Теми статей
Обрати теми

На допомогу бухгалтеру щодо зарплати: починаємо новий 2010 рік

Редакція БТ
Стаття

НА ДОПОМОГУ БУХГАЛТЕРУ

щодо зарплати: починаємо новий 2010 рік

 

Початок нового календарного року завжди вносить якісь новації до бухобліку та оподаткування. Левова частка таких нововведень зачіпає сектор нарахування та оподаткування виплат працівникам. Традиційно на початку року розраховують розмір податкової соціальної пільги на майбутній рік та граничний розмір заробітку, що дає право на її застосування, а також провадять перерахунок податку з доходів, якщо цього не було зроблено у грудні минулого року. У новому 2010 році запроваджено нову ставку податку з доходів для шахтарів, а також підвищено ставку пенсійного внеску для платників фіксованого сільгоспподатку. Для багатьох стало неприємним сюрпризом запровадження у 2010 році щомісячної пенсійної звітності щодо персоніфікації. Про всі ці нововведення сьогодні й поговоримо.

Вікторія ЗМІЄНКО, економіст-аналітик Видавничого будинку «Фактор»

 

Річний перерахунок ПДФО

За результатами кожного

звітного податкового року за місцем застосування ПСП* згідно з п.п. 6.5.2 Закону про податок з доходів роботодавці повинні провадити перерахунок сум доходів, нарахованих платнику податків у вигляді заробітної плати, а також сум наданих ПСП.

* Використані скорочення:

ПСП — податкова соціальна пільга; ПДФО — податок з доходів фізичних осіб; МЗП — мінімальна заробітна плата; ПМПО — прожитковий мінімум для працездатних осіб; ЗП — заробітна плата; ФОП — фізична особа — підприємець; ПФУ — Пенсійний фонд України; ФТВП — Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Нагадаємо: крім перерахунку за результатами року, його здійснюють також у разі:

— проведення розрахунку за останній місяць застосування ПСП при зміні місця її застосування за самостійним рішенням платника податків або у випадках, визначених у п.п. 6.3.3 Закону про податок з доходів;

— здійснення остаточного розрахунку з працівником, який припиняє трудові відносини з таким роботодавцем.

Основні правила проведення перерахунку подано в табл. 1.

Якщо роботодавець із будь-яких причин не здійснив річний перерахунок сум доходів, нарахованих працівникам у вигляді зарплати, а також сум наданих ПСП та не утримав суму недоплати (її частину), то така сума стягується податковим органом за рахунок такого роботодавця та не включається до складу його валових витрат (п.п. 6.5.4 Закону про податок з доходів). Ось чому роботодавцю важливо правильно перерахувати ПСП у всіх випадках її застосування за результатами кожного року.

 

Таблиця 1. Правила проведення перерахунку сум доходів та наданих ПСП

Запитання

Відповідь

1

2

Мета перерахунку

Метою проведення перерахунку, на думку ДПАУ, є (листи від 13.03.2007 р. № 2522/5/17-0716, від 18.02.2005 р. № 3059/7/17-3117, від 15.04.2005 р. № 3146/6/17-3116 і від 03.05.2006 р. № 2635/Ч/17-0215, № 5107/5/17-0216):
— забезпечення виконання встановленої Законом про податок з доходів умови щодо обмеження граничного розміру зарплати звітного податкового місяця, що дає право платнику податку на застосування ПСП (у 2009 році — 940 грн.);
— уточнення (перевірки) підстав у платника податку для застосування ПСП;
— перевірки правильності нарахування ПДФО за кожен окремий податковий період (місяць).
Фактично під час перерахунку уточнюються виплачені протягом року доходи з їх розподілом за місяцями, за які їх нараховано (відпускні, лікарняні тощо). При визначенні остаточної річної суми ПДФО як об'єкт оподаткування беруть такі уточнені доходи за кожен місяць окремо.
При проведенні перерахунку бухгалтер виправляє арифметичні та інші помилки, якщо вони були (лист ДПАУ від 18.02.2005 р. № 3059/7/17-3117).
При проведенні річного перерахунку ПДФО, утриманого у 2009 році, результати перерахунку за 2008 рік не враховуються

Коли здійснюють

Строки проведення річного перерахунку в Законі про податок з доходів не встановлено. ДПАУ рекомендує (лист від 18.02.2005 р. № 3059/7/17-3117) завершити річний перерахунок до подання ф. № 1ДФ
за IV квартал звітного податкового (2009) року. Проте якщо перерахунок у бухобліку відображено
в I кварталі наступного (2010) року, то не буде помилкою відображення даних перерахунку у ф. № 1ДФ
за I квартал наступного року

Кому здійснюють перерахунок

Перерахунок провадиться лише стосовно тих працівників, до зарплати яких застосовувалася ПСП у поточному році, незалежно від статусу роботи — основне місце чи сумісництво (це випливає з п.п. 6.5.2 Закону про податок з доходів) і щодо яких є заяви на застосування ПСП у грудні 2009 року.
Не здійснюють перерахунок:
— стосовно працівників, які не мають права на ПСП (у бухгалтерії немає заяви на надання ПСП у 2009 році);
— щодо осіб, які до 01.01.2010 р. подали Заяву про відмову від застосування податкової соціальної пільги, — згідно з п.п. «б» п.п. 6.5.2 Закону про податок з доходів перерахунок мало бути здійснено при проведенні
розрахунку за останній місяць застосування ПСП;
— щодо осіб, звільнених протягом 2009 року, — згідно з п.п. «в» п.п. 6.5.2 Закону про податок з доходів перерахунок мало бути здійснено при проведенні остаточного розрахунку в місяці звільнення

Послідовність
перерахунку

1. Перераховують зарплату, до якої застосовувалася ПСП, якщо:
— здійснювалися донарахування та виплата сум за попередні податкові періоди (місяці) — при проведенні річного перерахунку суми донарахувань відносяться до відповідних місяців, за які провадиться донарахування;
— нараховувалися «перехідні» виплати (відпускні та лікарняні). Під час перерахунку суми таких виплат або їх частини відносяться до відповідних місяців, за які їх нараховано.
Якщо протягом року нараховувалися та виплачувалися виплати за податкові періоди, відмінні від місячного (премії за квартал, півріччя, рік), для цілей перерахунку вони не розподіляються за місяцями, за які їх було нараховано. Такі виплати відносяться до місяця їх нарахування.
Якщо протягом року не було змін у складі місячних оподатковуваних доходів та підставах для надання ПСП, то за такі місяці перерахунок не провадять. Можна лише перевірити правильність визначення розміру ПДФО і за необхідності виправити допущені арифметичні помилки.

2. Проводять перевірку (уточнення) підстави для застосування ПСП до зарплати:
— перевіряють наявність Заяви працівника на застосування ПСП. Слід ураховувати, що

ПСП надається з місяця подання Заяви . У місяцях, що передують поданню Заяви, ПСП не застосовується;
— перевіряють наявність підтверджуючих документів згідно з Порядком № 2035, якщо ПСП надавалася в підвищеному розмірі.
Розміри ПСП, що діють у 2009 році:
— звичайна «01» (п.п. 6.1.1) — 302,50 грн.;
— підвищена «02» (п.п. 6.1.2) — 453,75 грн.;
— підвищена «03» (п.п. 6.1.3) — 605,00 грн.
Якщо під час перевірки підстав ПСП виявлено арифметичні або методологічні помилки, допущені при застосуванні ПСП протягом 2009 року, необхідно здійснити перерахунок сум наданих ПСП і відповідно перерахувати ПДФО

3. Доходи працівника у вигляді зарплати окремо за кожен місяць порівнюються з граничним розміром доходу для застосування ПСП.
Граничний розмір доходу для застосування ПСП у 2009 році склав 940 грн. При наданні ПСП «на дітей» (пп. «а» — «в» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів) згідно з абзацом другим 2 п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів дохід одного з батьків розраховують як добуток суми 940 грн. та кількості дітей

4. Перераховують ПДФО (визначають результат перерахунку)

Результати
перерахунку

Недоплата ПДФО — її сума стягується роботодавцем за рахунок суми будь-якого оподатковуваного доходу (після його оподаткування) за відповідний місяць, а при недостатності суми такого доходу — за рахунок оподатковуваних доходів наступних місяців, до повного погашення суми такої недоплати з урахуванням обмежень, установлених для здійснення утримань, передбачених ст. 128 КЗпП (п.п. 6.5.3 Закону про податок з доходів)

Переплата ПДФО — на її суму зменшується сума нарахованого податкового зобов'язання платника податку за відповідний місяць, а при недостатності такої суми — сума податкових зобов'язань наступних податкових періодів, до повного повернення суми такої переплати (п.п. 6.5.5 Закону про податок з доходів)

Відображення
результатів
перерахунку

У бухобліку:
— суму недоплати ПДФО, що утримується з працівника: Дт 661 — Кт 641/ПДФО;
— суму переплати ПДФО, що підлягає поверненню працівнику: Дт 661 — Кт 641/ПДФО (методом «сторно»)

У ф. № 1ДФ результати перерахунку відображають залежно від місяця проведення або за IV квартал 2009 року, або за I квартал 2010 року:
— якщо виявлено недоплату, показники граф 4 і збільшують на суму виявленої недоплати щодо ПДФО;
— якщо виявлено переплату, показники граф 4 та зменшують на суму надміру утриманого ПДФО. Якщо сума фактично утриманого ПДФО протягом того кварталу, в якому було здійснено перерахунок, менше суми ПДФО, що підлягає поверненню працівнику, то у графах 4 та проставляються нулі, а неповернена сума податку переноситься у зменшення майбутніх податкових зобов'язань

 

Для наочності покажемо порядок перерахунку на прикладах.

Приклад 1 — перерахунок зарплати.

Працівник працював на підприємстві з 01.10.2009 р. Під час прийняття на роботу він подав Заяву на надання ПСП. Дані про дохід працівника подано в табл. 2.

Пояснимо деякі дані таблиці. У зв'язку з тим, що лікарняні в повній сумі нараховано у грудні, у цьому місяці працівнику ПСП не надано, оскільки нарахований заробіток перевищує встановлену межу ((770 + 295) > 940).

У цьому випадку причиною перерахунку є уточнення суми зарплати. При проведенні перерахунку необхідно:

1) уточнити зарплату в листопаді та грудні, включивши суму лікарняних, що припадають на листопад 2009 року (155 грн.), до заробітку цього періоду. У результаті й у листопаді, й у грудні нарахована зарплата не перевищить межу для застосування ПСП (905 < 940; 910 < 940);

2) перерахувати ПДФО за листопад і грудень виходячи із суми уточненої зарплати, застосувавши у грудні ПСП.

Унаслідок цього результатом перерахунку за 2009 рік став надміру утриманий ПДФО в сумі 45,38 грн.

По-іншому розрахувати суму переплати у зв'язку з незастосуванням ПСП можна, помноживши суму ПСП на ставку ПДФО (302,5 х 15 % = 45,38 грн.).

У

ф. № 1ДФ за I квартал 2010 року на суму переплати 45,38 грн. буде зменшено показники граф 4 та .

Приклад 2 — перевірка (уточнення) права на ПСП

. Працівницю — розлучену жінку, матір трьох дітей прийнято на роботу із середини вересня 2009 року з окладом 1500 грн. (див. табл. 2) Під час прийняття на роботу вона написала Заяву про застосування ПСП «на себе».

До зарплати за жовтень ПСП не застосовували, оскільки було перевищено граничний розмір (1500 > 940). 30 листопада вона написала Заяву на застосування ПСП як мати трьох дітей, надавши всі необхідні документи, але бухгалтер у цьому місяці ПСП не застосував. У грудні 2009 року ПСП було застосовано до заробітку працівниці і «на дітей», і «на себе» у сумі 1663,75 грн. (453,75 

х 3 дітей + 302,5).

У цьому випадку причиною перерахунку є помилкова думка про місяць початку застосування підвищеного розміру ПСП. Так, працівниці в листопаді 2009 року не надавалася ПСП «на дітей» і «на себе», незважаючи на те що вона подала заяву саме в листопаді, хоча і в останній день місяця — 30 числа. Але ПСП починає застосовуватися з місяця, в якому працівник подав

Заяву на застосування ПСП незалежно від кількості відпрацьованих днів у такому місяці. Тому в листопаді, як і у грудні 2009 року, необхідно застосувати ПСП «на дітей» і «на себе» в сумі 1663,75 грн. (453,75 х 3 дітей + 302,5), оскільки розмір нарахованої зарплати в ці місяці не перевищив граничного розміру для пільги «на дітей» (1500 < (940 х 3 дітей)).

У

ф. № 1ДФ за I квартал 2010 року на суму переплати 216,90 грн. буде зменшено показники граф 4 та .

 

Таблиця 2.

Перерахунок ПДФО (приклад 1)

Місяць 2009 року

Фактичні дані

Уточнені дані

Різниця
(недоплата (+)/переплата (-)

зарплата

соцвнески

ПСП

ПДФО

зарплата

соцвнески

ПСП

ПДФО

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Приклад 1. Перерахунок зарплати

Жовтень

900,00

32,40

302,50

84,77

900,00

32,40

302,50

84,77

0,00

Листопад

750,00*

27,00

302,50

63,08

905,00

27,00

302,50

86,33

23,25

Грудень

1065,00*
(770,00 + 295,00)

38,34

154,00

910,00

38,34

302,50

85,37

-68,63

Разом

2715,00

97,74

605,00

301,85

2715,00

97,74

907,50

256,47

-45,38

* Наприкінці листопада — на початку грудня 2009 року працівник хворів. За дні хвороби йому було нараховано лікарняні в сумі 295 грн., у тому числі за дні хвороби: у листопаді — 155 грн.; у грудні — 140 грн.

Приклад 2. Перевірка (уточнення) права на ПСП

Вересень

700,00

25,20

302,50

55,85

700,00

25,20

302,50

55,85

0,00

Жовтень

1500,00

54,00

216,90

1500,00

54,00

216,90

0,00

Листопад

1500,00

54,00

216,90

1500,00

54,00

1663,75

0,00

-216,90

Грудень

1500,00

54,00

1663,75

0,00

1500,00

54,00

1663,75

0,00

0,00

Разом

5200,00

187,20

1966,25

489,65

5200,00

187,20

3630,00

272,75

-216,90

 

Таблиця 3.

Відображення результатів перерахунку в обліку

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

дебет

кредит

1. Донараховано ПДФО за результатами перерахунку:

— приклад 1 (методом «сторно»)

661

641/ПДФО/Перерахунок

45,38

— приклад 2 (методом «сторно»)

661

641/ПДФО/Перерахунок

216,90

2. На суму надміру сплаченого податкового зобов'язання зменшено зобов'язання звітного місяця:

— приклад 1

641/ПДФО/ПЗЗМ*

641/ПДФО/Перерахунок

45,38

— приклад 2

641/ПДФО/ПЗЗМ*

641/ПДФО/Перерахунок

216,90

* Підприємством використовуються такі субрахунки щодо обліку ПДФО:
641/ПДФО/Перерахунок — для обліку результатів перерахунку;
641/ПДФО/ПЗЗМ — для обліку податкового зобов'язання звітного місяця.

 

ПСП

Розмір ПСП у 2010 році

. Розміри ПСП визначаються на початку календарного року виходячи з мінімальної зарплати, «установленої законом на 1 січня звітного податкового року» (п.п. 6.1.1 Закону про податок з доходів). Крім того, виходячи з «місячного прожиткового мінімуму, що діє для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року» також визначається на календарний рік розмір доходу, до якого в поточному році можна застосовувати ПСП (п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів).

Розмір МЗП та ПМПО повинні встановлюватися законом про держбюджет (

п. 2 ст. 38 Бюджетного кодексу України, ст. 4 Закону України «Про прожитковий мінімум» від 15.07.99 р. № 966-XIV, ст. 10 Закону про оплату праці). Останніми роками в новий календарний рік ми вступали з прийнятим законом про держбюджет на майбутній рік, і тому ПСП та граничний розмір доходу для його застосування розраховували виходячи з розмірів МЗП та ПМПО, що діяли в такому році.

У цьому ж році на 1 січня 2010 року Закон про держбюджет на 2010 рік не прийнято, і тому для розрахунку цих показників необхідно використовувати показники МЗП та ПМПО, що встановлені (діють) на 01.01.2010 р. А тут не все зрозуміло у зв'язку з полемікою, що виникла стосовно легітимності прийнятого Верховною Радою

Закону № 1646*, який передбачав підвищення МЗП та ПМПО з 01.11.2009 р. до 744 грн., а з 01.01.2010 р. — до рівня 869 грн.

* Див. ком. «Підвищено розміри мінзарплати і прожиткового мінімуму — законодавець турбується про соціальну захищеність громадян у період кризи» // «БТ», 2009, № 45, с. 4.

У листопаді — грудні 2009 року проблему було вирішено Законом України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2009 рік» від 06.11.2009 р. № 1715-VI**, оскільки розміри МЗП та ПМ тепер було встановлено законним шляхом — через Закон про держбюджет. Що стосується МЗП та ПМПО у розмірі 869 грн. з 01.01.2010 р., то у зв'язку з тим, що Закон про держбюджет на 2010 рік на 1 січня не прийнято, то законність застосування саме цього розміру під запитанням.

** Див. ком. «Мінзарплата і прожитковий мінімум: тепер нові розміри закріплено в Законі про держбюджет на 2009 рік» // «БТ», 2009, № 47, с. 4.

Для цілей визначення розміру ПСП та граничного розміру доходу для його застосування безпечнішим було б використання розміру МЗП та ПМПО на рівні 744 грн., оскільки саме такий розмір установлений у порядку, передбаченому законодавством, та діє на 1 січня «звітного податкового року».

Проте ДПАУ вважає (лист від 24.12.2009 р. № 28800/7/17-0217*), що показники МЗП та ПМПО станом на 01.01.2010 р. установлено на рівні 869 грн. на місяць Законом № 1646. Тому ДПАУ зазначає: що при визначенні граничного розміру зарплати, яка дає право на ПСП, а також при визначенні розмірів ПСП, що діють у 2010 році, до розрахунку потрібно брати ПЗМ та ПМ у сумі 869 грн. на місяць.

* Див. ком. «Який розмір податкової соціальної пільги у 2010 році — ДПАУ озвучила свою позицію» // «БТ», 2010, № 3, с. 6.

Відповідно граничний розмір зарплати, що дає право на ПСП, становить:

(869 х 1,4) 1220 грн. на місяць.

 

Таблиця 4. Розмір ПСП у 2010 році (позиція ДПАУ)

ПСП

Підстава для надання (норма Закону про податок з доходів)

Розмір, грн.

Розрахунок

«01»

п.п. 6.1.1

434,50

869 х 50 %

«02»

п.п. 6.1.2

651,75

869 х 50 % х 150 %

«03»

п.п. 6.1.3

869,00

869 х 50 % х 200 %

 

На жаль, на момент підготовки номера до друку Мінпраці не висловилося з цього питання. Однак, ФТВП (

лист від 29.12.2009 р. № 01-16-2801) розрахував граничний дохід для справляння внесків у січні 2010 року виходячи з розміру ПМТО 869 грн. Сподіваємося, що Закон про державний бюджет на 2010 рік не матиме неприємних сюрпризів в цьому питанні, а ДПАУ не змінить свою позицію. У разі появи будь-якої додаткової інформації ми обов'язково вас поінформуємо на сторінках нашого видання.

Документи для застосування ПСП

. На початку року також рекомендуємо перевірити ще раз наявність усіх необхідних для надання пільги документів , перелік яких передбачено Порядком № 2035**. Що стосується написаної працівником Заяви про застосування податкової соціальної пільги, без якої ПСП застосовувати не можна, то щороку працівникам її писати не потрібно.

** Перелік таких документів наведено в конс. «Податкова соціальна пільга» // «БТ», 2009, № 42, с. 23.

При наданні

ПСП «на дітей» необхідно переглянути копії свідоцтв про народження дітей. І якщо у 2009 році комусь із них виповнилося 18 років (рік народження 1991), то у 2010 році їх батьки вже не зможуть отримувати таку ПСП, оскільки ПСП надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років, а в разі її смерті до досягнення такого віку — до кінця року, на який припадає смерть.

ПСП для багатодітних батьків — 200 %

. З 2010 року підвищується ПСП для осіб, які мають і виховують трьох чи більше дітей віком до 18 років. Тепер для них згідно з оновленим п.п. «е» п.п. 6.1.3 Закону про податок з доходів ПСП із розрахунку на кожну таку дитину становить 200 % від «звичайної» ПСП (до 01.01.2010 р. ПСП дорівнювала 150 % від «звичайної» згідно з п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів).

Для застосування такої пільги батькам необхідно:

1)

відновити її дію, подавши Заяву про застосування податкової соціальної пільги, в якій слід зазначити нову підставу, — п.п. «е» п.п. 6.1.3 Закону про податок з доходів (Оглядовий лист ДПАУ від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717***);

2) для підтвердження права на таку ПСП, найімовірніше, до

Заяви необхідно буде долучити ті самі документи, що подавалися і для застосування ПСП, передбаченої п.п. «в» п.п. 6.1.2 Закону про податок з доходів (наведені в п.п. 3 п. 12 Порядку № 2035). Проте не виключено, що податківці вимагатимуть підтвердити, що особа не лише має трьох дітей, а й виховує їх (в усякому разі, на це вказує ДПАУ у згадуваному вище Оглядовому листі від 09.07.2009 р. № 14312/7/17-0717***, але конкретних документів не називає).

*** Ком. до нього див. у статті «Податок з доходів фізичних осіб — аналізуємо Оглядовий лист ДПАУ» // «БТ», 2009, № 39, с. 8.

Зверніть увагу

: новою пільгою на трьох чи більше дітей не можна буде скористатися батькам, в яких одному з трьох дітей у 2009 році виповнилося 18 років.

Починаючи зі звіту за I квартал 2010 року таку пільгу у

ф. № 1ДФ необхідно буде відображати з ознакою «03».

Нагадаємо

: застосування ПСП «на дітей» не виключає право платника податків і на загальну ПСП «на себе», яку у ф. № 1ДФ відображають з ознакою «04» (докладніше див. консультацію «Податкова соціальна пільга» // «БТ», 2009, № 42, с. 23).

 

Розмір ПМПО при оподаткуванні зарплати

При оподаткуванні зарплати працівників у 2010 році необхідно враховувати діючий розмір ПМПО при:

1) проведенні індексації

зарплати найманих працівників — її індексують у сумі, що не перевищує ПМПО;

2) утриманні внеску «знизу» до ФТВП

:

— якщо заробітна плата не вище ПМПО — утримують 0,5 %;

— якщо заробітна плата вище ПМПО — утримують 1 %;

3) визначенні максимальної величини

зарплати, з якої справляють внески до соцфондів, — 15 ПМПО.

Що стосується розміру ПМПО, який необхідно використовувати для цих показників, то, як зазначалося в

розділі «ПСП» на (с. 18), то тут не все зрозуміло. На жаль, Мінпраці на момент підготовки номера до друку не озвучило свою думку про те, який розмір необхідно вважати діючим: 744 або 869 грн. У той же час, як зазначалося вище, свою позицію щодо розміру максимальної величини висловив ФТВП (лист від 29.12.2009 р. № 01-16-2801). У січні 2010 року її розмір становить 13035 грн., тобто він розрахований виходячи з розміру ПМПО в сумі 869 грн. (869 грн. х 15).

Для роботодавця вигіднішим при проведенні індексації є розмір 744 грн., а безпечнішим стосовно штрафів за порушення законодавства про працю — 869 грн. При стягненні внесків до ФТВП безпечнішим для роботодавця буде застосування розміру 744 грн., а при визначенні максимальної величини — 869 грн.

Якщо офіційних роз'яснень найближчим часом не буде, то, приймаючи рішення з приводу того, який розмір застосовувати, рекомендуємо зупинитися на єдиному і для розрахунку ПСП, і для названих вище показників. А враховуючи наявність позиції ДПАУ та ФТВП, напевно, усе-таки слід використовувати розмір МЗП та ПМПО в сумі 869 грн.

 

Нові ставки ПДФО та внесків до ПФУ

Нова ставка ПДФО 10 %

. Категорії працівників та види доходів, до яких необхідно з 01.01.2010 р. застосовувати нову знижену ставку ПДФО в розмірі 10 % (п. 7.4 Закону про податок з доходів), наведено в табл. 5.

Ставка внеску до ПФУ

. Для платників фіксованого сільгоспподатку в 2010 році ставка внеску до ПФУ в частині нарахувань тепер становитиме повний розмір — 33,2 % (абзац сьомий п. 1 ст. 4 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування» від 26.06.97 р. № 400/97-ВР).

 

Таблиця 5.

З яких доходів з 2010 року ПДФО сплачується за ставкою 10 %

Категорія працівників із названих у Списку № 1 (п. 7.4 Закону про податок з доходів)

Об'єкт оподаткування (п.п. 9.13.1 Закону
про податок з доходів)

Шахтарі-працівники, які видобувають вугілля, залізну руду, руди кольорових
та рідкісних металів, марганцеві та уранові руди

1) зарплата;
2) інші виплати і винагороди, нараховані
(виплачені) відповідно до умов трудового
договору

Працівники шахтобудівних підприємств, зайняті на підземних роботах повний робочий день

Працівники державних воєнізованих аварійно-рятувальних служб (формувань)
у вугільній промисловості

 

Нові звіти до Пенсійного фонду

Постановою правління ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1

затверджено Порядок № 26-1. Він передбачає з 1 січня 2010 року подання нових форм звітів до ПФУ, у тому числі щомісячне подання відомостей до системи персоніфікованого обліку.

Починаючи

зі звіту за січень 2010 року всі роботодавці (у тому числі ФОП щодо нарахованої своїм працівникам зарплати) щомісяця будуть зобов'язані подавати (строк подання — не пізніше ніж через 20 календарних днів від дня закінчення місяця) Звіт про суми нарахованої заробітної плати (грошового забезпечення, доходу) застрахованих осіб та суми нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до органів Пенсійного фонду України (додаток 4 до Порядку № 26-1). Він являє собою синтез щомісячного додатка 23 до п.п. 11.11 Інструкції № 21-1 та персоніфікованої звітності (форми СП, ІНДАНІ, СПП додатки відповідно 15, 13 і 14 до Інструкції № 16-6). При поданні звіту за січень — березень 2010 року у роботодавця є можливість подовжити період здавання звіту на 7 календарних днів, звернувшись із відповідною заявою до свого відділення ПФУ (п. 3 постанови правління ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1).

Звертаємо увагу!

Відзвітувати щодо нарахованих внесків за грудень 2009 року (не пізніше 20 січня 2010 року) і до системи персоніфікованого обліку за 2009 рік (до 1 квітня 2010 року) необхідно за «старими» формами.

Докладно порядок заповнення

додатка 4 до Порядку № 26-1 ми розглянемо в найближчих номерах.

 

Ураховуємо перенесення робочих днів при розрахунку виплат

Розпорядженням КМУ від 26.11.2009 р. № 1412-р

запропоновано порядок перенесення робочих днів у 2010 році для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень із двома вихідними днями:

— з понеділка 4 січня — на суботу 30 січня;

— з вівторка 5 січня — на суботу 13 лютого;

— із середи 6 січня — на суботу 27 лютого;

— з п'ятниці 8 січня — на суботу 13 березня;

— з понеділка 23 серпня — на суботу 21 серпня.

Це

розпорядження має рекомендаційний характер. Норми часу з урахуванням перенесення наведено в конс. «Норми тривалості робочого часу у 2009 — 2010 роках» рубрики «Шпаргалка бухгалтера» // «БТ», 2010, № 1 — 2, с. 31.

При такому перенесенні один робочий день січня перенесено на інший у межах цього ж місяця, а три робочі дні січня 2010 року (5, 6, 8 січня 2010 року) перенесено на вихідні дні лютого та березня (13, 27 лютого 2010 року і 13 березня 2010 року).

Якщо підприємство скористається цими

рекомендаціями КМУ та встановить наказом (розпорядженням) такий графік роботи на своєму підприємстві (або в окремому підрозділі), то при розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 1266 та Порядком № 100, коли для розрахунку використовуються робочі дні (за графіком роботи підприємства і фактично відпрацьовані працівником), необхідно використовувати саме фактичний графік роботи підприємства та фактично відпрацьовані працівниками дні.

 

Новий порядок розрахунку допомоги згідно з Порядком № 1266

З 15 грудня 2010 року діє оновлена редакція

Порядку № 1266. Тим, кому ще не доводилося нараховувати декретні, лікарняні та заповнювати довідку про середню зарплату за новими правилами, нагадаємо основні нововведення*.

* Докладніше про нововведення див. у ст. «Нові правила розрахунку декретних лікарняних: перше знайомство зі змінами, унесеними до Порядку № 1266» // «БТ», 2009, № 51, с. 34.

Допомога по вагітності та пологах

:

1) тепер допомогу розраховують виходячи з календарних, а не робочих днів

(змінені пп. 14 і 20 Порядку № 1266) — середню зарплату розраховують за один календарний день (не враховують календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин — тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 та 6 років за медичним висновком, що припадають на розрахунковий період).

Розрахований показник середньої зарплати відповідно необхідно помножити на кількість

календарних днів, що підлягають оплаті згідно з листком непрацездатності у зв'язку з вагітністю та пологами;

2) нове обмеження розміру декретних лікарняних

— запроваджено сумарне обмеження для тих випадків, коли працівниця йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами, відпрацювавши менше календарного місяця . При цьому середній заробіток обчислюється за нарахованою зарплатою, з якої сплачуються страхові внески, але не вище розміру середньої зарплати за всіма видами економічної діяльності в місяці, що передує місяцю, в якому настав страховий випадок (відповідно в Автономній Республіці Крим, областях, мм. Києві та Севастополі — за даними Держкомстату; розмір цього показника можна дізнатися у вашому центрі зайнятості) та не нижче розміру мінзарплати, установленого законом у місяці настання страхового випадку;

3) змінено правила розрахунку максимальної величини, з якої сплачуються страхові внески, з розрахунку на один день

. Оскільки тепер допомога по вагітності та пологах розраховуватиметься виходячи з календарних днів, то отриманий показник середньоденної зарплати для оплати декретних з метою неперевищення максимальної величини, з якої сплачуються внески, з розрахунку на один день порівнюватимуть із показником, розрахованим шляхом ділення максимальної величини, з якої сплачуються внески, що діє в останньому місяці розрахункового періоду, на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) (оновлений абзац сьомий п. 14 Порядку № 1266);

4) розрахунок допомоги по вагітності та пологах, якщо в розрахунковому періоді не було заробітку з однієї з трьох поважних причин

(тимчасова непрацездатність, відпустка у зв'язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею 3 та 6 років за медичним висновком) — середньоденна зарплата за один календарний день у такому разі розраховується шляхом ділення тарифної ставки (окладу) або її частини на середньомісячну кількість календарних днів (30,44) (оновлений абзац восьмий п. 14 Порядку № 1266).

Неповний робочий час

. При встановленні неповного робочого дня в місяцях розрахункового періоду, за який обчислюється середня зарплата, або в періоді, за який виплачується допомога, тепер необхідно розраховувати середньогодинну зарплату (п. 13 Порядку № 1266).

 

Нараховуємо премію за підсумками 2009 року — вплив на розрахунок виплат залежно від місяця нарахування

Відпускні та оплата днів відрядження

. Премію за результатами роботи за рік залежно від установленої системи преміювання нараховують або в останній місяць такого року, або вже в наступному році (зазвичай у січні). Залежно від того, коли премію буде нараховано, її сума по-різному враховується при розрахунку середнього заробітку для оплати днів відпустки та відрядження.

Так, згідно з

п. 3 Порядку № 100 одноразову винагороду за підсумками роботи за рік та за вислугу років уключають до розрахунку середнього заробітку шляхом додавання до заробітку за кожен місяць розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік. Для застосування такого підходу необхідно, на думку Мінпраці (листи від 02.03.2007 р. № 696/0/10-07/13 і від 26.01.2007 р. № 49/13/155-07), дотриматись важливої умови: річну премію має бути нараховано в поточному році за попередній календарний рік (наприклад, у 2010 за 2009 рік). Якщо це не виконується, то, на думку Мінпраці, премію до розрахунку середнього заробітку для відпускних не включають (наприклад, річну премію за 2009 рік нараховано у грудні 2009 року).

Якщо працівник

відпрацював менше року, то винагорода за підсумками роботи за рік не враховуватиметься у всій сумі, а лише в частині, що відповідає кількості місяців у розрахунковому періоді*.

* Докладніше щодо нарахування відпускних див. конс. «Облік річної премії при розрахунку відпускних» // «БТ», 2008, № 33, с. 16.

Наприклад

, розрахунковим періодом для відпускних є вересень 2009 року — січень 2010 року (5 місяців). У січні 2010 року виплачено винагороду за підсумками роботи за 2009 рік у сумі 2400 грн. Премію до розрахунку буде включено частково в сумі 1000 грн. (2400 грн. : 12 міс. х 5 міс.).

Висновок

: для працівника вигідніше, якщо річну премію буде нараховано в січні 2010 року (середній заробіток для оплати днів відпустки буде більшим), а для роботодавця — у грудні 2009 року (середній заробіток для оплати днів відпустки буде меншим).

Лікарняні

. Для розрахунку середнього заробітку для оплати лікарняних річна премія враховується повною сумою в тому місяці, в якому її нараховано. Однак якщо працівник у розрахунковому періоді не працював частину місяця з поважних причин (у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю, відпусткою по вагітності та пологах, відпусткою для догляду за дитиною до 3 та 6 років за медичним висновком), то згідно з п. 9 Порядку № 1266 для розрахунку середньої зарплати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, що не передбачені законодавчими актами або здійснюються понад установлені норми, у такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу .

 

Збільшено тривалість соцвідпустки «на дітей»

Згідно зі змінами, унесеними

Законом № 1343 до ст. 1821 КЗпП і до ст. 19 Закону про відпустки, тривалість додаткової відпустки «на дітей» з 2010 року збільшується на 3 дні та дорівнюватиме 10 календарним дням на рік (замість 7 календарних днів до 2010 року). За наявності декількох підстав загальна тривалість становитиме 17 календарних днів (замість 14 календарних днів до внесених змін). Нову тривалість відпустки необхідно враховувати при складанні графіка відпусток на 2010 рік (див. розділ «Складаємо графік відпусток на 2010 рік»).

Якщо в роботодавця тривалість такої відпустки в календарних днях закріплено в будь-яких розпорядчих документах (наприклад, у наказі, положенні, колективному договорі), то з 01.01.2010 р. їх необхідно переглянути (унести відповідні зміни, видати в новій редакції тощо). Від себе додамо: складаючи подібні документи, радимо умову про надання всіх законодавчо передбачених гарантій та пільг, стосовно яких у роботодавця немає права вибору, передбачати у формулюванні:

«згідно з чинним законодавством». Тоді при їх законодавчій зміні подібні коригування не потрібно буде здійснювати.

 

Складаємо графік відпусток на 2010 рік

Згідно з

частиною десятою ст. 10 Закону про відпустки черговість надання відпусток визначається графіком. Такий графік:

1) затверджується власником (уповноваженим органом) за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), іншим уповноваженим на представництво трудовим колективом органом;

2) доводиться до відома всіх працівників (бажано під підпис, для цього у графіку передбачається окрема графа).

Конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, погоджується між працівником та роботодавцем, для чого останній зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за 2 тижні до встановленого графіком строку (

частина одинадцята ст. 10 Закону про відпустки). Таке повідомлення складається в довільній формі (приклад складання див. у статті «Відпустка-2009» // «БТ», 2009, № 22, с. 36).

Строк складання графіка

ні КЗпП , ні Законом про відпустки не встановлено. Зазвичай його складають на початку календарного року в січні. Цей строк може бути передбачено у внутрішніх документах підприємства (колективному договорі тощо).

Законодавчо

передбаченої форми графіка надання відпусток немає. Кожен роботодавець його складає в довільній формі. З частини одинадцятої ст. 10 Закону про відпустки можна зробити висновок, що графік відпусток передбачає тільки часові межі надання відпустки (наприклад, травень — червень), і в ньому не вказують конкретні дати початку та закінчення відпустки, оскільки на момент настання такої дати як у роботодавця, так і у працівника можуть змінитися обставини. А конкретну дату початку та закінчення відпустки після їх погодження роботодавець доводить у письмовому повідомленні. Деякі роботодавці практикують об'єднання графіка відпусток та повідомлення про початок відпустки (його приклад наведено на с. 32).

При складанні графіка

надання відпусток на поточний рік необхідно враховувати деякі важливі моменти:

1.

До графіка потрібно внести всі види відпусток, на які має право працівник (основна щорічна відпустка, додаткові щорічні відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами праці, а також за особливий характер праці; відпустка «на дітей», відпустка для «чорнобильців»).

Що стосується навчальних відпусток, то їх у графіку відображати не потрібно, оскільки початок такої відпустки не залежить ні від інтересів виробництва, ні від бажання самого працівника — конкретний період навчання вказується в довідці — виклику на сесію.

2

. Якщо у працівника є невикористані дні відпусток за минулі роки, то у графіку на поточний рік необхідно передбачити період і для їх надання. При цьому слід пам'ятати, що згідно зі ст. 11 Закону про відпустки забороняється не надавати щорічні відпустки повної тривалості протягом 2 років підряд, а також не надавати їх протягом робочого року особам віком до 18 років та працівникам, які мають право на щорічні додаткові відпустки за роботу зі шкідливими та важкими умовами чи з особливим характером праці;

3.

При наданні відпустки «чорнобильцям» слід пам'ятати, що невикористані дні такої відпустки не можна перенести на наступний рік, як і отримати компенсацію за такі дні при звільненні (консультація в журналі «Вісник податкової служби України», 2009, № 19, с. 25).

До графіка

надання відпусток, за необхідності, можна внести необхідні зміни (наприклад, у разі відкликання працівника з відпустки та перенесення невикористаних днів на інший період).

Наведемо приклад складання графіка надання відпусток, передбачивши в ньому також графи для повідомлення про початок відпустки (графи 9 — 11), які слід заповнити не пізніше ніж за 2 тижні до початку відпустки.

 

ЗАТВЕРДЖУЮ
Директор ТОВ «АБВ»


 /Орлов/ Орлов К. К.

ПОГОДЖЕНО
Голова ПВО «АБВ»
Конько О. О.

ГРАФІК НАДАННЯ ВІДПУСТОК ПРАЦІВНИКАМ ТОВ «АБВ»

у 2010 році

Найменування структурного підрозділу

П. І. Б.

Посада

Вид відпустки

Кількість календарних днів

Період надання відпустки

Робочий рік, за який надається відпустка

Підпис працівника про ознайомлення з графіком, дата

Позначка про використання відпустки

Примітка

Підпис працівника про ознайомлення з повідомленням, дата

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Бухгалтерія

Плохіх О. А.

Головний бухгалтер

Щорічна
основна

24

Червень — липень

15.05.2009 — 14.05.2010

/Плохіх/ 11.01.2010

21.06.2010 — 04.07.2010
(14 к. дн.), наказ від 04.06.2010 № 95

Залишок — 10 к. дн. планується надати у вересні 2010 року

/Плохіх/ 04.06.2010

Щорічна
додаткова (за роботу на комп'ютері)

4

Липень

15.05.2009 — 14.05.2010

/Плохіх/ 11.01.2010

05.07.2010 — 08.07.2010
(4 к. дн.), наказ від 04.06.2010 № 95

/Плохіх/ 04.06.2010

Відпустка
«на дітей»

10

Липень

01.01.2010 — 31.12.2010

/Плохіх/ 11.01.2010

09.07.2010 — 18.07.2010
(10 к. дн.), наказ від 04.06.2010 № 95

/Плохіх/ 04.06.2010

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Уточнюємо штатний розпис

Відповідно до

ст. 64 ГКУ підприємство самостійно визначає свою організаційну структуру, установлює чисельність працівників і штатний розпис*. Із цієї норми випливає, що штатний розпис має обов'язково бути створено на підприємстві. На це вказує також Мінпраці в своєму листі від 27.06.2007 р. № 162/06/187-07, а відсутність розпису Мінпраці розцінює як порушення вимог законодавства про працю, за яке передбачено адміністративну відповідальність згідно зі ст. 41 КУпАП.

* Докладніше про те, як розробити штатний розпис, див. у статті «Штатний розпис: складаємо, змінюємо» // «БТ», 2007, № 49, с. 17.

У колективному договорі встановлюється схема посадових окладів (його максимальний та мінімальний розмір), а у штатному розписі встановлюється оклад (відрядна розцінка) для кожного працівника окремо.

Як правило,

штатний розпис затверджується на початку кожного календарного року керівником підприємства шляхом видання наказу про його затвердження. Затверджений документ діє протягом календарного року. За необхідності до нього вносять зміни (наприклад, при законодавчому підвищенні рівня мінімальної зарплати, якщо розміри окладів працівників залежать від її рівня).

На жаль, на момент підготовки номера до друку не все зрозуміло з розміром МЗП, що діє на 01.01.2010 р. (докладніше див.

розділ «ПСП» на с. 18). У разі законодавчої зміни її розміру необхідно підкоригувати (перевидати в новій редакції) штатний розпис.

Якщо ж у 2010 році запрацює механізм розрахунку

мінзарплати в погодинному розмірі (як того вимагають оновлені Законом № 1574 з 01.01.2010 р. ст. 95 КЗпП і ст. 3 Закону про оплату праці), то діючий штатний розпис та інші розпорядчі документи підприємства, в яких знаходить відображення розмір мінзарплати (колективний договір тощо), необхідно буде привести у відповідність до чинних нормативних документів з цього питання, за необхідності — розробити внутрішній регламентуючий порядок такої погодинної оплати.

До розроблення та затвердження Кабміном механізму визначення і застосування мінімальної заробітної плати в погодинному розмірі, як того вимагають п. 2 Прикінцевих положень Закону № 1574, роботодавцям слід, як і раніше, дотримуватися розміру місячної мінімальної зарплати.

 

Документи статті

КЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

ГКУ

— Господарський кодекс України від 16.01.2003 р. № 436-IV.

КУпАП

— Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.2003 р. № 889-IV.

Закон № 1646

— Закон України «Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати» від 20.10.2009 р. № 1646-VI.

Закон № 1343

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України з питань соціального захисту багатодітних сімей» від 19.05.2009 р. № 1343-VI.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон про оплату праці

— Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

Закон № 1574

— Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо погодинної оплати праці» від 25.06.2009 р. № 1574-VI.

Список № 1

— Список № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, зайнятість в яких повний робочий день дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затверджений постановою КМУ від 16.01.2003 р. № 36.

Порядок № 2035

— Порядок надання документів та їх склад при застосуванні податкової соціальної пільги, затверджений постановою КМУ від 26.12.2003 р. № 2035.

Порядок № 1266

— Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Порядок № 26-1

— Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління ПФУ від 05.11.2009 р. № 26-1.

Інструкція № 21-1

— Інструкція про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.12.2003 р. № 21-1.

Інструкція № 16-6

— Інструкція про порядок обчислення і сплати підприємствами, установами, організаціями та громадянами збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, інших платежів, а також обліку їх надходження до Пенсійного фонду України, затверджена постановою правління ПФУ від 19.10.2001 р. № 16-6.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі