Теми статей
Обрати теми

Про порядок проведення розрахунків при отриманні від замовника готівкового завдатку за організацію та обслуговування банкету

Редакція БТ
Лист від 25.12.2009 р. № 13499/5/23-7015/1470

АВАНС ЗА ОРГАНІЗАЦІЮ БАНКЕТУ

слід проводити через РРО — роз'яснює ДПАУ

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 25.12.2009 р. № 13499/5/23-7015/1470

«Про порядок проведення розрахунків при отриманні від замовника готівкового завдатку за організацію та обслуговування банкету»

 

Лист

ДПАУ, що коментується, розглядає питання проведення розрахунків при отриманні від замовника завдатку за організацію та обслуговування банкету.

Так, ДПАУ вказує, що в разі отримання авансу чи завдатку за організацію та обслуговування банкету фактично

укладається договір про надання послуг, які згодом і надаються. Тому отримані як аванс або завдаток кошти має бути проведено через реєстратор розрахункових операцій ( РРО) з роздрукуванням фіскального касового чека на цю суму та з видачею його замовнику. При цьому на РРО має використовуватися режим попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості.

З таким висновком ДПАУ можна погодитися, адже така операція згідно з

абзацом четвертим ст. 2 Закону про РРО* цілком відповідає визначенню розрахункової операції (прийняття від покупця готівкових коштів за місцем реалізації товарів, послуг), адже отримана від замовника готівка є оплатою за послугу, що поставляється в майбутньому. Розрахункову операцію згідно з п. 1 і 2 ст. 3 Закону про РРО необхідно проводити через РРО з роздрукуванням розрахункових документів. Крім того, п. 4.4 Порядку № 614** передбачено, що реєструвати продаж товару (оплату послуг) через РРО слід одночасно з розрахунковою операцією, а розрахунковий документ має видаватися покупцю не пізніше завершення розрахункової операції. Розрахункова операція вважається проведеною через РРО, якщо дані про її обсяг уведено в режимі реєстрації.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 р. № 265/95-ВР.

** Порядок реєстрації, опломбування і застосування реєстраторів розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом ДПАУ від 01.12.2000 р. № 614.

Саме цього необхідно дотримуватися, оскільки за непроведення розрахункової операції через РРО, нероздрукування відповідного розрахункового документа, що підтверджує виконання розрахункової операції, передбачено штраф — 500 % вартості проданих товарів (наданих послуг). Крім того, до працівників суб'єкта господарювання за порушення порядку проведення розрахунків згідно зі ст. 1551 Кодексу України про адміністративні правопорушення може бути застосовано адміністративний штраф: до особи, яка здійснює розрахункові операції, — від 34 до 85 грн. (за повторне протягом року — від 85 до 170 грн.); до посадової особи — від 85 до 170 грн. (за повторне протягом року — від 170 до 340 грн.).

ДПАУ звернула увагу, що подібну позицію з цього питання займає також і Вищий адміністративний суд України (лист від 30.11.2009 р. № 1619/10/13-09).

Також у листі, що коментується, ДПАУ вказала на необхідність використання режиму попереднього програмування найменування, цін товарів (послуг) та обліку їх кількості. Це означає, що вже при отриманні авансу (завдатку) від покупця в чеку необхідно пробити ту кількість товару, за яку було отримано аванс (завдаток). При цьому методом підбору касир пробиває ті позиції із замовлених страв, що вписуються в суму отриманого авансу. Можливо, за деякими позиціями кількість товару доведеться відобразити дробовим числом. Якщо цього не зробити, то можна наразитися на штрафну санкцію за невикористання режиму попереднього програмування найменування, ціни та обліку їх кількості згідно з п. 6 ст. 17 Закону про РРО (85 грн.).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі