Теми статей
Обрати теми

Цільові внески членів ЖБК відображаються в рядку 7.1.2 Податкового звіту неприбуткової організації

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Цільові внески членів ЖБК відображаються в рядку 7.1.2
Податкового звіту неприбуткової організації

 

У якому рядку Податкового звіту неприбуткової організації слід відображати цільові внески, отримані житлово-будівельним кооперативом від його членів та призначені для фінансування будівництва інфраструктури будинку?

(м. Одеса)

 

Житлово-будівельні кооперативи (ЖБК) належать до неприбуткових організацій (НПО) на підставі

абзацу «є» п.п. 7.11.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток). Відповідно до Порядку визначення структури ознаки неприбуткових установ (організацій), затвердженого наказом ДПАУ від 03.07.2000 р. № 355, їм присвоюється код 0015.

Згідно з

ч. 2 п.п. 7.11.7 Закону про податок на прибуток звільняються від оподаткування доходи таких НПО, отримані у вигляді внесків, грошових коштів чи майна, що надходять для забезпечення потреб їх основної діяльності, та у вигляді пасивних доходів.

Таким чином, цільові внески членів ЖБК, призначені для фінансування основної діяльності ЖБК, звільняються від обкладення податком на прибуток.

Пунктом 1.5 Порядку складання податкового звіту про використання коштів неприбутковими установами та організаціями, затвердженого наказом

ДПАУ у редакції від 03.04.2003 р. № 153 (далі — Порядок складання Звіту НПО), передбачено, що дані, зазначені в Податковому звіті про використання коштів неприбутковими установами та організаціями (далі — Звіт НПО), мають ґрунтуватися на даних бухгалтерського обліку.

У бухгалтерському обліку періодичні внески членів ЖБК (на будівництво квартир чи утримання вже побудованого будинку), що відображаються в ряд. 7.1.1

«Внески» Звіту НПО, як правило, обліковуються окремо від цільових внесків членів ЖБК, отриманих на певну мету, наприклад фінансування будівництва інфраструктури. Тому, на нашу думку, такі цільові внески слід відображати в ряд. 7.1.2 «сума коштів» Звіту НПО.

Разом з тим «згортання» всіх внесків членів ЖБК та відображення їх загальної суми в ряд. 7.1.1 не може бути розцінено як порушення порядку ведення податкового обліку, оскільки чітких вказівок із цього приводу в

Порядку складання Звіту НПО немає.

 

Микола ШПАКОВИЧ

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі