 

Декларування безнадійної заборгованості нерезидента

Витяг із листа, що коментується

«<...> валютні цінності, доходи чи майно резидента не підлягають декларуванню в разі неможливості виконання рішення суду, Міжнародного комерційного суду або Морської арбітражної комісії при Торгово-промисловій палаті України на території іноземної держави про стягнення заборгованості з нерезидента у зв'язку з відсутністю будь-яких джерел погашення останньої, що підтверджено уповноваженим органом країни розташування нерезидента-боржника».

 

Отже, щоб не відображати в

Декларації про валютні цінності, доходи та майно, що належать резиденту України та знаходяться за її межами* (далі — Валютна декларація), заборгованість нерезидента, що не може бути стягнута, резидент має:

— звернутися до суду чи органу, уповноваженого розглядати спори з нерезидентами, з позовом про стягнення заборгованості;

— отримати від компетентних органів країни розташування нерезидента-боржника, до функцій яких входить виконання рішень суду, документальне підтвердження неможливості стягнення заборгованості.

* Форму затверджено наказом МФУ від 25.12.95 р. № 207.

Зауважимо, що ВАдСУ в ухвалі від 15.03.2007 р. у справі про застосування штрафних санкцій за неподання Валютної декларації за наявності заборгованості нерезидента, якого ліквідовано, також дійшов висновку: за умови об'єктивної відсутності суб'єкта дебіторської заборгованості вимоги про відображення такої заборгованості у Валютній декларації є необґрунтованими.

Нагадаємо, що Валютна декларація подається до регіональних відділень Нацбанку і до податкових органів за місцем реєстрації у строки, установлені для подання фінансової звітності (за IV квартал 2009 року — не пізніше 22.02.2010 р.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі