Теми статей
Обрати теми

Особова картка працівника: нова форма з 2010 року

Редакція БТ
Стаття

ОСОБОВА КАРТКА ПРАЦІВНИКА:

нова форма з 2010 року

 

Спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656 з 2010 року запроваджено нову форму Особової картки працівника. Про порядок її заповнення сьогодні й поговоримо.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Оновлена форма

З 1 січня 2010 року

спільним наказом Держкомстату і Міноборони № 495* затверджено та введено в дію нову типову форму первинної облікової документації № П-2 «Особова картка працівника» (п. 1 наказу № 495). Саме з цієї дати відповідно до наказу Держкомстату від 25.12.2009 р. № 496 утратила чинність її попередниця з однойменною назвою, яка, у свою чергу, була затверджена наказом Держкомстату від 05.12.2008 р. № 489 і діяла у 2009 році**.

* Спільний наказ Держкомстату і Міноборони «Про затвердження типової форми первинного обліку № П-2 «Особова картка працівника» від 25.12.2009 р. № 495/656.

Нову форму призначено для ведення обліку особового складу, у тому числі й військового обліку призовників та військовозобов'язаних на підприємства, установах і в організаціях незалежно від підпорядкованості та форми власності. Обов'язку щодо ведення Особової картки працівника фізичними особами — підприємцями не передбачено.

 

Особливості заповнення

Нова

Особова картка працівника здебільшого не відрізняється від своєї попередниці, що використовувалася у 2009 році, але все-таки відмінності є:

1) запроваджено

реквізити для зазначення відомостей про військовий облік працівника (розділ II), як це було передбачено в Особовій картці, що діяла до 2009 року**, — найбільш значуща зміна форми. Необхідність у заповненні цього розділу продиктована вимогами п. 4 ст. 34 Закону № 2232*** та п. 10 Інструкції № 165****, згідно з якими підприємства незалежно від підпорядкованості та форми власності, зобов'язані вести облік усіх військовозобов'язаних та призовників;

2) код ЄДРПОУ

винесено з табличної частини та розміщено під назвою підприємства;

3) інформація про здобуту освіту

(реквізит 4 розділу I) тепер має містити всі спеціальності (професії), а не лише ті, що відповідають обійманій посаді;

4) у розділі V

указують дані про використання всіх видів відпусток, а не тільки основної та додаткової відпустки, як це було передбачено скасованою формою (у тому числі відпустка «на дітей», для чорнобильців).

** До 2009 року діяла типова форма № П-2 «Особова картка», затверджена наказом Мінстату від 27.10.95 р. № 277.

*** Закон України «Про військовий обов'язок і військову службу» від 25.03.92 р. № 2232-XII.

**** Інструкція з військового обліку військовозобов'язаних і призовників на підприємствах, в установах, організаціях і навчальних закладах, затверджена наказом Міноборони від 27.06.95 р. № 165.

Особову картку працівника

заповнює відповідальна особа (зазвичай працівник кадрової служби) на кожного найманого працівника, якого прийнято на роботу, як на основне місце роботи, так і за сумісництвом.

Підставою для заповнення

є надані під час прийняття на роботу відповідні документи:

— паспорт;

— трудова книжка (для основного місця роботи);

— картка фізичної особи — платника податків (довідка про присвоєння ідентифікаційного номера);

— диплом чи інший документ про освіту;

— документ військового обліку — для військовозобов'язаних (військовий квиток, тимчасове посвідчення замість військового квитка) та призовників (посвідчення про приписку до призовної ділянки) (

п. 20 Інструкції № 165) тощо.

На підставі даних цих документів під час прийняття на роботу заповнюють відповідні реквізити

Особової картки працівника, присвоївши працівнику табельний номер. Протягом трудової діяльності працівника на підприємстві відповідальна особа роботодавця вносить дані до розділів III, IV та V .

Для зручності в табличній формі на с. 45 розглянемо особливості заповнення окремих реквізитів

Особової картки працівника, звернувши особливу увагу на заповнення відомостей про військовий облік працівника (розділ II).

Для полегшення практичної реалізації запропонованого сьогодні матеріалу на с. 46 наведено приклад заповнення

Особової картки працівника.

 

Особливості заповнення окремих реквізитів Особової картки працівника

Реквізит

Особливості заповнення

Розділ I «ЗАГАЛЬНІ ВІДОМОСТІ»

Заповнюють на підставі паспорта (реквізити 1, 2, 3, 10, 12), документів про освіту (реквізити 4 і 5), даних трудової книжки (реквізити 6, 7, 8).

Зверніть увагу: у цьому розділі вказується як місце проживання згідно з державною реєстрацією («прописка» в паспорті; реквізит 12), так і місце фактичного проживання (ці дані слід унести зі слів працівника; реквізит 11). При цьому в розділі II зазначають назву військкомату за місцем реєстрації та фактичним місцем проживання

Розділ II «ВІДОМОСТІ ПРО ВІЙСЬКОВІЙ ОБЛІК»

Новий розділ. Оскільки наказ № 495 не містить роз'яснень з приводу його заповнення, можна скористатися Інструкцією № 165, в якій описано порядок заповнення Особової картки типової форми № Т-2 (додаток 2 до Інструкції № 165), що містить подібні реквізити.

Підставою для заповнення є (п. 14 Інструкції № 165):

— для військовозобов'язаних — військовий квиток, тимчасове посвідчення замість військового квитка;

— призовників — посвідчення про приписку до призовної ділянки

1) на солдатів, матросів, сержантів, старшин, прапорщиків та мічманів запасу (п. 15 Інструкції № 165)

Рядок «Група обліку» — проставляють «НПО» (наземно-повітряна оборона), «ВМС» (Військово-морські Сили), «МВС» (Міністерство внутрішніх справ), «СБУ» (Служба безпеки України).

Рядок «Категорія обліку» — перший або другий (пункт 21 військового квитка).

Рядок «Склад» — солдати, матроси, сержанти, старшини, прапорщики, мічмани (пункт 23 військового квитка).

Рядок «Військове звання» — рядовий, старший солдат, матрос, старший матрос, молодший сержант, сержант, старший сержант, старшина, старшина 2-ї статті, старшина 1-ї статті, головний старшина, головний корабельний старшина, прапорщик, старший прапорщик, мічман, старший мічман (пункт 19 військового квитка).

Рядок «Військово-облікова спеціальність №» — номер військово-облікової спеціальності та її кодове позначення (пункти 24, 25 військового квитка).

Рядок «Придатність до військової служби»: «Стройовий» — якщо у військовому квитку відсутній запис про стан здоров'я або є позначка про придатність до стройової служби; «Непридатній у мирний час, придатний до нестройової у воєнний час за гр.__ №___» — якщо у військовому квитку про це є запис із посиланням на відповідну статтю та наказ міністра оборони України.

Рядок «Перебування на спеціальному обліку» — серія та номер посвідчення про відстрочення, дата оформлення відстрочення військовим комісаріатом

2) на генералів, адміралів, офіцерів запасу (п. 16 Інструкції № 165)

Рядок «Група обліку» — не заповнюється.

Рядок «Категорія обліку» — розряд запасу відповідно до запису у військовому квитку.

Рядок «Склад» — профіль: командний, інженерний, технічний, юридичний, медичний, ветеринарний.

Рядок «Військово-облікова спеціальність №» — шестизначне цифрове позначення (згідно з відповідним пунктом військового квитка).

Рядок «Придатність до військової служби» — для осіб, які перебувають на військовому обліку, не заповнюється. Для знятих з військового обліку — заповнюється на підставі записів у військовому квитку.

Інші рядки заповнюють у порядку, описаному в п. 14 Інструкції № 165 (для солдатів та ін. — див. попередній рядок)

3) на призовників (п. 17 Інструкції № 165)

Рядок «Група обліку»

— «призовник».

Рядок «Перебування на спеціальному обліку»

— надання відстрочення від призову на військову службу та на який строк

4) на осіб, які досягли граничного віку перебування в запасі Збройних Сил України (п. 18 Інструкції № 165)

За вказівкою військового комісаріату після 1 січня викреслюють дані про військовий облік та робиться запис: «Знятий з виключенням з військового обліку за віком»

Розділ III. «ПРОФЕСІЙНА ОСВІТА НА ВИРОБНІЦТВІ (ЗА РАХУНОК ПІДПРИЄМСТВА-РОБОТОДАВЦЯ)»

Відповідальна особа роботодавця (зазвичай — працівник відділу кадрів) уносить дані про отримання працівником у період роботи на підприємстві професійної освіти за рахунок підприємства

Розділ IV. «ПРИЗНАЧЕННЯ І ПЕРЕВЕДЕННЯ»

Відповідальна особа роботодавця (зазвичай — працівник відділу кадрів) уносить перший запис під час прийняття працівника на роботу на підставі наказу (розпорядження) про прийняття на роботу.

У подальшому тут зазначають переведення на іншу роботу працівника.

У цьому розділі передбачено графу «Підпис працівника» для ознайомлення працівника під розписку із записами в цьому розділі та з унесеними до трудової книжки про прийняття на роботу і переведення на іншу роботу

Розділ V. «ВІДПУСТКИ»

Зазначаються дані про використання працівниками днів усіх видів відпусток, на які має право працівник

Реквізит «Додаткові відомості»

Указують інші дані про працівника, які не було відображено в інших розділах форми (наприклад, наявність інвалідності, додаткові навички тощо)

Реквізит «Дата і причина звільнення (підстава)»

Заповнюють дату і причину звільнення згідно з наказом (розпорядженням) про припинення трудового договору (контракту). Запис про звільнення у формі засвідчують працівник кадрової служби та працівник, проставивши дату ознайомлення

 

 

img 1
img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі