Теми статей
Обрати теми

Перевірки на продовольчих, непродовольчих та змішаних ринках

Редакція БТ
Розпорядження від 27.01.2010 р. № 151-

Перевірки на продовольчих, непродовольчих та змішаних ринках

 

Кабмін

розпорядженням, що коментується, висловився про проведення перевірок на продовольчих, непродовольчих та змішаних ринках (далі — ринки).

1. Кабмін спробував обмежити коло суб'єктів, щодо яких проводяться

перевірки на ринках органами Держпожежнагляду, СЕС, ветеринарної медицини, служби з карантину рослин, МВС. Ці органи тепер можуть проводити перевірки (крім перевірок товарів тваринного чи рослинного походження) тільки тих госпсуб'єктів, які здійснюють організацію (забезпечення) торгівлі на ринках.

2. Передбачається, що

органи внутрішніх справ зможуть проводити перевірки виключно в межах оперативно-розшукової діяльності, дізнання та заходів щодо забезпечення виробництва у справах про адмінправопорушення.

3. Кабмін також спробував

обмежити підстави для проведення позапланових перевірок органами Держкомспоживполітіки: за задумом Кабміну, такі перевірки можуть проводитися тільки за зверненнями фіз- і юросіб про порушення госпсуб'єктом вимог законодавства та на підставі направлення на перевірку. Проте зазначимо: якщо ці контролюючі органи в добровільному порядку не захочуть виконати таку вказівку Кабміну, то не допустити їх до позапланової перевірки за іншими передбаченими законодавством підставами госпсуб'єкт не зможе. Виняток — суб'єкти малого підприємництва, щодо яких, якщо їх діяльність не віднесено до високого ступеня ризику, позапланові перевірки управлінь із захисту прав споживачів можуть проводитися тільки за скаргами споживачів на підставі Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення умов ведення бізнесу в Україні» від 15.12.2009 р. № 1759-VI («БТ», 2010, № 4, с. 4).

4. ДПАУ, проводячи планові перевірки фізосіб-підприємців, повинна запрошувати

їх до податкових органів за місцем реєстрації, надсилаючи письмові повідомлення.

5. Кабмін нагадав податковим органам, що чинні закони

не допускають можливості оформлення одного направлення на перевірку декількох госпсуб'єктів.

Очевидно, Кабмін

розпорядженням, що коментується, певною мірою спробував спростити порядок проведення перевірок на продовольчих, непродовольчих та змішаних ринках. Але ринковим госпсуб'єктам, на нашу думку, дуже розраховувати на положення розпорядження у спорі з контролюючими органами все ж таки не варто: по-перше, акт, що коментується, прийнято у формі розпорядження, а не постанови, а по-друге, Кабмін укотре вийшов за межі своїх повноважень.

(

Розпорядження КМУ від 27.01.10 р. № 151-р, діє з 27.01.10 р.)
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі