Теми статей
Обрати теми

Щодо порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на авто бусному маршруті загального користування

Редакція БТ
Лист від 19.03.2010 р. № 2255/05/10-10

КОНКУРС НА ПЕРЕВЕЗЕННЯ ПАСАЖИРІВ —

які санкції не позбавляють можливості
взяти у ньому участь

 

Лист Міністерства транспорту та зв'язку України від 19.03.10 р. № 2255/05/10-10

«Щодо порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування»

 

У листі, що коментується Мінтранс роз'яснив, які штрафи підпадають під визначення поняття «штрафна санкція» у розумінні Порядку проведення конкурсу з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування, затвердженого постановою КМУ від 03.12.08 р. № 1081 (далі — Порядок).

Нагадаємо, що відповідно до пп. 5 і 12 Порядку автомобільні перевізники — фізичні або юридичні особи не мають права брати участі в конкурсі з перевезення пасажирів на автобусному маршруті, якщо вони не сплатили штрафні санкції, накладені Головавтотрансінспекцією або Державтоінспекцією, неоскаржені у судовому порядку (що були накладені не пізніше ніж за 20 днів до дати проведення конкурсу).

Проблема такого розмежування полягає в тому, що адміністративні штрафи за дії, безпосередньо пов'язані із здійсненням господарської діяльності у сфері надання послуг автомобільного транспорту, накладаються як на посадових осіб (працівників) суб'єкта господарювання, так і на громадян — суб'єктів господарської діяльності, а також і на водіїв.

При вирішенні питання щодо права суб’єкта господарювання брати участь у конкурсі з перевезення пасажирів на автобусному маршруті потрібно чітко розмежовувати, на кого накладено штраф: на суб'єкта господарювання чи на його співробітника (посадову особу, водія), який не є самостійним учасником господарських відносин. Тому що факт накладання штрафу на співробітника (посадову особу, водія) не повинен впливати на участь суб’єкта господарювання в такому конкурсі (див. «Що включає поняття «штрафна санкція»).

Тобто суб’єкт господарювання — юридична особа не може брати участь у конкурсі з перевезення пасажирів на автобусному маршруті у разі несплати штрафних санкцій, передбачених у Законі України «Про автомобільний транспорт» від 05.04.01 р. № 2344-III (далі — Закон № 2344). Несплата адміністративних штрафів працівниками таких підприємств не може стати перепоною для участі у конкурсі.

Стосовно суб’єкта господарювання — фізичних осіб, то окрім штрафів за Законом № 2344, завадити взяти участь у конкурсі можуть також адмінштрафи, що накладені на фізичну особу — підприємця, за дії, пов'язані безпосередньо із здійсненням господарської діяльності.

Наприклад, якщо адмінштраф накладено органами МВС України на водія — приватного підприємця згідно зі ст. 121 КУпАП за керування транспортним засобом, що мають несправності гальмової системи, то такі штрафні санкції не мають впливати на можливість підприємця брати участь у конкурсі з перевезення пасажирів на автобусному маршруті.

Крім того, Мінтранс зауважив, що роз'яснені в листі, що коментується, особливості застосування правових норм прямо не передбачені Порядком, тому посилання на цей лист можливе лише при проведенні наступних (після підписання цього листа) конкурсів з перевезення пасажирів на автобусному маршруті загального користування.

 

Що включає поняття «штрафна санкція»

Витяг із листа, що коментується

«Враховуючи все вищевикладене, вважаємо за необхідне термін «штрафна санкція», зазначений в Порядку, застосовувати стосовно:

— штрафів, що накладаються відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення на суб'єктів господарської діяльності органами МВС України відповідно до ст. 222* Кодексу України про адміністративні правопорушення;

— штрафів, що накладаються відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення на суб'єктів господарської діяльності та водіїв транспортних засобів, якщо ці водії є одночасно об'єктами господарської діяльності, органами автомобільного транспорту

відповідно до ст. 229 ** до Кодексу України про адміністративні правопорушення;

— штрафів, що накладаються на автомобільного перевізника відповідно до Закону України «Про автомобільний транспорт».

Відповідно, не вбачаємо за можливе термін «штрафна санкція», зазначений в Порядку, застосовувати стосовно:

— штрафів, що накладаються відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення на водіїв (в тому числі, водіїв — суб'єктів підприємницької діяльності) транспортних засобів органами МВС України

відповідно до ст. 222 Кодексу України про адміністративні правопорушення. При цьому, необхідно враховувати, що деякі статті Кодексу України про адміністративні правопорушення не вказують конкретно, на кого накладається штраф, однак із диспозиції норми випливає, що штраф повинен сплатити водій (наприклад, ст. 122, 1222, 1224, 123, 124, 125, 126 КУпАП тощо);

— штрафів, що накладаються будь-якими органами на посадових осіб (інших співробітників) — суб'єктів господарювання, які не є самостійними учасниками господарських відносин».

 

* Тобто це штрафи, які накладають

органи внутрішніх справ (міліція), на підставі ст. 80, 128, 129, 1331 КУпАП.

** До цих штрафів відносять штрафи, які накладають

органи автомобільного транспорту (Державним департаментом автомобільного транспорту) на підставі ч. 1, 2, 4, 5 і 7 ст. 1331 та ст. 1332 КУпАП. Але, як зазначає Головавтотрансінспекція у листі від 06.05.10 р. № 41/1-9-К-69 («Бухгалтерський Тиждень», 2010, № 25, с. 8), на сьогодні Держдепартамент автотранспорту позбавлений контрольних функцій і припинив своє існування, а тому накладати штрафи згідно з вищепереліченими статтями немає кому.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі