Теми статей
Обрати теми

Оплата часу перебування у відрядженні

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оплата часу перебування у відрядженні

 

Чи можна для працівників, яким оплату праці здійснюють тільки виходячи з установленого посадового окладу (в однаковому розмірі щомісяця), для оплати часу перебування у відрядженні не розраховувати середню зарплату згідно з Порядком № 100, а виплачувати за відпрацьований місяць лише оклад?

м. Харків

 

Відповідно до

ч. 3 ст. 121 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП) за відрядженими працівниками зберігаються впродовж усього часу відрядження місце роботи (посада) і середній заробіток.

Згідно з

абзацом п'ятнадцятим Загальних положень Інструкції про службові відрядження в межах України та за кордон, затвердженої наказом Мінфіну від 13.03.98 р. № 59, середній заробіток за час перебування у відрядженні зберігається на всі робочі дні тижня за графіком, установленим за місцем постійної роботи.

Обчислення середньої заробітної плати для оплати днів перебування працівника в службових відрядженнях провадиться згідно з

Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 виходячи з виплат за останні 2 календарні місяці.

Слід зазначити, що норми

ст. 121 КЗпП передбачають гарантії та компенсації під час службових відряджень, які відповідно до ст. 12 Закону України «Про оплату праці» від 24.03.19 р. № 108/95-ВР є мінімальними державними гарантіями з оплати праці. Отже, ці норми законодавчих актів не передбачають систему, порядок та максимальні розміри оплати праці, а визначають її нижню межу — середній заробіток.

Тобто, на нашу думку, якщо працівник, який перебуває у відрядженні, виконує роботу, передбачену трудовим договором, то і оплата праці має провадитися за умовами трудового договору, але не нижче середнього заробітку. А враховуючи те, що за середнім заробітком за час перебування у відрядженні оплачують робочі дні тижня

за графіком, установленим саме за місцем постійної роботи, а не фактично відпрацьовані працівником у відрядженні, при фіксованому розмірі місячного заробітку працівника (принаймні за останні 2 календарні місяці) або у випадку розрахунку середнього заробітку виходячи з посадового (місячного) окладу можна не розраховувати середній заробіток. У цьому випадку оплату праці за відпрацьований працівником місяць, в якому він перебував у відрядженні, здійснюють виходячи з установленого йому посадового (місячного) окладу.

 

Неля СИНЬКО,
 начальник відділу Департаменту з питань
 державного регулювання заробітної плати
 та умов праці Міністерства праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі