Теми статей
Обрати теми

Дивіденди: нараховуємо та виплачуємо без помилок

Редакція БТ
Стаття

ДИВІДЕНДИ:

нараховуємо та виплачуємо без помилок

 

Про дивіденди розповідалося вже дуже багато. Однак те, що з цією операцією бухгалтер стикається не щодня, не дозволяє провести її в обліку «із заплющеними очима». Кожного разу при нарахуванні та виплаті дивідендів більшість бухгалтерів перестраховуються, освіжаючи в пам'яті порядок обліку та оподаткування цієї операції. У сьогоднішній публікації ми саме пригадаємо основні «дивідендні» правила.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Прийняття рішення про виплату дивідендів

Запитання

Відповідь

1. Хто приймає рішення про виплату дивідендів в ГТ*?

Рішення про розподіл прибутку належить до виключної компетенції загальних зборів учасників
товариства
. Це рішення оформляється протоколом

2. Чи потрібна згода всіх учасників щодо спрямування прибутку на виплату дивідендів?

Збори учасників АТ і ТОВ вважаються правомочними, якщо на них присутні учасники (представники учасників), які володіють сукупно більше ніж 60 % голосів. Рішення приймається простою більшістю голосів. Інакше кажучи, згода всіх учасників не обов'язкова

3. Якщо засновником є одна людина (ПП, ТОВ), яким документом оформляється рішення про виплату дивідендів?

Наказом (розпорядженням) засновника

4. Який прибуток (податковий чи бухгалтерський) спрямовується на виплату дивідендів?

Прибуток, розрахований за правилами бухгалтерського обліку. Наявність або відсутність податкового прибутку не впливає на прийняття рішення про виплату дивідендів

5. Чи обов'язково потрібно спрямовувати прибуток (або його частину), отриманий за підсумками року, на виплату дивідендів?

Ні, не обов'язково.
Порядок розподілу прибутку передбачається у статуті. Якщо спеціальних застережень там немає, то учасники ГТ на загальних зборах приймають рішення, як використовувати отриманий прибуток: на виплату дивідендів, поповнення основних та оборотних коштів, збільшення резервного фонду тощо

6. З якою періодичністю можна нараховувати дивіденди?

В АТ дивіденди можуть виплачуватися не частіше одного разу на рік (ст. 37 Закону про госптовариства, ч. 2 ст. 30 Закону про АТ). В інших ГТ періодичність може визначатися статутом або рішенням засновників (щокварталу або раз на рік)

7. Чи можна нараховувати дивіденди учаснику, який не повністю здійснив свій внесок на момент прийняття рішення про нарахування дивідендів?

Так, можна.
У п. «б» ч. 1 ст. 10 Закону про госптовариства зазначено, що право на отримання дивідендів мають особи, які є учасниками товариства на початок строку виплати дивідендів. Заборону на виплату дивідендів до повної оплати всього статутного капіталу встановлено тільки для АТ, докладніше про це — у розділі «Особливості нарахування дивідендів АТ» цієї статті

8. Чи можна весь чистий прибуток спрямувати на виплату дивідендів?

У ГТ обов'язково створюється резервний (страховий) фонд у розмірі не менше 25 % статутного фонду (ч. 4 ст. 87 ГКУ і ст. 14 Закону про госптовариства). Розмір щорічних відрахувань до такого фонду не може бути менше 5 % суми прибутку товариства

9. В якій формі можуть виплачуватися дивіденди?

АТ мають право виплачувати дивіденди тільки грошовими коштами (п. 1 ст. 30 Закону про АТ). Обмежень щодо форми виплати дивідендів засновникам інших ГТ чи ПП у законодавстві немає.
Якщо емітент корпоративних прав є платником єдиного податку, то, ураховуючи заборону на проведення бартерних операцій, виплачувати дивіденди учасникам слід грошовими коштами

10. Чи може виплачувати дивіденди товариство, майно якого перебуває в податковій заставі?

Виплата дивідендів при перебуванні майна підприємства в податковій заставі можлива, але тільки з дозволу податкового керуючого (абз. «б» п.п. 8.6.1 Закону № 2181)

11. Чи потрібно нараховувати дивіденди на частку померлого учасника?

Так, потрібно.
Дивіденди нараховуються на ім'я останнього власника корпоративних прав, навіть якщо на момент нарахування дивідендів він помер. Виплачуються такі дивіденди спадкоємцям померлого учасника

* Прийняті скорочення: ГТ — господарське товариство, АТ — акціонерне товариство, ТОВ — товариство з обмеженою відповідальністю, ПП — приватне підприємство.

 

Особливості нарахування дивідендів АТ

У зв'язку з набуттям чинності

Законом про АТ змінилися деякі вимоги до нарахування та виплати дивідендів акціонерними товариствами*. Цьому питанню в Законі про АТ присвячено цілий розділ VI «Дивіденди акціонерного товариства». Виділимо основні моменти:

— АТ виплачує дивіденди

виключно грошовими коштами;

— дивіденди виплачуються

на акції, звіт про результати розміщення яких зареєстровано в установленому законодавством порядку;

— виплата дивідендів здійснюється з чистого прибутку звітного року та/або нерозподіленого прибутку в обсязі, установленому рішенням загальних зборів акціонерного товариства,

у строк не пізніше за шість місяців після закінчення звітного року;

— у

ст. 31 Закону про АТ встановлено обмеження на виплату дивідендів (див. «Коли АТ не може виплачувати дивіденди»).

* Згідно з розділом 7 Рекомендацій Президії ВГСУ від 28.12.2007 р. № 04-5/14 (з доповненнями від 28.12.2009 р. № 04-06/190) дія статей 1 — 49 Закону про госптовариства протягом двох років відповідно до Прикінцевих та перехідних положень Закону про АТ надає цим нормам статус складових положень Закону про АТ. Таким чином, до АТ, створених до набуття чинності Законом про АТ, застосовуються положення статей 1 — 49 Закону про госптовариства до втрати ними чинності або до моменту приведення статутів АТ у відповідність до Закону про АТ.

 

Коли АТ не може виплачувати дивіденди

Витяг із Закону про АТ

«<...>

Розділ VI. ДИВІДЕНДИ АКЦІОНЕРНОГО ТОВАРИСТВА

<...>

Стаття 31. Обмеження на виплату дивідендів

1. Акціонерне товариство не має права приймати рішення про виплату дивідендів та здійснювати виплату дивідендів за простими акціями у разі, якщо:

1) звіт про результати розміщення акцій не зареєстровано у встановленому законодавством порядку;

2) власний капітал товариства менший, ніж сума його статутного капіталу, резервного капіталу та розміру перевищення ліквідаційної вартості привілейованих акцій над їх номінальною вартістю.

2. Акціонерне товариство не має права здійснювати виплату дивідендів за простими акціями у разі, якщо:

1) товариство має зобов'язання про викуп акцій відповідно до статті 68 цього Закону;

2) поточні дивіденди за привілейованими акціями не виплачено повністю.

3. Акціонерне товариство не має права приймати рішення про виплату дивідендів та здійснювати виплату дивідендів за привілейованими акціями у разі, якщо:

1) звіт про результати розміщення акцій не зареєстровано у встановленому законодавством порядку;

2) власний капітал товариства менший, ніж сума його статутного капіталу, резервного капіталу та розміру перевищення ліквідаційної вартості привілейованих акцій над їх номінальною вартістю, власники яких мають переваги щодо черговості отримання виплат у разі ліквідації.

Товариство не має права здійснювати виплату дивідендів за привілейованими акціями певного класу до виплати поточних дивідендів за привілейованими акціями, власники яких мають перевагу щодо черговості отримання дивідендів».

 

Додамо: як і раніше, рішення про розподіл прибутку належить до виключної компетенції загальних зборів акціонерів АТ (

п. 12 ч. 2 ст. 33 Закону про АТ). При цьому річні загальні збори товариства проводяться не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним, і одним з питань, яке обов'язково має бути наявне в порядку денному таких зборів, є питання про розподіл прибутку чи збитків (п. 2 ст. 32 Закону про АТ).

Зверніть увагу: АТ

має право формувати резервний капітал у розмірі не менше 15 % статутного капіталу (в інших ГТ — не менше 25 %), якщо інше не визначено статутом товариства (ст. 19 Закону про АТ). До досягнення встановленого статутом розміру резервного капіталу розмір щорічних відрахувань не може бути менше 5 % суми чистого прибутку товариства за рік. Отже, на відміну від інших ГТ, після досягнення встановленого розміру відрахування до резервного фонду для АТ не обов'язкові.

 

Податок на прибуток

Підприємство — емітент корпоративних прав, яке приймає рішення про виплату дивідендів, має

нарахувати і сплатити авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 % від суми дивідендів , що належать до виплати. При цьому:

— сума дивідендів

не зменшується на розмір авансового внеску, тобто він нараховується «зверху» (п.п. 7.8.2 Закону про податок на прибуток);

— авансовий внесок сплачується

до чи одночасно з виплатою дивідендів;

— після закінчення звітного періоду, в якому було

сплачено авансовий внесок, на його суму підприємство зменшує суму нарахованого податку на прибуток;

— при виплаті дивідендів без сплати авансового внеску підприємству загрожує

штраф у подвійному розмірі суми цього внеску (п.п. 17.1.9 Закону № 2181)*.

* Щодо проблем, пов'язаних з виправленням такої помилки, читайте у статті «Помилки з податку на прибуток: нюанси штрафування при самостійному виправленні» // «БТ», 2009, № 21, с. 28.

У декларації з податку на прибуток здійснюються такі записи:

1) рядок 20 «Авансові внески, нараховані на суму дивідендів та прирівняних до них платежів». Незважаючи на назву цього рядка, він заповнюється в тому звітному періоді, в якому авансовий внесок сплачено до бюджету. Дані цього рядка проводяться податковим органом по особовому рахунку платника;

2) рядок 13.5 таблиці 1 додатка К6 до декларації. У ньому відображається сума авансового внеску, сплаченого при виплаті дивідендів у звітному періоді, та залишку авансового внеску, не погашеного зобов'язаннями з податку на прибуток минулих звітних періодів. Дані цього рядка розшифровуються, а точніше, розподіляються між підрядками:

13.5.1 — тут відображається сума авансового внеску, що зменшує податкове зобов'язання у звітному періоді. Показник цього рядка визначається як різниця між податковим зобов'язанням, визначеним у рядку 12 декларації, та сумами, наведеними в рядках 13.1 — 13.4 таблиці 1 додатка К6 до декларації. Дані цього рядка спочатку переносяться до підсумкового рядка 13 цього додатка, а у його складі — уже і до рядка 13 К6 декларації;

13.5.2 — тут відображається сума авансового внеску, що не покривається сумою податку на прибуток звітного періоду (різниця показників ряд. 13.5 і 13.5.1), і тому переноситься у зменшення податкових зобов'язань майбутніх періодів.

 

Запитання

Відповідь

1

2

У яких випадках авансовий внесок не сплачується при виплаті дивідендів?

Авансовий внесок не нараховується та не сплачується в разі виплати дивідендів у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих (випущених) підприємством, яке нараховує дивіденди, за умови, що така виплата ніяк не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді підприємства-емітента, а також у разі виплат дивідендів інститутами спільного інвестування (п.п. 7.8.5 Закону про податок на прибуток)

При виплаті дивідендів у натуральній формі в якій сумі у підприємства виникають валові доходи?

Валові доходи в такому разі підприємство-емітент відображає виходячи з вартості товарно-матеріальних цінностей, установленої за домовленістю з учасниками, але не нижче за звичайні ціни.
Поставка ТМЦ у рахунок виплати дивідендів є також об'єктом обкладення ПДВ виходячи з цін не нижче звичайних.
Базою для нарахування 25 % авансового внеску є вартість такої виплати, розрахована за звичайними цінами (абзац другий п.п. 7.8.2 Закону про податок з доходів)

Які наслідки виникають в емітента при виплаті дивідендів нерезиденту — юридичній особі?

Крім сплати 25 % авансового внеску, емітент корпоративних прав нараховує 15 % податок з доходів нерезидента за рахунок суми таких дивідендів, якщо інше не передбачено нормами міжнародних договорів (п. 13.2 Закону про податок на прибуток). Нерезиденту відповідно перераховуються дивіденди за вирахуванням суми утриманого 15 % податку. Утриманий податок емітент сплачує до бюджету під час виплати дивідендів.
У декларації з податку на прибуток сума утриманого 15 % податку при виплаті дивідендів нерезиденту відображається в рядку 19.2.
При виплаті дивідендів нерезиденту необхідно протягом 40 днів після закінчення звітного кварталу подати Звіт про виплачені доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів, форму та правила заповнення якого встановлено Порядком № 28

У якому порядку оподатковуються дивіденди за привілейованими акціями?

Виплата дивідендів на користь фізичних осіб (у тому числі нерезидентів) за акціями (іншими корпоративними правами), які мають статус привілейованих чи інший статус, що передбачає виплату фіксованого розміру дивідендів або суми, яка перевищує суму виплат, розраховану на будь-яку іншу акцію (корпоративне право), емітовану таким платником податку, прирівнюється з метою оподаткування до виплати заробітної плати з відповідним оподаткуванням та включенням суми виплат до складу валових витрат платника податку (п.п. 7.8.7 Закону про податок на прибуток). У декларації з податку на прибуток такі дивіденди наводяться в рядку 04.3.
Авансовий внесок з податку на прибуток (25 %) на суму таких дивідендів не нараховується

Чи потрібно сплачувати авансовий внесок, якщо у 2010 році виплачуються дивіденди, нараховані у 2003 році та раніше?

Пунктом 4 Перехідних положень Закону № 349 (цим документом було скасовано податок на дивіденди і запроваджено авансовий внесок з податку на прибуток) було встановлено, що при виплаті дивідендів за результатами 2002 року чи попередніх років застосовуються нові правила оподаткування. Отже, при виплаті дивідендів у 2010 році, потрібно сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток за новими правилами, тобто в розмірі 25 % від суми дивідендів

Чи потрібно сплачувати авансовий внесок за нарахованими, але не виплаченими дивідендами, щодо яких минув строк позовної давності?

Ні, не потрібно.
У такому разі сума нарахованих дивідендів визнається безповоротною фінансовою допомогою та включається емітентом до складу валових доходів (рядок 01.6 декларації з податку на прибуток).
Однак початок перебігу строку позовної давності (3 роки) починається з дня, наступного за граничним строком виплати дивідендів. А якщо такий строк не встановлено, то після закінчення 7 днів після звернення учасника з вимогою про виплату дивідендів. За відсутності вимог учасника про виплату йому дивідендів перебіг строку позовної давності не починається. А отже, невиконані зобов'язання не перетворяться на безповоротну фінансову допомогу (див. лист ДПАУ від 01.11.2006 р. № 20320/7/15-0317)

 

Податок з доходів

Якщо дивіденди виплачуються

фізичній особі, то, крім 25 % авансового внеску з податку на прибуток, емітент корпоративних прав має ще нарахувати та утримати податок з доходів за ставкою 15 % (до 01.01.2007 р. — 13 %). Податок утримується за рахунок суми дивідендів, тобто на руки одержувачу виплачуються дивіденди за вирахуванням суми податку з доходів.

Податок з доходів утримується за фактом

нарахування дивідендів. На суму такого податку поширюються загальні строки сплати до бюджету. Зокрема, щодо нарахованих, але не виплачених дивідендів податок має бути перераховано до бюджету протягом 30 календарних днів, наступних після закінчення місяця нарахування дивідендів.

Сума дивідендів відображається в

Податковому розрахунку резидента, який виплачує дивіденди платникам податку з доходів фізичних осіб (затверджено наказом ДПАУ від 04.12.2003 р. № 586, у редакції від 03.10.2007 р. № 560; далі — Податковий розрахунок) та у ф. № 1ДФ.

Податковий розрахунок

подається протягом 20 календарних днів, наступних за місяцем нарахування дивідендів. Податковий розрахунок має статус податкової декларації, тому в разі його неподання або подання із запізненням на податкового агента буде накладено штрафні санкції згідно із Законом № 2181.

Для заповнення ф. № 1ДФ стосовно дивідендів передбачено спеціальні коди:

«12» — оподатковувані дивіденди;

«34» — суми дивідендів, що не обкладаються податком з доходів на підставі п.п. 4.3.17 Закону про податок з доходів*.

* Відповідно до цієї норми не включаються до оподатковуваного доходу дивіденди, що нараховуються на користь платника податку у вигляді акцій (часток, паїв), емітованих юридичною особою — резидентом, який нараховує такі дивіденди, за умови, коли таке нарахування ніяк не змінює пропорцій (часток) участі всіх акціонерів (власників) у статутному фонді емітента, унаслідок чого збільшується статутний фонд такого емітента на сукупну номінальну вартість таких нарахованих дивідендів.

Якщо дивіденди нараховано, але не виплачено у звітному кварталі, то заповнюються тільки графи 3а, 4а і 4 (якщо сплата податку припадає на цей звітний квартал). Графу 3 буде заповнено у ф. № 1ДФ за той звітний квартал, в якому відбудеться виплата дивідендів.

 

Запитання

Відповідь

1

2

Якщо у 2010 році виплачуються дивіденди, нараховані у 2003 році та раніше?

Із дивідендів, нарахованих у 2003 році, а виплачуваних уже в період дії Закону про податок з доходів, утримувати податок з доходів не потрібно. Із цим згодні й офіційні органи (лист Комітету Верховної Ради України з питань фінансів і банківської діяльності від 04.03.2003 р. № 06-10/155, листи ДПАУ від 12.06.2003 р. № 5348/6/17-0516, від 01.04.2005 р. № 2717/6/31-0015)*

Якщо у 2010 році виплачуються дивіденди, нараховані у 2006 році, за якою ставкою утримується податок з доходів?

Застосування тієї чи іншої ставки залежить від дати нарахування дивідендів. Якщо нарахування відбувається до 01.01.2007 р., то застосуються ставка податку 13 %, якщо після цієї дати (незалежно від того, за який період нараховано дивіденди) — 15 %. Таку ж думку висловила і ДПАУ в листі від 07.11.2006 р. № 20669/7/17-0717

У якому порядку обкладаються податком з доходів дивіденди за привілейованими акціями?

Такі доходи для цілей обкладення податком з доходів прирівнюються до зарплати з відповідним оподаткуванням

Після закінчення строку позовної давності заборгованість перед засновником списано як безнадійну. Чи потрібно коригувати раніше
нарахований податок з доходів?

На наш погляд, для сторнування раніше нарахованої суми податку з доходів у цьому випадку є всі підстави. Оскільки дивіденди фізичній особі так і не було виплачено, то ці суми має бути виключено з оподатковуваного доходу фізичної особи.
Вважаємо, що таке коригування слід виконувати шляхом подання уточнюючого розрахунку за ф. № 1ДФ за відповідний звітний квартал, в якому слід заповнити рядок (рядки) про суму нарахованих дивідендів з позначкою на вилучення. До уточнюючого розрахунку необхідно додати пояснювальну записку. В обліку при списанні дивідендів зі строком позовної давності, що минув, нарахованих фізичній особі, буде зроблено такі записи:
Дт 671 — Кт 641/ПДФО методом «червоне сторно» — на суму раніше нарахованого податку з доходів;
Дт 671 — Кт 746 — на всю суму нарахованих та невиплачених дивідендів (без зменшення на суму податку з доходів)

Як оподатковуються дивіденди, нараховані фізичній особі — нерезиденту України?

Якщо інше не встановлено нормами міжнародного договору, податок з доходів утримується з «нерезидентських» дивідендів за ставкою 15 % (до 01.01.2007 р. — 13 %). Сума таких дивідендів та утриманий з них податок наводяться у ф. № 1ДФ та в Податковому розрахунку.
На такі дивіденди нараховується також і авансовий внесок з податку на прибуток за ставкою 25 %.

* Докладніше про цю проблему див. у статті «Перехідні» дивіденди 2003 — 2005» // «БТ», 2005, № 12; у рубриці «Пошта редакції» — «З дивідендів, що нараховані у 2003 році, а виплачуються у 2007 році, податок з доходів утримувати не потрібно» // «БТ», 2007, № 45, с. 45.

 

Єдиний податок

Платники єдиного податку так само, як й інші суб'єкти, які не сплачують податок на прибуток (включаючи платників фіксованого сільськогосподарського податку),

зобов'язані при виплаті дивідендів своїм учасникам сплачувати авансовий внесок з податку на прибуток у розмірі 25 % від суми дивідендів. Цей податок сплачується за рахунок коштів емітента-єдиноподатника (нараховується «зверху» на суму дивідендів). Засновник відповідно отримує всю суму нарахованих дивідендів. Авансовий внесок підлягає сплаті до чи одночасно з виплатою дивідендів. Сума сплаченого у звітному періоді авансового внеску відображається в рядку 6 «Внески, нараховані на суму дивідендів» Розрахунку сплати єдиного податку суб'єктом малого підприємництва, — юридичною особою.

Єдиноподатники (на відміну від платників податку на прибуток) не мають права зарахувати суму сплаченого авансового внеску в рахунок зобов'язань з єдиного податку. Водночас

42 % від суми сплаченого внеску на дивіденди може бути зараховано в рахунок розрахунків з Пенсійним фондом за нарахуваннями на фонд оплати праці (лист ПФУ від 15.10.2007 р. № 16442/03-30)*.

* Див. статтю «Залік єдиного податку в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду» // «БТ», 2008, № 3, с. 18.

 

Приклад

За підсумками 2009 року ТОВ отримало прибуток у розмірі 100000 грн., з яких 40000 грн. було вирішено спрямувати на виплату дивідендів. У товариства два учасники: юридична особа — резидент України (учасник А, володіє 70 % статутного фонду) і громадянин України (учасник Б, його частка становить 30 %). Протокол зборів учасників про розподіл прибутку датовано 18.02.2010 р. Виплата дивідендів згідно з протоколом має відбутися у грошовій формі до 31.03.2009 р.

Отже, дивіденди нараховано в такому розмірі:

— учаснику А — 28000 грн. (40000 

х 70 %);

— учаснику Б — 12000 грн. (40000 

х 30 %).

Як зазначалося вище, якщо емітентом корпоративних прав є платник єдиного податку, то 42 % від сплаченої суми авансового внеску (40000 х 25 % = 10000) він може зарахувати в рахунок розрахунків з Пенсійним фондом за нарахуваннями на фонд оплати праці (за даними нашого прикладу це була б сума 4200 грн.). У бухобліку такий залік можна відображати кількома способами. Ми пропонуємо на дату заліку (а його можна провадити після перерахування до бюджету 25 % авансового внеску) здійснювати такі записи на суму, що заліковується (у межах нарахованого внеску «зверху» до Пенсійного фонду):

Дт 84 — Кт 641/ЄП (методом «сторно») і Дт 92 — Кт 84 (методом «сторно») — на суму сплаченого внеску коригуються витрати на сплату єдиного податку;

Дт 651 — Кт 641/ЄП — частина авансового внеску спрямовується в рахунок сплати внесків до Пенсійного фонду.

 

Дата

Зміст господарських операцій

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

17.02

Нараховано дивіденди:

— учаснику А (юридична особа)

443

671/А

28000*

— учаснику Б (фізична особа)

443

671/Б

12000*

Утримано податок з доходів із дивідендів, нарахованих учаснику Б (12000 х 15 %)

671/Б

641/ПДФО

1800

15.03.

Виплачено дивіденди:

— учаснику А

671/А

311

28000**

— учаснику Б (12000 - 1800)

671/Б

301

10200

Перераховано до бюджету податок з доходів

641/ПДФО

311

1800

Перераховано авансовий внесок з податку на прибуток (40000 х 25 %)

641/ПП/Дивіденди

311

10000

31.03

Нараховано податок на прибуток за підсумками I кварталу 2010 року (умовно)

981

641/ПП

6000

Зменшено суму податку на прибуток на суму сплаченого авансового внеску

641/ПП

641/ПП/Дивіденди

6000

* Сума нарахованих дивідендів не включається до валових витрат емітента корпоративних прав на підставі п.п. 5.3.8 Закону про податок на прибуток. Виняток становлять лише витрати на виплату дивідендів за привілейованими акціями (п.п. 7.8.7 Закону про податок на прибуток).

** Сума дивідендів, отриманих засновником (якщо він є платником податку на прибуток), не включається до складу його валових доходів на підставі абзацу першого п.п. 7.8.6 Закону про податок на прибуток. Це правило не поширюється на постійні представництва нерезидентів. Крім того, до складу валових доходів резидентів потрапляють дивіденди, отримані від нерезидентів.

 

Документи статті

Документи статті

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон про госптовариства

— Закон України «Про господарські товариства» від 19.09.91 р. № 1576-XII.

Закон про АТ

— Закон України «Про акціонерні товариства» від 17.09.2008 р. № 514-VI.

Закон № 2181

— Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платниками податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про податок на прибуток

— Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 349

— Закон України «Про внесення змін до Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» від 24.12.2002 р. № 349-IV.

Порядок № 28

— Порядок подання звітів про виплачені доходи, утримання та внесення до бюджету податку на доходи нерезидентів, затверджений наказом ДПАУ від 16.01.98 р. № 28.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі