Теми статей
Обрати теми

Хвороба в «чорнобильській» відпустці

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Хвороба в «чорнобильській» відпустці

 

Працівнику підприємства надано додаткову відпустку на підставі Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи» з 02.08.2009 р. по 17.08.2009 р. Перебуваючи в цій відпустці, працівник захворів. Лікарняний листок видано за період з 06.08.2009 р. по 15.08.2009 р. Чи підлягає оплаті лікарняний листок?

м. Чорнобиль Київської обл.

 

Як передбачено

абзацом третім ч. 2 ст. 35 Закону України «Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.2001 р. № 2240-III (далі — Закон № 2240), у разі настання тимчасової непрацездатності під час перебування працівника у щорічній (основній чи додатковій) відпустці йому надається допомога по тимчасовій непрацездатності на загальних підставах. При цьому згідно зі ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі Закон про відпустки) у цьому випадку щорічну відпустку має бути перенесено на інший період чи продовжено на кількість календарних днів хвороби.

Відповідно до

п. 22 ст. 20 і п. 1 ст. 21 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII (далі — Закон № 796) особам, віднесеним до категорій 1 і 2, держава гарантує надання оплачуваної додаткової відпустки.

Відпустка, що надається на підставі

Закону № 796, не належить до щорічних відпусток, а надається як пільга та компенсація за рахунок коштів державного бюджету згідно з Порядком використання коштів державного бюджету для виконання програм, пов'язаних із соціальним захистом громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, затвердженим постановою КМУ від 20.09.2005 р. № 936.

У зв'язку з цим на «чорнобильську» відпустку

не поширюється право на перенесення в разі тимчасової непрацездатності працівника, передбачене ст. 11 Закону про відпустки.

Виходячи з викладеного вище, листок непрацездатності, виданий працівнику на час його хвороби в «чорнобильській» відпустці, не може бути оплачено

.

 

Наталія ГРИШАГІНА,
 головний спеціаліст відділу страхування у зв'язку
 з тимчасовою втратою працездатності Міністерства праці
 та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі