Теми статей
Обрати теми

Про відображення в декларації з податку на додану вартість податкових накладних, які було виписано в попередніх періодах

Редакція БТ
Лист від 04.11.2009 р. № 24259/7/16-1517-26

ПОДАТКОВИЙ КРЕДИТ ЗА НАКЛАДНИМИ,

що запізнилися: ДПАУ роз'яснює порядок відображення

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 04.11.2009 р. № 24259/7/16-1517-26

«Про відображення в декларації з податку на додану вартість податкових накладних, які було виписано в попередніх періодах»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ продовжує наполягати на відображенні ПДВ за податковими накладними, отриманими із запізненням, як коригування податкового кредиту (у рядку 16.4 декларації).

Аналогічний підхід ДПАУ пропонувала в

листі від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517*, а також у консультаціях податківців у журналі «Вісник податкової служби України» (2009, № 43, с. 4 — 5).

* Див. ком. «Запізнілі податкові накладні: ДПАУ не заперечує проти податкового кредиту за ними, але за умови...» // «БТ», 2009, № 40, с. 8.

Слід зауважити, що раніше ДПАУ рекомендувала відображати запізнілі податкові накладні (не «старші» 1095 днів) у складі податкового кредиту поточного податкового періоду — у рядку 10.1 декларації

(листи ДПАУ від 14.04.2008 р. № 7681/7/16-1117** (запитання № 11), від 10.08.2006 р. № 8799/6/16-1515-10, № 15155/7/16-1517-10). І, на нашу думку, ця позиція є обґрунтованішою, ніж висловлена в листі, що коментується (див. консультацію «В якому рядку декларації відображати податковий кредит за податковими накладними, що запізнилися» // «БТ», 2009, № 38, с. 35 ).

** Див. ком. «Нова декларація з ПДВ: ДПАУ відповідає на запитання щодо заповнення оновлених додатків» // «БТ», 2008, № 16, с. 8.

Найімовірніше, на зміну позиції ДПАУ в цьому питанні вплинула практика порівняння даних розшифровок податкових зобов'язань постачальників та податкового кредиту покупців. Адже при відображенні у покупця запізнілої податкової накладної в рядку 10.1 декларації її слід відобразити і в додатку 5

«Розшифровки податкових зобов'язань та податкового кредиту в розрізі контрагентів» у періоді отримання, а постачальник відображає таку податкову накладну в періоді складання. Виходить, що податковий кредит покупця не підтверджується податковими зобов'язаннями постачальника.

Якщо ж запізніла податкова накладна відображається в рядку 16.4 декларації з ПДВ, то платник не повинен відображати її в додатку 5 до декларації, а вказує інформацію про неї в додатку 1

«Розрахунок коригування сум ПДВ до податкової декларації з податку на додану вартість».

Загалом те, в якому рядку декларації буде відображено запізнілу податкову накладну, не впливає на загальну суму ПДВ, що підлягає сплаті чи відшкодуванню.

Цікавим є ще один висновок листа: ДПАУ дозволяє в рядку 16.4 декларації відображати запізнілі податкові накладні різних податкових періодів

при документальному підтвердженні факту затримки отримання (див. «ДПАУ про відображення запізнілих ПН»). Зауважимо, що цю ідею податківці просувають не вперше — у вже згадуваному листі від 21.09.2009 р. № 20400/7/16-1517 висловлювалася аналогічна думка.

 

ДПАУ про відображення запізнілих ПН

Витяг із листа, що коментується

«Отже, у разі отримання податкових накладних, що виписані в різних податкових періодах, а надійшли із запізненням в одному періоді (за наявності документального підтвердження такого запізнення), платник податку — покупець товарів (робіт, послуг) повинен на дату отримання зазначених документів відобразити їх у графі 2 реєстру отриманих та виданих податкових накладних <...> та за умови виконання норм підпункту 7.4.1 <...> Закону [Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР. — Прим. ред.] має право відобразити такі податкові накладні в податковій декларації з податку на додану вартість у поточному періоді.

Відображення у податковій звітності таких податкових накладних має здійснюватися шляхом відображення їх у рядку 16.4 «Інші випадки» податкової декларації з податку на додану вартість.

<...> документальним підтвердженням у покупця — платника податку на додану вартість при включенні до складу податкового кредиту сум податку на додану вартість на підставі податкової накладної, отриманої в інших податкових періодах, ніж дата їх виписки, є документ, який підтверджує надходження такої податкової накладної від продавця, а саме лист з рекомендованим повідомленням про вручення із зазначенням на ньому відбитку календарного штемпеля <...>».

 

На нашу думку, документально підтверджувати дату отримання податкової накладної не обов'язково (законодавчо це не передбачено). Для того щоб визначити період, в якому отримано податкову накладну, вистачить дати, зазначеної у графі 2

Реєстру отриманих та виданих податкових накладних. Якщо податкову накладну включено до податкового кредиту не в періоді її отримання (відображення в Реєстрі), то її потрібно вказати в рядку 16.1 декларації як виправлення помилки*.

* Докладніше див. у статті «Помилки з ПДВ: виправляємо разом через поточну декларацію» // «БТ», 2009, № 50, с. 35.

Наявність уже другого листа ДПАУ щодо порядку відображення запізнілих податкових накладних у декларації свідчить про жорстку позицію податківців у цьому питанні. Тому потрібно бути готовими до їх прискіпувань у разі недотримання таких рекомендацій.

Однак слід зауважити: відсутність документів, що підтверджують факт затримки отримання податкової накладної, в жодному разі не позбавляє платника права на податковий кредит.

Крім того, у листі, що коментується, ДПАУ зазначила: згідно з п. 2 розпорядження КМУ від 09.09.2009 р. № 1120-р** нарахування податкового кредиту за податковою накладною, отриманою в попередніх періодах, є підставою для проведення позапланової виїзної перевірки. Із цим твердженням ми не можемо погодитися. Справа в тому, що в Законі України «Про державну податкову службу в Україні» від 04.12.90 р. № 509-XII немає такої підстави для проведення позапланової виїзної перевірки.

** Див. ком. «Запізнілі податкові накладні — черговий етап боротьби?» // «БТ», 2009, № 39, с. 3.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі