Теми статей
Обрати теми

Про спеціальний режим оподаткування ПДВ

Редакція БТ
Лист від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

СПЕЦРЕЖИМ ПДВ:

який вид діяльності потрібно зазначати у податковій декларації (скороченій)

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 27.11.2009 р. № 26445/7/16-1417

«Про спеціальний режим оподаткування ПДВ»

 

Нагадаємо, що сільськогосподарські підприємства відповідно до

ст. 81 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР застосовують спеціальний режим оподаткування ПДВ щодо всіх видів діяльності, які зазначені у Свідоцтві про реєстрацію сільськогосподарського підприємства як суб'єкта спеціального режиму оподаткування податком на додану вартість за формою № 2-РС.

Причому такі підприємства щодо операцій, пов'язаних із сільськогосподарським виробництвом, подають податкову декларацію з ПДВ (скорочену), інші ж операції вони відображають у податковій декларації, за якою здійснюються розрахунки з бюджетом.

При заповненні податкової декларації з ПДВ (скорочена) сільськогосподарські підприємства у спеціальних полях (рядки 0131 — 0133) мають зазначати позначку (х) для тих видів діяльності, які здійснює дане сільськогосподарське підприємство (

п. 5 Порядку заповнення та подання податкової декларації з податку на додану вартість, затвердженого наказом ДПАУ від 30.05.97 р. № 166).

Але якщо підприємство займається не одним видом діяльності, який підпадає під спецрежим ПДВ, то виникає запитання: навпроти якого з перелічених видів діяльності в податковій декларації (скороченій) ставити відповідно позначку, чи, може, потрібно подавати декілька декларації, на кожен вид діяльності окремо?

На це запитання дала відповідь ДПАУ у

листі, що коментується. Податківці вказали, що у випадку, коли суб'єкт спеціального режиму оподаткування одночасно здійснює декілька видів діяльності (у сфері сільського, лісового господарства чи рибальства), то податкова декларація з ПДВ (скорочена) подається одна, а у спеціальних полях вказується позначка за тим видом діяльності, який є основним для цього платника, і при цьому до цієї податкової декларації включаються обсяги поставок по всій сільськогосподарській діяльності, по якій застосовується спецрежим.

Та все ж залишається дещо не зрозумілим, як визначити вид діяльності, який є основним для сільгосппідприємства, коли воно займається декількома видами сільськогосподарської діяльності. Напевно, його потрібно визначати на основі облікової картки ЄДРПОУ, оскільки згідно з

Інструкцією по заповненню облікової картки Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України, затвердженою наказом Мінстату від 06.02.96 р. № 34, в обліковій картці підприємства наводиться до шести видів діяльності, з яких перший — основний. Довідатися про те, який вид діяльності є першим у обліковій картці підприємства, можна з довідки органу статистики про включення підприємства до ЄДРПОУ.

Крім того, податківці зазначили, що у звіті за формою № 1-ПП

«Про суми пільг в оподаткуванні юридичних та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності», який подається платником щоквартально (наростаючим підсумком), відображаються суми пільг окремо за кожним присвоєним кодом пільги щодо діяльності у сфері сільського, лісового господарства та рибальства, але при цьому загальна сума пільг за всіми трьоми кодами має відповідати сумі рядка 18.1 податкової декларації з ПДВ (скороченої) за відповідні періоди.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі