Теми статей
Обрати теми

Про застосування змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332

Редакція БТ
Лист від 01.02.2010 р. № 1000/0/14-10/18

ВИПЛАТА ДЕКРЕТНИХ:

подробиці про нові правила розрахунку від Мінпраці

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 01.02.10 р. № 1000/0/14-10/18

«Про застосування змін, унесених постановою Кабінету Міністрів України від 08.12.2009 р. № 1332»

 

Почнемо цей коментар з нагадування:

якщо дата початку відпустки по вагітності та пологах припадає на 15 грудня 2009 року і пізніше, то виплачувати декретні необхідно за новими правилами, запровадженими постановою КМУ від 08.12.2009 р. № 1332*. Принципові зміни зводяться до такого:

1) середньоденна зарплата для оплати декретних тепер розраховується виходячи з календарних (а не робочих) днів;

2) запроваджено особливості оплати декретних у разі, якщо за останнім місцем роботи працівниця відпрацювала менше календарного місяця.

* Див. статтю «Нові правила розрахунку декретних лікарняних: перше знайомство зі змінами, унесеними до Порядку № 1266» // «БТ», 2009, № 51, с. 34; коментар «Зміни в порядку розрахунку лікарняних — перші роз'яснення» // «БТ», 2010, № 5, с. 4.

У листі, що коментується, Мінпраці надало чергову порцію роз'яснень щодо цих змін. Зауважимо, що більшість висновків листа збігаються з нашим трактуванням змін. Стисло зупинимося на основних моментах листа.

1. Виплати за час відпусток і простоїв уключаються до розрахунку середньої зарплати для виплати декретних

. При розрахунку середньої зарплати календарні дні розрахункового періоду зменшуються тільки на не відпрацьовані працівницею дні з однієї з трьох поважних причин (хвороба, відпустка по вагітності та пологам, відпустка по догляду за дитиною до 3 або 6 років). Логічно, що і виплати тепер потрібно включати до розрахунку як за відпрацьований, так і за невідпрацьований час (за винятком виплат з однієї з трьох поважних причин — тимчасова непрацездатність, відпустка по вагітності та пологах, відпустка для догляду за дитиною до 3 або 6 років), якщо такі виплати входять до фонду оплати праці та обкладаються внесками на соціальне страхування. Цей висновок і підтвердив Мінпраці в сьогоднішньому листі. Стосовно перехідних відпускних зроблено уточнення, що до розрахунку потрібно брати ту суму відпускних, що припадає на дні, які входять до розрахункового періоду (незалежно від дати фактичної виплати таких відпускних).

2. Одноразові заохочувальні та компенсаційні виплати, як і раніше, потрібно розподіляти пропорційно відпрацьованим робочим дням

. Зміна робочих днів на календарні при розрахунку декретних не вплинула на порядок розподілу одноразових виплат. Такий розподіл, нагадаємо, потрібно виконувати, якщо частину місяця, в якому було нарахування одноразової виплати, працівниця не відпрацювала з однієї з трьох поважних причин. Як і раніше, розподіляти такі виплати потрібно пропорційно відпрацьованим у такому місяці робочим дням (як це передбачено другим абзацом п. 9 Порядку № 1266**).

** Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

3. Кількість календарних днів не зменшується на святкові та неробочі дні

. Ні при визначенні кількості календарних днів, що припадають на розрахунковий період, ні при визначенні кількості календарних днів відпустки по вагітності та пологах, що підлягають оплаті, святкові та неробочі дні вираховувати не потрібно.

4. Нюанси розрахунку середньої зарплати, якщо перед виходом у декрет працівниця відпрацювала менше календарного місяця.

Новим правилам оплати декретних у таких випадках (другий — четвертий абзаци п. 6 Порядку № 1266) присвячено пп. 4 і 5 листа , що коментується, де надано відповіді на низку запитань:

якщо на момент нарахування декретних ще не відомий показник середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності за попередній місяць у відповідному регіоні, то Мінпраці рекомендує провадити розрахунок виходячи з мінімальної зарплати, а згодом здійснювати коригування;

— навіть якщо зарплата працівниці менше встановленого мінімального розміру, розрахунок потрібно провадити виходячи з показника мінімальної зарплати

, що діє в місяці настання страхового випадку. Це правило діє за умови повної зайнятості працівниці, яка йде у декрет. З цього можна зробити висновок: якщо працівниця працює в режимі неповного робочого дня (тижня), то й показник мінімальної зарплати береться пропорційно встановленій зайнятості працівниці;

показник мінімальної зарплати з розрахунку на 1 день визначається шляхом ділення встановленого розміру мінзарплати в місяці настання страхового випадку на кількість календарних днів цього місяця. Аналогічно визначається і розмір середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності з розрахунку на 1 день: цей показник у місяці, що передує місяцю настання страхового випадку, ділиться на кількість календарних днів у такому місяці. На наш погляд, ці показники логічніше було б ділити на середньомісячну кількість календарних днів (30,44), однак роботодавцям безпечніше керуватися позицією Мінпраці;

нововведений механізм розрахунку декретних безпосередньо Фондом за бажанням працівниці (за кількома місцями роботи сумарно за шість календарних місяців у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку) застосовується тільки в тому випадку, якщо працівниця перед виходом у відпустку відпрацювала менше календарного місяця. У такому разі Фонд лише здійснює розрахунок декретних (на підставі наданих жінкою довідок про отримані доходи), а їх нарахування і виплату (уже на підставі довідки, виданої Фондом) провадить роботодавець за останнім місцем роботи. Форму цієї довідки, мабуть, незабаром буде розроблено. Фонд здійснює розрахунок декретних сумарно за останні 6 календарних місяців підряд перед настанням страхового випадку, починаючи з останнього місця роботи, не враховуючи повні календарні місяці (з 1-го до 1-го числа) перерви в роботі. Зверніть увагу: до розрахунку беруться шість місяців у чітко визначеній послідовності, а не будь-які шість місяців з останніх дванадцяти на вибір вагітної жінки;

— якщо до Фонду за розрахунком допомоги на підставі

другого абзацу п. 6 Порядку № 1266 звертається жінка, яку протягом останнього року було зареєстрована підприємцем, то підприємницькі доходи не включаються до розрахунку.

Ось такі дуже важливі роз'яснення дав Мінпраці в

листі, що коментується. В одному з найближчих номерів нашої газети ми знову звернемося до питань декретних.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі