Теми статей
Обрати теми

Про обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах

Редакція БТ
Лист від 01.04.2010 р. № 91/18/99-10

ВИНАГОРОДА ЗА ВИСЛУГУ РОКІВ:

як обліковувати при розрахунку лікарняних

 

Лист Міністерства праці та соціальної політики України від 01.04.10 р. № 91/18/99-10«Про обчислення середньої заробітної плати для розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах»

 

При оплаті як звичайних лікарняних, так і листка непрацездатності по вагітності та пологах потрібно враховувати таке: якщо застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з однієї з трьох поважних причин (хвороба, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до трьох років та шести років за медичним висновком), заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, і виплати, не передбачені актами законодавства або здійснювані понад установлені норми, включаються до розрахунку не в повному обсязі, а пропорційно відпрацьованому часу (

абз. 2 п. 9 Порядку № 1266*).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

У листі, що коментується, Мінпраці зазначає: розподіл таких виплат потрібно здійснювати пропорційно робочим дням і при розрахунку декретних лікарняних, незважаючи на те, що тепер вони розраховуються виходячи з середньоденної зарплати за один календарний день. Ми дійшли саме такого висновку (див. Тему тижня «Декретні по-новому», 2010, № 12, с. 34 ).

Що стосується переліку виплат, які потрібно розподіляти в таких випадках, то, як неодноразово роз'яснювало Мінпраці (див., наприклад, листи від 29.06.06 р. № 422/020/99-06, від 03.11.06 р. № 689/020/99-06), сюди потрапляють усі виплати, зазначені в п. 2.3 Інструкції № 5**. Нагадаємо, що тут перелічено заохочувальні та компенсаційні виплати, що включають винагороди та премії, які мають одноразовий характер, компенсаційні та інші грошові й матеріальні виплати, які не передбачені актами чинного законодавства або здійснюються понад установлені норми (тобто формулювання повністю відповідає вимогам абз. 2 п. 9 Порядку № 1266).

** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

У поле зору сьогоднішнього

листа потрапила винагорода за вислугу років. Згідно з п.п. 2.2.2 Інструкції № 5 до фонду додаткової заробітної плати входять премії та винагороди, у тому числі за вислугу років, що мають систематичний характер, незалежно від джерел фінансування (крім сум, зазначених у п.п. 2.3.2 цієї Інструкції). Сума такої винагороди не є разовою виплатою, а отже, розподіляти її в разі, якщо її нараховано в місяці розрахункового періоду, не повністю відпрацьованому працівником з однієї з трьох поважних причин, не потрібно.

Водночас будьте уважні, якщо винагорода за вислугу років виплачується

раз на рік (навіть якщо це відбувається з року в рік на постійній основі), то така виплата підлягає розподілу при оплаті листка непрацездатності. Це пояснюється тим, що під дію п.п. 2.3.2 Інструкції № 5 підпадають виплати, що здійснюються раз на рік чи одноразово, у тому числі щорічна винагорода за вислугу років.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі