Теми статей
Обрати теми

Як правильно відобразити в Розрахунку транспортні засоби, обладнані газобалонним обладнанням?

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як правильно відобразити в Розрахунку транспортні засоби,
оснащені газобалонним обладнанням?

 

Як правильно відобразити в Розрахунку по транспортному податку застосування понижуючого коефіцієнта 0,5 щодо транспортних засобів, оснащених газобалонним обладнанням (ГБО) — як знижену вдвічі ставку податку або як пільгу? Адже відповідну пільгу з кодом 12020012 включено до Довідника пільг № 52.

(м. Харків)

 

З 01.07.2009 р. ст. 3 Закону про транспортний податок* доповнено частиною 6, де передбачається, що ставка податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — транспортний податок) щодо транспортних засобів, оснащених обладнанням, що дозволяє використовувати як паливо стиснений або зріджений газ, альтернативні види рідкого та газового палива (далі — транспортні засоби з ГБО), застосовується з коефіцієнтом 0,5. Ця норма діє до 01.01.2016 р.

* Закон України «Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів» у редакції від 06.12.2006 р. № 427-V.

Про те, що застосування такого понижуючого коефіцієнта не є пільгою щодо транспортного податку, ми згадували у статті «Транспортний податок: складаємо Розрахунок на 2010 рік» // «БТ», 2010, № 6, с. 12.

Справа в тому, що вичерпний перелік пільг щодо транспортного податку наведено у ст. 4 Закону про транспортний податок, і там транспортні засоби з ГБО не згадуються. Понижуючий коефіцієнт запроваджено ст. 3 «Ставки та зарахування податку» Закону про транспортний податок, в якій ідеться про застосування ставки податку з урахуванням такого коефіцієнта, тобто про застосування зниженої ставки податку для певної категорії об'єктів — транспортних засобів з ГБО.

При заповненні Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів (далі — Розрахунок) слід керуватися Порядком № 373**, пункт 10 якого передбачає, що сума транспортного податку (гр. 8) розраховується шляхом множення об'єму двигуна (гр. 5, у см куб.) на кількість однорідних транспортних засобів (гр. 6), на ставку транспортного податку, установлену для такого транспортного засобу (гр. 7), і ділення на коефіцієнт 100.

** Порядок заповнення та подання Розрахунку суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів і Довідки про суми податку з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів, які зменшують або збільшують податкові зобов'язання в результаті виправлення самостійно виявленої помилки, допущеної в попередніх звітних періодах, до органів державної податкової служби, затверджений наказом ДПАУ від 17.09.2001 р. № 373.

Проте яку ставку транспортного податку (з урахуванням понижуючого коефіцієнта чи без нього) слід зазначати у гр. 7 Розрахунку, Порядок № 373 не уточнює.

На нашу думку, якщо у ст. 3 Закону про транспортний податок передбачено, що ставка податку для транспортних засобів з ГБО застосовується з коефіцієнтом 0,5, то для заповнення гр. 7 Розрахунку слід застосовувати вже знижену ставку (з урахуванням коефіцієнта 0,5), адже повну ставку передбачено для транспортних засобів, не оснащених ГБО. Якщо вказати знижену ставку податку щодо транспортних засобів з ГБО у гр. 7 Розрахунку, у гр. 8 буде розраховано річну суму податку, яка після округлення переноситься до гр. 11 Розрахунку. При цьому заповнювати гр. 9 і 10 щодо транспортних засобів з ГБО немає потреби.

Однак в

Довіднику № 52 пільг, наданих чинним законодавством по сплаті податків, зборів, інших обов'язкових платежів станом на 01.01.2010 р. (далі — Довідник № 52) застосування понижуючого коефіцієнта 0,5 щодо транспортних засобів з ГБО трактується як пільга з кодом 12020012.

Довідник № 52

не є нормативним документом (не зареєстрований у Мін'юсті) і сам по собі не може встановлювати порядок заповнення податкової звітності. Наведена в ньому інформація використовується при заповненні податкової звітності, якщо це передбачено відповідним порядком, інструкцією чи формою такої звітності, а також при заповненні ф. № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності».

Податківці у своїх консультаціях рекомендують при нарахуванні податку щодо транспортних засобів з ГБО показувати в

Розрахунку суму пільги з кодом 12020012. (див. «Відображення в Розрахунку «пільги» щодо транспортних засобів з ГБО» на с. 22).

 

Відображення в Розрахунку «пільги» щодо транспортних засобів з ГБО

Витяг із консультації Павла Рябокляча, головного державного податкового ревізора-інспектора відділу адміністрування майнових податків Департаменту оподаткування фізичних осіб ДПАУ

«До уточненого розрахунку необхідно включити всі транспортні засоби, що перебувають у власності підприємства, у тому числі й ті транспортні засоби, які оснащено ГБО. При цьому в графі 9 такого розрахунку напроти транспортних засобів, оснащених ГБО, тепер потрібно вказати код пільги 12020012 (відповідно до Довідника № 51 станом на 01.09.2009 р. [як бачите, у попередньому Довіднику пільг теж було зазначено таку пільгу. — Прим. ред.]), а у графі 10 — суму такої пільги».

(«Податки та бухгалтерський облік»//2009, № 102, с. 26)

 

Зверніть увагу: якщо дотримуватись рекомендацій податківців, то у гр. 7

Розрахунку слід зазначити повну ставку податку, установлену для транспортних засобів, не оснащених ГБО, унаслідок цього у гр. 8 буде вказано повну суму транспортного податку. Для розрахунку суми «пільги» (гр. 10) необхідно від суми податку, розрахованої за повною ставкою, відняти суму податку, розраховану за зниженою ставкою (з урахуванням коефіцієнта 0,5).

Зауважимо, що такий порядок заповнення

Розрахунку не закріплено навіть листами ДПАУ.

Як на головний аргумент для відображення такої «пільги» щодо транспортного податку в

Розрахунку податківці посилаються на те, що дані про пільги (точніше, про втрати бюджету в результаті застосування окремих норм законодавства, у тому числі й пільг), наведені у ф. № 1-ПП, мають відповідати даним про пільги, зазначеним у Розрахунку.

Безумовно, така відповідність є логічною, але в нормативних документах її не закріплено.

Таким чином:

— якщо керуватися

Законом про транспортний податок і Порядком № 373, то щодо транспортних засобів з ГБО гр. 9 і 10 Розрахунку не заповнюються. Такий порядок хоча й може викликати обурення податківців під час прийняття звітності або камеральної перевірки, однак для застосування будь-яких штрафів немає підстав;

— якщо ж орієнтуватися на вимоги податківців, то застосування коефіцієнта 0,5 до ставок податку щодо транспортних засобів з ГБО слід відобразити в

Розрахунку як пільгу з кодом 12020012. Такий підхід, хоча формально не відповідає вимогам Закону про транспортний податок і Порядку № 373, не повинен викликати запитань з боку податківців.

Те, який варіант обрати, шановні читачі, вирішуйте самі.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі