Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до наказу Державної податкової адміністрації України від 01.07.2002 р. № 301

Редакція БТ
Наказ від 18.11.2009 р. № 643

ДПС НЕ БУДЕ БРАТИ НА ОБЛІК РАХУНКИ

платників податків за невідповідності даних,
 наданих банком, інформації з Єдиного державного реєстру

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 18.11.2009 р. № 643

«Про внесення змін до наказу Державної податкової адміністрації України від 01.07.2002 р. № 301»

 

Наказом

, що коментується, ДПАУ внесла зміни до Порядку подання фінансовими установами органам державної податкової служби повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків і зборів (обов'язкових платежів) та заповнення розрахункових документів у разі сплати (стягнення) платежів до бюджету або повернення платежів з бюджету, затвердженого наказом ДПАУ від 01.07.2002 р. № 301 ( далі — Порядок № 301).

Згідно з цими змінами відтепер у вище згаданому

Порядку з’явиться нова причина для відмови у взятті органом державної податкової служби на облік рахунку платника податку відкритого у фінансовій установі під кодом «9» (див. «Нова підстава відмови у взятті рахунку платника на облік ДПС»)

 

Нова підстава відмови у взятті рахунку платника на облік ДПС

Новий абзац десятий п. 11 Порядку № 301

«11. Підставою для відмови в узятті органом державної податкової служби рахунку на облік є:

<...>

невідповідність інформації щодо ідентифікаційного коду (номера), найменування (прізвища, імені, по батькові), місцезнаходження (місця проживання) платника податків, поданої у Повідомленні, цим відомостям Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів, Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців та Єдиного банку даних про платників податків — юридичних осіб.»

 

Уведення цієї причини відмови у реєстрації рахунків ДПАУ просувала вже давно. Але до цього часу всі її намагання були зведені лише до роз’яснень, які надавалися у

листах від 12.06.2008 р. № 12023/7/29-1017 та від 26.09.2008 р. № 13714/5/29-2016. В яких податківці висловлювали думку про те, що ДПС не повинна брати на облік рахунки платників податку, якщо вони зареєстровані за адресами масової реєстрації , тобто якщо за однією адресою зареєстровано два або більше суб'єкти господарювання*, та у випадку наявності в органах ДПС документів, що свідчать про недостовірність інформації щодо платника податків.

* У чинному законодавстві України не встановлено заборони на розташування за однією адресою двох або більше суб'єктів господарювання. А в ст. 10 Закону України «Про державну підтримку малого підприємництва» від 19.10.2000 р. № 2063-III передбачено створення та забезпечення діяльності мережі бізнес-центрів, бізнес-інкубаторів, у переліку завдань яких, не виключено можливість надання (за умови відсутності вільних приміщень) допомоги в розміщенні суб’єктів господарювання, у тому числі на умовах обслуговування за власною адресою.

Зазначимо, що Держкомпідприємництва (листи від 29.04.2009 р. № 4930, від 26.03.2009 р. № 3248 та від 10.04.2009 р. № 4020) вважав, що ці листи ДПАУ створюють перешкоди у розвитку інфраструктури малого підприємництва, а тому неодноразово і безуспішно наголошував на необхідності скасувати та відкликати їх з місць застосування.

Але наказом, що коментується, пропозиції, висловлені ДПАУ у вище згаданих листах, були закріплені на нормативно-правовому рівні, а листи було скасовано.

Варто звернути увагу, що застосовувати нововведену причину відмови у взятті на облік рахунку платника податків, на нашу думку, ДПС має право, зокрема, тоді коли у ЄДРПОУ міститиметься запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням, а в повідомленні, наданому фінансовою установою, такі дані міститимуться.

Зазначимо, що запис про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням може з’явитися тільки, тоді коли у відповідь на повідомлення Держреєстратора про необхідність підтвердження відомостей про юридичну особу буде отримано лист з відміткою відділення зв'язку про відсутність юридичної особи за вказаною адресою або юридична особа не надасть протягом місяця з дати направлення їй відповідного повідомлення реєстраційну картку про підтвердження відомостей про юридичну особу (п. 8 ст. 19 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців» від 15.05.2003 р. № 755-IV).

Тому для уникнення можливих проблем радимо уважно ставитися, до всіх повідомлень, які надходять від Держреєстратора на адресу, яка визначена, як місцезнаходження суб’єкта підприємницької діяльності.

Наказ, що коментується, набрав чинності 14.02.2010 р.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі