Теми статей
Обрати теми

Доплата за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Доплата за роботу в нічний час, у святкові та неробочі дні

 

Чи підлягають індексації доплати за роботу в нічний час, а також за роботу у святкові та неробочі дні в разі, якщо розмір таких виплат кожного місяця різний? Як впливають такі виплати на механізм проведення індексації?

Тернопільська обл.

 

Згідно з

п. 2 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, індексації підлягає оплата праці працівників підприємств, установ, організацій, що включає оплату за виконану роботу відповідно до тарифних ставок (окладів), відрядних розцінок, доплати, надбавки, премії, гарантійні та компенсаційні виплати, передбачені законодавством, а також інші компенсаційні виплати, що мають постійний характер.

Отже,

доплати за роботу в нічний час, а також у святкові та неробочі дні, якщо вони не мають разового характеру, а передбачені режимом роботи підприємства, установи, організації, уключаються до загальної суми заробітної плати працівників, що підлягає індексації. При цьому, індексації підлягатиме тільки сума в межах прожиткового мінімуму для працездатних осіб (п. 4 Порядку № 1078). А та частина заробітної плати, що перевищує такий прожитковий мінімум, індексації не підлягає.

Зважаючи на той факт, що розміри зазначених доплат кожного місяця різні (згідно з графіком роботи у працівника може бути різна кількість відпрацьованих, наприклад, «нічних» годин), то збільшення заробітної плати в разі нарахування більшої суми доплати в окремому місяці

не є підставою для визначення такого місяця базовим при індексації грошових доходів.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу політики доходів
 і подолання бідності Міністерства
 праці та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі