Теми статей
Обрати теми

Про право на нарахування податкового кредиту у зв'язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів

Редакція БТ
Лист від 27.01.2010 р. № 1366/7/07-1417

ОСНОВНІ ФОНДИ І БЮДЖЕТНЕ ВІДШКОДУВАННЯ ПДВ:

чергове фіскальне роз'яснення ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.01.10 р. № 1366/7/07-1417

«Про право на нарахування податкового кредиту у зв'язку з придбанням (будівництвом, спорудженням) основних фондів»

 

Хоча в

першому абзаці листа, що коментується, ідеться про правомірність формування податкового кредиту у зв'язку з придбанням (спорудженням) основних фондів (ОФ), у самому листі ДПАУ не ставить під сумнів таке право платників ПДВ. А от з отриманням бюджетного відшкодування від’ємного значення ПДВ у багатьох платників тепер можуть виникнути проблеми. У цьому питанні ДПАУ не змінила своїх фіскальних позицій: якщо є зачіпка для того, щоб відмовити в отриманні відшкодування, то краще «зберегти» бюджетні кошти, ніж віддати їх платнику.

Цього разу, проаналізувавши низку законодавчих норм, ДПАУ дійшла висновку: здійснення витрат на будівництво ще не означає, що побудований об'єкт буде зараховано до складу ОФ, оскільки він може потрапити і до складу товарів.

Згідно з

абзацом «а» п.п. 7.7.11 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ) не має права на отримання бюджетного відшкодування платник, в якого обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування (крім нарахування податкового кредиту в результаті придбання або спорудження основних фондів). Оскільки у винятку, що дозволяє отримати бюджетне відшкодування ПДВ таким платникам, ідеться саме про «основні фонди», то, на думку ДПАУ, доки об'єкт не зараховано до складу ОФ, платник не має права на отримання відшкодування (див. «Нюанси бюджетного відшкодування — підхід ДПАУ»).

Як бачимо, ДПАУ пов'язала право на бюджетне відшкодування з фактом оприбуткування ОФ.

Ми з таким підходом головного податкового органу не можемо погодитися. Справа в тому, що

п. 1.17 Закону про ПДВ однозначно приписує використовувати термін «основні фонди» в розумінні Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток).

Нагадаємо, що згідно з

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток під терміном «основні фонди» слід розуміти матеріальні цінності, які призначаються для використання в господарській діяльності платника податку протягом періоду, що перевищує 365 календарних днів з дати введення в експлуатацію таких матеріальних цінностей, та вартість яких перевищує 1000 гривень і поступово зменшується у зв'язку з фізичним або моральним зносом.

 

Нюанси бюджетного відшкодування — підхід ДПАУ

Витяг із листа, що коментується

«<…> Зарахування на баланс власного збудованого об'єкта відображається за дебетом рахунку 10 «Основні засоби» та кредитом рахунку 15. Якщо частка збудованого об'єкта призначена платником для продажу, то зарахування на баланс відображається за дебетом рахунку 28 «Товари» та кредитом рахунку 15, тобто не є основним засобом.

Надання права на бюджетне відшкодування особі, яка мала обсяги оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців менші, ніж заявлена сума бюджетного відшкодування, у разі якщо нарахування податкового кредиту відбулося внаслідок придбання або спорудження (будівництва) основних фондів, залежить від того, чи відображено на балансі підприємства надходження (придбання, створення) основних засобів».

 

Як бачите, у цьому визначенні йдеться про призначення об'єкта, термін його передбачуваного використання та його вартість. На нашу думку, немає потреби додатково «притягувати за вуха» цей термін під визначення, наведені в інших законодавчих або нормативних актах. Тому, якщо податковий кредит сформовано у зв'язку з придбанням або спорудженням (будівництвом) об'єкта, який платник передбачає використовувати як ОФ, і такий об'єкт відповідає вимогам

п.п. 8.2.1 Закону про податок на прибуток, то платник має повне право на отримання бюджетного відшкодування, навіть якщо такий об'єкт ще не оприбутковано на баланс як об'єкт ОФ.

Однак у листі, що коментується, регіональним податковим органам приписано керуватися цим листом при проведенні контрольно-перевірочної роботи та прийнятті рішень під час процедур апеляційного узгодження. Тому в разі придбання або спорудження дорогих (порівняно з обсягом поставки за останні 12 місяців) основних фондів платникам, найімовірніше, не варто розраховувати на отримання бюджетного відшкодування ПДВ до моменту відображення в балансі таких об'єктів як основних засобів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі