Теми статей
Обрати теми

Оподаткування продажу земельної ділянки, яка була внесена до статутного фонду

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Оподаткування продажу земельної ділянки, яка була внесена до статутного фонду

 

Підприємство планує продати земельну ділянку, попередньо внесену до статутного фонду. Чи виникає при цьому валовий дохід?

 

Відповідно до

ст. 82 Земельного кодексу України (далі — Земельний кодекс) юридичні особи (засновані громадянами України або юридичними особами України) можуть набувати у власність земельні ділянки для здійснення підприємницької діяльності, у тому числі у разі їх внесення засновниками до статутного фонду.

При цьому

п.п. 8.9.1 Закону України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР (далі — Закон про податок на прибуток) визначено, що платник податку веде окремий облік операцій з продажу або купівлі землі як окремого об'єкта власності. Витрати, пов'язані з таким придбанням, не підлягають включенню до валових витрат звітного податкового періоду або до групи основних фондів з метою амортизації. Якщо у майбутньому такий окремий об'єкт власності продається, платник податку включає до складу валових доходів позитивну різницю між сумою доходу, отриманого внаслідок такого продажу, та сумою витрат, пов'язаних із купівлею такого окремого об'єкта власності, збільшених на коефіцієнт індексації, визначений у п.п. 8.3.3 Закону про податок на прибуток.

У разі коли витрати (з урахуванням індексації), понесені у зв'язку з придбанням такого об'єкта власності, перевищують доходи, отримані внаслідок його продажу, збиток від такої операції не включається до складу валових витрат та покривається за рахунок власних джерел платника податку.

Тобто у зазначеному випадку до валового доходу включається позитивна різниця між сумою доходу, отриманого внаслідок такого продажу, та вартістю земельної ділянки, внесеної до статутного фонду підприємства як окремого об’єкта власності (з урахуванням індексації).

При цьому слід ураховувати, що відповідно до

ст. 132 Земельного кодексу угоди про перехід права власності на земельні ділянки підлягають обов’язковому нотаріальному посвідченню.

 

Лілія КОЧЕРГА,
 головний державний податковий
 інспектор ДПІ у Дарницькому районі м. Києва

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі