Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до постанов КМУ від 12.10.92 р. № 575 та від 22.01.96 р. № 116

Редакція БТ
Постанова від 16.12.2009 р. № 1393

ЗМІНИ В ПОРЯДКУ № 116:

збільшився розмір відшкодування збитку

 

Постанова Кабінету Міністрів України від 16.12.2009 р. № 1393

«Про внесення змін до постанов КМУ від 12.10.92 р. № 575 та від 22.01.96 р. № 116»

 

Постановою

, що коментується, зокрема, унесено зміни до п. 2 Порядку № 116 щодо процедури визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей. Згідно з оновленим Порядком до формули розрахунку збитків додано два показники (доповнені показники виділено напівжирним шрифтом), і тепер вона має такий вигляд:

РЗ = [(Бв - А) х Іінф + ПДВ + Азб] х 2 +

Вп + Вр,

де РЗ — розмір збитків (у гривнях);

Бв — балансова вартість на момент установлення факту розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей (у гривнях);

А — амортизаційні відрахування з дати початку експлуатації (у гривнях);

Іінф — загальний індекс інфляції, що розраховується з дати початку експлуатації на підставі індексів інфляції, які щомісяця визначаються Держкомстатом;

ПДВ — розмір податку на додану вартість (у гривнях);

Азб — розмір акцизного збору (у гривнях);

Вп

— фактичні витрати підприємства на відновлення пошкоджених чи придбання нових матеріальних цінностей (у гривнях);

Вр

— фактична вартість робіт з відновлення (витрати на доставку матеріалів та усунення пошкоджень) за цінами на день здійснення правопорушення (у гривнях).

Таким чином, тепер в оновленій формулі з'явилися показники

Вп і Вр, які приписано застосовувати: «для визначення розміру збитків від розкрадання, нестачі, знищення (псування) матеріальних цінностей та відповідних витрат, необхідних для відновлення пошкоджених або придбання нових матеріальних цінностей на безперервно діючих підприємствах, в установах і організаціях, де таке відновлення необхідне для подальшого продовження роботи».

Які саме підприємства належать до безперервно діючих, у

Порядку № 116 не визначається, що породжує широке поле для трактування цієї норми. Можна припустити, що йдеться про підприємства з безперервним циклом виробництва (наприклад, хіміко-металургійної галузі), на яких основні фонди, як правило, повністю зношені, у зв'язку з чим за старим алгоритмом власники могли розраховувати тільки на відшкодування збитку в розмірі 50 % від первісної вартості (див. лист МФУ від 04.08.2009 р. № 31-34000-20-9/21108). І оскільки ціни, що діють на сьогодні на роботи з відновлення таких активів, значно перевищують цей розмір, то введення до формули додаткових показників гарантує отримання власниками компенсації фактичних (реальних) збитків. Водночас і на таких підприємствах застосування нової формули до розрахунку збитків, пов'язаних з пошкодженням малозношених активів, призведе до того, що винній особі доведеться компенсувати майже потрійний розмір їх вартості.

А якщо враховувати, що розпливчасті формулювання в

Порядку № 116 дозволяють по-різному інтерпретувати поняття «безперервно діючі підприємства», роз'яснення цього питання потребує коментарів офіційних органів.

Що стосується механізму розрахунку додаткових показників, то, очевидно, вони повинні включати і ПДВ, оскільки згідно з поясненнями до формули показники визначаються за цінами на день здійснення правопорушення.

До речі, на останню обставину можуть звернути увагу ті підприємства, які взагалі не бажають застосовувати формулу розрахунку збитків з

Порядку № 116 при виявленні «звичайних» нестач та пошкоджень, за фактом здійснення яких не було звернення до правоохоронних органів та в яких немає умисної провини працівника (вчинено через необережність)*. Оскільки в цій формулі йдеться саме про вчинення правопорушення, то можна наполягати на тому, що Порядок № 116 слід застосовувати лише в тих випадках, коли підприємство має у своєму розпорядженні документ, який свідчить про причетність працівника до вчинення правопорушення проти власності, відповідальність за яке передбачено Кодексом України про адміністративні правопорушення або Кримінальним кодексом України (звинувачувальний вирок, ухвала суду), — докладніше про це див. статтю «Інвентаризація-2009: актуальні питання» // «БТ», 2009, № 47, с. 28.

* Докладніше див. у статті «Матеріальна відповідальність працівників» рубрики «Тема тижня» // «БТ», 2008, № 41, с. 37.

Постанова, що коментується, набрала чинності з 11 січня 2010 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі