Теми статей
Обрати теми

Орендуєте «держ-» земельну ділянку — не забудьте до 1 лютого 2010 року подати податкову декларацію

Редакція БТ
Стаття

ОРЕНДУЄТЕ «ДЕРЖ-» ЗЕМЕЛЬНУ ДІЛЯНКУ —

не забудьте до 1 лютого 2010 року подати податкову декларацію

 

У межах сьогоднішньої публікації пригадаємо основні моменти щодо складання Податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, строк подання якої вже наближається.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Основні правила складання Податкової декларації

Орендна плата за

земельні ділянки державної та комунальної форми власності («держ-» землі) належить до загальнодержавних податків, зборів, обов'язкових платежів (п. 8 ст. 14 Закону № 1251). Це означає, що неправильний порядок декларування та/або сплати цих сум тягне за собою накладення штрафних санкцій, тобто в цьому питанні потрібно бути вкрай уважним.

Орендарі (юридичні особи та фізичні особи — підприємці*) «держ-» земель щороку

до 1 лютого поточного року повинні подати до відповідної податкової служби Податкову декларацію орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності (далі — Податкова декларація), форму якої затверджено наказом № 588. У 2010 році граничний строк подання Податкової декларації припадає на неділю (31 січня), тому цей звіт можна буде подати ще і в понеділок — 1 лютого.

* Про необхідність подання Податкової декларації фізичними особами — підприємцями йдеться в листі ДПАУ від 13.05.2005 р. № 9179/7/17-2217.

Згідно зі ст. 14 Закону про плату за землю платники орендної плати за «держ-» земельні ділянки самостійно обчислюють суму орендної плати станом на 1 січня. Підставою для нарахування орендної плати за земельну ділянку, що перебуває в державній або комунальній власності, є договір оренди такої земельної ділянки (ст. 13 Закону про плату за землю).

Отже, якщо у вас станом на 1 січня 2010 року є один або кілька укладених договорів оренди «держ-» землі, то вам необхідно подати Податкову декларацію. Складається Податкова декларація один раз на звітний (2010) рік із розбиттям річної суми рівними частинами за місяцями*. Сума орендної плати сплачується щомісяця за базовий (звітний) період, що дорівнює календарному місяцю, протягом 30 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, за місцезнаходженням земельної ділянки.

* Можна складати і щомісячні Податкові декларації за цією ж формою, однак їх складання не звільняє від подання річної Податкової декларації. У зв'язку з цим складання щомісячних декларацій здебільшого не має жодного сенсу.

Річна орендна плата за земельні ділянки, що перебувають у державній або комунальній власності, не може бути менше:

— для земель сільськогосподарського призначення — розміру земельного податку, установленого Законом про плату за землю ;

— для інших категорій земель — трикратного розміру земельного податку, установленого Законом про плату за землю.

У Податковій декларації вказується річна сума орендної плати, наведена в договорі оренди. При цьому, якщо договором передбачено обов'язкову індексацію суми орендної плати на коефіцієнт індексації, що розраховується виходячи із середньорічного індексу інфляції за попередній рік, то відповідно орендар при визначенні розміру орендної плати на поточний рік мусить її проіндексувати. Якщо такої умови в договорі немає, то орендар декларує в Податковій декларації та сплачує суму орендної плати, зазначену в договорі оренди. У Типовому договорі оренди землі вимоги про обов'язкову індексацію орендної плати немає, там лише зазначено (п. 13), що зміна коефіцієнтів індексації є підставою для перегляду орендної плати. Періодичність такого перегляду встановлюється договором (як правило, щороку). Таким чином, до внесення змін до договору орендар має право сплачувати орендну плату в колишній сумі, оскільки зміна умов договору в односторонньому порядку не допускається. Такого висновку дійшла і ДПАУ в листі від 06.03.2008 р. № 2037/6/15-0716, де зазначено, що зміна умов договору оренди землі здійснюється за згодою сторін. У разі недосягнення згоди стосовно умов договору оренди землі спір вирішується в судовому порядку.

Форма Податкової декларації є універсальною та використовується при складанні звітної декларації, нової звітної (до закінчення граничних строків подання декларації), при декларуванні суми орендної плати за знов укладеними протягом року договорами, а також при внесенні виправлень та уточнень до раніше поданих декларацій. Коли, в які строки та з якими додатками подається кожен з видів Податкової декларації, див. у табл. 1.

 

Таблиця 1. Основні правила подання Податкової декларації

Ситуація

Форма декларації
та додатки

Куди подавати, строк
подання

Примітка

1

2

3

4

1. На 1 січня існують укладені договори оренди землі*

1) звітна декларація орендної плати;
2) додаток(ки) 1 до неї

До податкової інспекції за місцезнаходженням земельної(их) ділянки(ок).

До 1 лютого поточного року

1. Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій. Водночас протягом року можна подавати щомісячні декларації за кожен місяць.
2. Проставляється позначка в комірці «звітна» поля «вид декларації»
3. Хоча вимагають подання тільки однієї декларації, податківці, найімовірніше, не заперечуватимуть, якщо орендар подасть окремі декларації щодо кожної земельної ділянки (див. лист ДПАУ від 24.01.2007 р. № 1239/7/15-0617, консультацію в журналі «Вісник податкової служби України», 2008, № 16, с. 49).
4. Кількість додатків 1 залежить від кількості укладених договорів оренди

2. Укладено(і) договір(ори) оренди землі протягом року

1) звітна декларація за знов укладеними договорами;
2) додаток(ки) 1 до неї

До податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки.

Протягом місяця з дня виникнення права на нововідведену земельну ділянку (державної реєстрації договору оренди)

1. У шапці декларації перед словами «рік починаючи з» і перед словом «місяця» записуються відповідно рік та місяць, з якого подається податкова декларація за знов укладеними договорами.
2. Проставляється позначка в комірці «за знов укладеними договорами» поля «вид декларації»
3. Кількість додатків 1 залежить від кількості нових укладених договорів оренди.
4. Якщо договір оренди землі укладено не з початку місяця, то за цей місяць, на наш погляд, суму зобов'язань щодо орендної плати потрібно розраховувати пропорційно фактичному користуванню земельною ділянкою. За місяць, в якому укладено договір оренди, плату потрібно внести не пізніше 30 днів, наступних за закінченням звітного місяця

3. Після подання декларації за звітний період виправляються показники до закінчення граничного строку подання звітної декларації

1) нова звітна декларація;
2) додаток(ки) 1

До податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки, декларація щодо якого уточнюється.

До граничного строку подання декларації (тобто до 1 лютого поточного року або не пізніше 20 числа місяця, наступного за звітним)

1. Раніше подана декларація, показники якої виправляються, залишається в податковому органі.
2. Проставляється позначка в комірці «нова звітна» поля «вид декларації»

4. Змінено умови договору (зміна розміру ділянки, що орендується, суми орендної плати, припинення дії договору оренди тощо)

1) звітна (нова звітна за знов укладеними договорами) декларація з уточненнями;
2) додаток(ки) 1;
3) додаток 2

До податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки, в договорі оренди якої змінено умови.

Протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця, в якому відбулися зміни

1. Кількість додатків 1 залежить від кількості договорів оренди, щодо яких подається декларація з уточненнями
2. Додаток 2, в якому заповнюються лише рядки 1 і 2. Рядки 3 і 4 додатка 2 у цьому випадку не заповнюються, оскільки уточнюються зобов'язання щодо орендної плати за звітними періодами (місяцями), строк сплати яких не настав.
3. Уточнення суми орендної плати в таких випадках відбувається у відповідних рядках 5.1 ... 5.12 (якщо донараховується сума орендної плати) або в рядках 6.1... 6.12 (якщо орендна плата зменшується).
4. У шапці декларації проставляється позначка «з уточн.».
5. У рядку 1 (1.1 ... 1.12) відображаються ті самі дані, що і в раніше поданій декларації, тобто без урахування змін.
6. Якщо декларація з уточненнями подається у зв'язку із закінченням дії договору оренди, то зобов'язання щодо орендної плати за останній місяць розраховуються пропорційно фактичному часу користування земельною ділянкою

5. Виявлено помилку в раніше поданій декларації (після закінчення граничних строків подання декларації)

1) уточнююча декларація або звітна (нова звітна за знов укладеними договорами) декларація з уточненнями;
2) додаток(ки) 1;
3) додаток 2

До податкової інспекції за місцезнаходженням земельної ділянки, у декларації щодо якої виявлено помилку.

У будь-який час

1. У додатку 2 щодо всіх звітних періодів (місяців), що виправляються, заповнюються рядки 1 і 2. Рядки 3 і 4 заповнюються лише за ті місяці, строк сплати за які вже настав. Стосовно тих місяців, щодо яких строк сплати ще не настав, рядки 3 і 4 не заповнюються (у них проставляється прокреслення).
2. Результати перерахунку з ряд. 3 і 4 додатка 2 переносяться відповідно до ряд. 2 податкової декларації (за наявності недоплати) або в ряд. 3 (за наявності переплати). Крім того, заповнюються відповідні рядки (за місяцями, що виправляються, строк сплати за які не настав) 5.1... 5.12 і 6.1... 6.12.
3. За наявності недоплати в ряд. 4 декларації відображається сума нарахованого 5 % штрафу. Тут указуються місяць і рік, в яких нараховується штраф.
4. У рядку 1 (1.1... 1.12) відображаються ті самі дані, що і в раніше поданій декларації, тобто без урахування виправлень

* Якщо кілька договорів оренди укладено на території однієї сільської, селищної або міської ради (той самий код органу місцевого самоврядування за місцезнаходженням земельної ділянки за КОАТУУ), то подається узагальнена Податкова декларація за всіма договорами до податкового органу за місцезнаходженням цих земельних ділянок. Якщо укладено договори оренди землі на території різних сільської, селищної або міської ради, то на кожен договір оренди складаються окремі податкові декларації, що подаються до податкових органів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

 

Якщо новий договір укладено в середині місяця

За новими договорами оренди, укладеними протягом року, подається окрема

Податкова декларація, у шапці якої проставляється позначка «за знов укладеними договорами». Така Податкова декларація подається протягом місяця з дня держреєстрації договору оренди землі.

Слід пам'ятати, що згідно зі

ст. 25 Закону про оренду землі орендар земельної ділянки зобов'язаний у п'ятиденний строк після держреєстрації договору оренди «держ-» земельної ділянки подати копію договору до відповідного органу ДПС (тобто до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки).

Що стосується орендної плати за місяць, в якому укладено договір, то її необхідно внести

не пізніше 30 днів, наступних за закінченням звітного місяця. Згідно зі ст. 15 Закону про плату за землю власники землі та землекористувачі сплачують земельний податок, а також орендну плату за земельні ділянки державної та комунальної власності з дня виникнення права власності чи права користування земельною ділянкою. На підставі цієї норми доходимо висновку, що при укладенні договору оренди в середині місяця зобов'язання зі сплати орендної плати виникає пропорційно фактичному часу користування земельною ділянкою.

У договорі оренди землі вказується річна сума орендної плати. У

Методрекомендаціях ДПАУ вимагає, щоб річна сума податкового зобов'язання (ряд. 1 розрахункової частини Податкової декларації) відповідала розміру річної орендної плати, зазначеної в додатку 1 «Відомості з договору оренди землі» до Податкової декларації. У свою чергу, у додатку 1 згідно з Методрекомендаціями та враховуючи, що договір оренди землі може укладатися на кілька місяців звітного року, у рядку «розмір орендної плати (грн. коп.)» рекомендовано робити застереження, на яку кількість місяців звітного року розбивається відповідна річна сума орендної плати. Наприклад: «із розбиттям на 12 періодів (із січня по грудень)», або «з розбиттям на шість періодів (із січня по липень)», або «з розбиттям на три періоди (з вересня по грудень)» тощо.

На наш погляд, такий збіг не завжди можливий. Прикладом цього є випадки, коли орендар починає користуватися земельною ділянкою не з початку місяця або якщо в договорі зафіксовано річну суму орендної плати, а укладення договору припадає не на початок звітного року. У таких випадках річна сума орендної плати, зазначена в договорі, не збігатиметься із зобов'язанням, указаним у рядку 1 розрахункової частини

Податкової декларації.

Приклад

. Договір оренди землі укладено 17.02.2010 р. строком на п'ять років. Річну суму орендної плати визначено в розмірі 10000 грн. Відповідно за місяць орендна плата становить 833,33 грн. За лютий 2010 року орендарю необхідно сплатити 357,14 грн. (833,33 грн. х 12 дн. :  28 дн.).

Подати Податкову декларацію за знов укладеним договором орендарю необхідно не пізніше 17.03.2010 р., а сплатити орендну плату за лютий — не пізніше 30.03.2010 р.

 

Якщо придбавалася раніше орендована земельна ділянка

Почнемо з нагадування, що цій ситуації ми присвячували публікацію

«Земля під власною нерухомістю: раніше орендували, а тепер викуповуємо» // «БТ», 2008, № 41, с. 15, де, крім нюансів плати за землю, розглядалися й юридичний та податковий аспекти цієї операції.

Відповідно до

ст. 606 ЦКУ зобов'язання припиняється об'єднанням боржника та кредитора в одній особі. Статтею 31 Закону про оренду землі прямо встановлено, що договір оренди землі припиняється, зокрема, у разі поєднання в одній особі власника земельної ділянки та орендаря.

Оскільки колишній орендар стає власником цієї земельної ділянки, то зобов'язання за договором оренди з моменту оформлення права власності на землю припиняється. У разі припинення права власності чи права користування земельною ділянкою податок, а також орендна плата за «держ-» земельні ділянки сплачуються

за фактичний період перебування землі у власності чи користуванні в поточному році.

Це свідчить про те, що з дати реєстрації державного акта на право власності на земельну ділянку підприємство має сплачувати податок на землю і припиняє сплачувати орендну плату за таку ділянку. Аналогічні роз'яснення надано ДПАУ в

листі від 23.09.2009 р. № 20650/7/15-0717. При цьому підприємству необхідно:

— унести уточнення до

Податкової декларації в бік зменшення зобов'язань щодо орендної плати за місяцями звітного року, що не настали. Зобов'язання щодо орендної плати за місяць, в якому припинив дію договір оренди, також перераховується виходячи з фактичної кількості днів перебування земельної ділянки в оренді;

— подати

Податковий розрахунок земельного податку*. Такий розрахунок подається протягом місяця з дня виникнення права власності на земельну ділянку. Зобов'язання зі сплати податку на землю виникає з дня оформлення акта на право власності на земельну ділянку. Нагадаємо, що в разі придбання земельної ділянки на підставі цивільно-правового договору розмір податку розраховується від суми, що дорівнює грошовій оцінці землі, але в будь-якому разі сума, від якої розраховується розмір податку, не може бути менше ціни земельної ділянки, зазначеної в договорі.

* Форму затверджено наказом ДПАУ від 26.10.2001 р. № 434.

 

Відповідальність

Як уже зазначалося, орендна плата за «держ-» землі належить до загальнодержавних податків (зборів, обов'язкових платежів), тому за неподання звітності, несплату або несвоєчасну сплату орендної плати на орендаря накладаються штрафні санкції згідно із

Законом № 2181.

При цьому слід ураховувати особливість нарахування податкових зобов'язань стосовно орендної плати, яка полягає в тому, що

Податкова декларація подається на звітний рік, а сплачується орендна плата щомісяця рівними частинами протягом звітного року. У своїх листах (наприклад, від 01.12.2009 р. № 26652/7/15-0717, від 28.08.2009 р. № 18552/7/15-0717) ДПАУ звертає увагу, що звітним періодом для орендної плати за «держ-» землю є звітний (податковий) місяць. З урахуванням цього моменту в табл. 2 на с. 44 наведемо штрафні санкції за порушення законодавства в цій сфері. Крім того, посадові особи, винні в неподанні (несвоєчасному поданні) звітності щодо орендної плати за «держ-» землю або несвоєчасній її сплаті, притягуються до адмінвідповідальності за ст. 1631 КУпАП (штраф від 85 до 170 грн., а при повторному протягом року порушенні — від 170 до 255 грн.)

Це всі питання, які ми хотіли висвітлити в межах цієї публікації. Сподіваємося, що наші рекомендації допоможуть орендарям «держ-» земель без особливих проблем правильно заповнити

Податкову декларацію і своєчасно подати її до податкового органу.

 

Таблиця 2.

Відповідальність за порушення порядку подання звітності і сплати орендної плати

Вид порушення

Штрафні санкції

Примітки

1. Неподання або несвоєчасне подання Податкової декларації (у тому числі й за новоукладеними договорами)

Штраф у розмірі 170 грн. за неподання декларації в установлені строки (п.п. 17.1.1 Закону № 2181);
штраф у розмірі 10 % суми податкового зобов'язання за кожен повний чи неповний місяць затримки податкової декларації, але не більше 50 % від суми нарахованого податкового зобов'язання і не менше 170 грн. (п.п. 17.1.2 Закону № 2181)

У листі ДПАУ від 28.08.2009 р. № 18552/7/15-0717 ідеться саме про такі наслідки в разі неподання Податкової декларації

2. Податковий орган виявляє арифметичні або методологічні помилки під час проведення камеральної перевірки Податкової декларації

Штраф у розмірі 5 % суми донарахованого податкового зобов'язання, але не менше 170 грн. за весь строк недоїмки, незалежно від кількості податкових періодів, що минули (п.п. 17.1.4 Закону № 2181)

Камеральною вважається перевірка, що проводиться виключно на підставі даних Податкової декларації, без проведення жодних інших видів перевірок платника.
У листі ДПАУ від 01.12.2009 р. № 26652/7/15-0717 зазначається, що 5 % штраф застосовується до тієї частини податкового зобов'язання з орендної плати, яку нараховано за минулі періоди

3. Податковий орган виявляє помилки під час проведення документальних перевірок (виїзних та невиїзних)

Штраф у розмірі 10 % від суми недоїмки (заниження суми податкового зобов'язання) за кожен місяць, починаючи з місяця, на який припадає така недоїмка, і закінчуючи місяцем, на який припадає отримання платником податкового повідомлення, але не більше 50 % такої суми та не менше 170 грн. сукупно за весь строк недоїмки, незалежно від кількості податкових періодів, що минули (п.п. 17.1.3 Закону № 2181)

Органи виконавчої влади і органи місцевого самоврядування, що укладають договори оренди землі, мають до 1 лютого подавати до податкового органу за місцезнаходженням земельної ділянки переліки орендарів, з якими укладено договори оренди землі на поточний рік, та інформувати про укладення нових, унесення змін до існуючих договорів та їх розірвання до 1 числа місяця, наступного за місяцем, в якому відбулися ці зміни.
У цьому випадку 10 % штраф також необхідно розраховувати від суми донарахованої орендної плати, яку нараховано за минулі періоди

4. Несвоєчасна сплата
задекларованої суми орендної плати

штраф у розмірі (п.п. 17.1.7 Закону № 2181):
10 % погашеної суми податкового боргу — при затримці до 30 календарних днів, наступних за останнім днем граничного строку сплати;
20 % — при затримці від 31 до 90 календарних днів уключно;
50 % — при затримці понад 90 календарних днів;
пеня за кожен календарний день прострочення сплати

Цей штраф застосовується незалежно від того, чи було на платника накладено штрафи згідно з пп. 17.1.1 — 17.1.6 Закону № 2181.
Пеня обчислюється з розрахунку 120 % річних облікової ставки НБУ, що діє на день виникнення податкового боргу, або на день його погашення (залежно від того, яка з величин таких ставок більша) за кожен день прострочення

 

Документи статті

КУпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

ЗКУ — Земельний кодекс України від 25.10.2001 р. № 2768-III.

ЦКУ — Цивільний кодекс України від 16.01.2003 р. № 435-IV.

Закон № 1251 — Закон України «Про систему оподаткування» від 25.06.91 р. № 1251-XII.

Закон про оренду землі — Закон України «Про оренду землі» від 06.10.98 р. № 161-XIV.

Закон № 2181 — Закон України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від 21.12.2000 р. № 2181-III.

Закон про плату за землю — Закон України «Про плату за землю» від 03.07.92 р. № 2535-XII.

Наказ № 588 — наказ ДПАУ «Про затвердження форми податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності» від 20.12.2005 р. № 588.

Методрекомендації — Методичні рекомендації щодо подання і заповнення податкової декларації орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, доведені листом ДПАУ від 01.02.2006 р. № 1833/7/15-0217.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі