Теми статей
Обрати теми

Про порядок заповнення звітності у зв'язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати

Редакція БТ
Лист від 02.06.2010 р. № 9396/05-01

ДОНАРАХОВАНО ЗАРПЛАТУ ЗА СІЧЕНЬ — КВІТЕНЬ:

як заповнити пенсійну звітність

 

Лист Пенсійного фонду України від 02.06.10 р. № 9396/05-01

«Про порядок заповнення звітності у зв'язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати»

 

Документ, що коментується, наведено в додатку «Документи»

 

Лист

, що коментується, зацікавить тих роботодавців, які на початку поточного року оплачували працю найманих працівників виходячи з мінімальної зарплати в розмірі 744 грн. Тепер (після прийняття Закону про Держбюджет-2010*, яким мінімальну зарплату з 1 січня було встановлено в розмірі 869 грн., а з 1 квітня — 884 грн.) такі роботодавці мають провести перерахунок і донарахувати зарплату працівникам за минулі місяці. Про те, як суми таких донарахувань слід відобразити в пенсійній звітності (додаток 4 до Порядку № 26-1**), якраз і йдеться в сьогоднішньому листі .

* Закон України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.10 р. № 2154-VI.

** Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою ПФУ від 05.11.09 р. № 26-1.

Нагадаємо, що сума донарахованої зарплати включається до фонду оплати праці поточного місяця (тобто місяця, в якому провадиться донарахування), як приписує п.п. 1.6.2 Інструкції № 5***, і в загальному випадку такі донарахування не розносяться за місяцями для цілей персоніфікованого обліку. Саме таку позицію завжди займав Пенсійний фонд (див., наприклад, листи від 30.03.10 р. № 5275/03-30 // «БТ», 2010, № 20, с. 7; від 30.04.10 р. № 7621/05-10): розкидати за місяцями потрібно лише ті суми виплат, нарахування яких за кілька звітних періодів передбачено чинним законодавством (зокрема, лікарняні та відпускні). Що стосується інших донарахувань за минулі періоди (запізніла індексація, виправлення помилок, донарахування зарплати у зв'язку з уточненням кількості відпрацьованого часу тощо), то такі суми просто включаються до фонду оплати праці поточного місяця без будь-якого розкидання за місяцями.

*** Інструкція зі статистики заробітної плати, затверджена наказом Держкомстату від 13.01.04 р. № 5.

Однак у разі донарахування зарплати за період січень — квітень 2010 року у зв'язку з неоднозначною ситуацією, що склалася з показником мінімальної зарплати на початку цього року, Пенсійний фонд змінює свій загальній підхід і робить виняток. Мабуть, Пенсійний фонд має цілком благородну мету — турботу про пенсійний стаж застрахованих осіб. Адже місяці роботи зараховуються до стажу застрахованої особи як повні за умови сплати за ці місяці внесків до Пенсійного фонду не менше розміру мінімального страхового внеску. У свою чергу, розмір мінімального страхового внеску розраховується як добуток мінзарплати на розмір страхового внеску, установлених законом у місяці нарахування зарплати. А це означає, що при традиційному підході до страхового стажу працівників, яким у січні — квітні виплачували зарплату в розмірі 744 грн., такі місяці буде зараховано не повністю.

Щоб вирішити цю проблему, Пенсійний фонд запропонував у цій ситуації відійти від традиційного підходу і для відображення донарахування зарплати за січень — квітень використовувати новий код типу нарахувань (КТН) «9» (суми донарахувань заробітку (доходу) за січень — квітень 2010 року, пов'язані з прийняттям Закону про Держбюджет-2010) у таблиці 7 додатка 4 до Порядку № 26-1. У додатку до листа наведено два приклади відображення донарахованих сум:

— у прикладі 1 показується, як правильно відображати ці суми із застосуванням КТН 9;

— у прикладі 2 — як скоригувати показники пенсійної звітності, якщо страхувальник уже здійснив донарахування зарплати в минулому звітному періоді та відобразив ці суми без застосування КТН 9.

Розглянемо детальніше кожен з варіантів.

Отже, якщо страхувальник ще не перераховував зарплату за січень — квітень 2010 року, то при проведенні такого перерахунку потрібно діяти так, як показано у прикладі 1 у додатку до листа, що коментується. У таблиці 6* відображається зарплата працівника за поточний місяць без урахування донарахувань за минулі періоди, а суми донарахованої зарплати за січень — квітень наводяться в таблиці 7 з КТН 9 з розбиттям цих сум за місяцями. При цьому сума утриманих внесків до Пенсійного фонду із загальної суми зарплати за місяць (з урахуванням донарахувань) відображається у графі 12 таблиці 6. Відповідно у графі 14 таблиці 7 сума утриманих внесків не наводиться.

* Тут і далі мається на увазі таблиця додатка 4 до Порядку № 26-1.

Що стосується тих страхувальників, які вже відобразили результати донарахування зарплати за період січень — квітень 2010 року в пенсійній звітності за квітень або травень, показавши ці суми в таблиці 6 у складі загальної суми зарплати за такий минулий місяць (див. приклад 2 до листа , що коментується), то тут потрібно діяти так. Для того щоб рознести ці суми за місяцями для цілей персоніфікації, у поточній пенсійній звітності в таблиці 7 сума донарахувань за минулі місяці відображається з КТН 9 зі знаком «-» (загальною сумою за всі місяці) і поруч наводиться з КТН 9 зі знаком «+» у розрізі кожного місяця окремими рядками. Як і в першому випадку, у графі 14 таблиці 7 сума утриманих внесків не зазначається (усі суми утримань було показано в таблиці 6 у тому місяці, коли фактично було донараховано зарплату за ці місяці).

Завершуючи аналіз листа, що коментується, зауважимо, що ні про які адміністративні штрафи в цьому випадку не може бути й мови, оскільки це коригування не можна вважати помилкою страхувальника.

 

 

Пенсійний фонд України

Про порядок заповнення звітності у зв'язку зі зміною розміру мінімальної заробітної плати

 

Лист від 2 червня 2010 року № 9396/05-01

 

У доповнення до листа від 12.05.2010 р. № 8072/03-20* щодо нарахування страхових внесків на суми донарахованої заробітної плати за січень — квітень 2010 року, у зв’язку з проведенням перерахунку пов’язаного із застосуванням розміру мінімальної заробітної плати встановленого статтею 53 Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» № 2154-VI від 27 квітня 2010 року (далі — Закон) та відображення зазначених сум у звітності до Пенсійного фонду, повідомляємо.

* Знайти лист у доступних базах нам не вдалося. —

Прим. ред.

Згідно із статтею 53 Закону встановлюється на 2010 рік мінімальна заробітна плата в таких розмірах:

з 1 січня — 869 гривень,

з 1 квітня — 884 гривні,

з 1 липня — 888 гривень,

з 1 жовтня — 907 гривень,

з 1 грудня — 922 гривні.

До затвердження цього Закону визначення мінімальної заробітної плати страхувальниками здійснювалося неоднаково.

Більшість платників/страхувальників (особливо ті, які фінансуються за рахунок державного бюджету) розрахунок заробітної плати за січень, лютий та березень 2010 року здійснювали з урахуванням мінімальної заробітної плати в розмірі 744 гривні.

У квітні такі платники/страхувальники зобов’язані провести донарахування заробітної плати до розміру 869 гривень відповідно до Закону.

Відповідно до частини першої статті 19 Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі — Закон) об’єктом для нарахування страхових внесків для роботодавців є суми фактичних витрат на оплату праці (грошового забезпечення) працівників, що включають витрати на виплату основної і додаткової заробітної плати та інших заохочувальних та компенсаційних виплат, у тому числі в натуральній формі, які визначаються згідно з нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до Закону України «Про оплату праці», виплату винагород фізичним особам за виконання робіт (послуг) за угодами цивільно-правового характеру, що підлягають обкладенню податком на доходи фізичних осіб, а також на суми оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності, яка здійснюється за рахунок коштів роботодавця, та допомоги по тимчасовій непрацездатності.

Обчислення страхових внесків здійснюється страхувальниками на підставі бухгалтерських та інших документів, відповідно до яких провадиться нарахування (обчислення) або які підтверджують нарахування (обчислення) заробітної плати (доходу), грошового забезпечення, на які нараховуються страхові внески (частина 2 статті 20 Закону).

Ураховуючи положення Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Інструкції зі статистики заробітної плати, затвердженої наказом Держкомстату України від 13.01.2004 р. № 5…, та Порядку формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 05.11.2009 № 26-1… (далі — Порядок), що регулює питання подання звіту до органів Пенсійного фонду України за звітні періоди починаючи з 1 січня 2010 року, суми перерахунку мінімальної заробітної плати за січень — квітень 2010 року відносяться до фонду оплати праці того місяця, у якому було здійснено їх нарахування.

Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованих внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування органам Пенсійного фонду України

, затверджений постановою правління Пенсійного фонду України 05.11.2009 р. № 26-1…, (далі — Порядок), регулює питання подання звіту до органів Пенсійного фонду України за звітні періоди починаючи з 1 січня 2010 року.

Зазначені суми заробітної плати та нарахованих страхових внесків відображаються страхувальником у

рядках 1, 2, 4 та 3, 5, 8 розділу І таблиці 1 додатка 4 до Порядку за звітний місяць, в якому проведено нарахування зазначених сум.

Щодо відображення сум донарахованих страхових внесків за окремі категорії застрахованих осіб за січень — квітень 2010 року при формуванні звіту до органів Пенсійного фонду відповідно до Порядку повідомляємо наступне.

Суми страхових внесків за окремі категорії застрахованих осіб самостійно донараховані страхувальниками у зв’язку із зміною розміру мінімальної заробітної плати відображаються у відповідних

рядках стовпчика 5 таблиці 2 та у стовпчику 4 таблиці 3 додатка 4 до Порядку. При цьому страхувальникам необхідно подати пояснюючу записку щодо донарахованих сум в розрізі місяців.

Вищезазначений

Порядок не передбачає механізму коригування сум заробітку (доходу) застрахованих осіб за попередні періоди. Для відображення сум донарахування заробітної плати найманим працівникам за січень — квітень 2010 року, пов’язані з прийняттям Закону, проектом постанови правління передбачається використовувати код типу нарахувань 9 (9 — суми донарахувань заробітку (доходу) за січень — квітень 2010 року, пов’язані з прийняттям Закону України «Про Державний бюджет на 2010 рік») в таблиці 7 додатка 4 до Порядку.

Суми

донарахувань заробітку (доходу) за січень — квітень 2010 вносяться окремо до поля відповідного місяця.

Даний код типу нарахувань дозволяє вносити за період січень — квітень 2010 року як додатні, так і від’ємні значення. Суми страхових внесків із заробітку (доходу) до реквізиту 14

таблиці 7 додатка 4 до Порядку для коду типу нарахувань 9 не вносяться.

Згідно з

пунктом 2.5 розділу II Порядку звіт про осіб, які відповідно до законодавства отримують допомогу по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, та осіб із числа непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальників, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючих працездатних осіб, які здійснюють догляд за інвалідом І групи або за престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі непрацюючі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію подається один раз на рік за формою додатку 7 до Порядку. Враховуючи зазначене при формуванні звіту за 2010 рік в реквізиті «Мінімальний розмір заробітку (доходу), встановлений законодавством» таблиці 1 додатка 7 суму заробітку (доходу) зазначати враховуючи норми статті 53 Закону.

Зміни в програмному забезпеченні будуть проведені найближчим часом.

Приклади відображення донарахувань заробітку (доходу) за січень — квітень 2010 року, в зв’язку з прийняттям

Закону України «Про Державний бюджет України на 2010 рік», наведені у додатку до листа.

 

Заступник Голови правління В. КОРОНЕВСЬКИЙ

 

Додаток до листа (

приклад 1)

На підприємстві працюють застраховані особи, за січень, лютий, березень, яким нарахована мінімальна заробітна плата (744,00).

Страхувальник сформував та подає звіт за квітень місяць уже з урахуванням нового розміру мінімальної заробітної плати в сумі 884,00 за квітень та доплати за попередній період у зв’язку із прийняттям

Закону із розрахунку, що мінімальна заробітна плата становить за січень — березень 869,00.

У такому разі страхувальник в

Таблиці 6 додатку 4 показує заробітну плату за квітень місяць з урахуванням норм Закону або за старими нормами, а в Таблиці 7 додатку 4 окремими рядками на кожну застраховану особу з кодом типу нарахувань 9 окремо за січень, лютий, березень, а якщо квітень за старими нормами, то і за квітень суму донарахованої заробітної плати.

Ураховуючи зазначене, для призначення пенсії або перерахунку застрахованій особі в

довідці ОК-5 буде рознесено доплату помісячно і відповідно буде зараховано страховий стаж за повні місяці*.

* Див. табл. 6 та 7 до приклада 1 с. 26 (у верхній частині). —

Прим. ред.

 

Додаток до листа

(приклад 2)

На підприємстві працюють застраховані особи, за січень, лютий, березень яким нарахована мінімальна заробітна плата (744,00).

Страхувальник сформував та подає звіт за квітень місяць уже з урахуванням нового розміру мінімальної заробітної плати в сумі 884,00 за квітень та доплати за попередній період у зв’язку із прийняттям

Закону із розрахунку, що мінімальна заробітна плата становить за січень — березень 869,00.

Згідно з

Інструкцією № 5 страхувальник донарахував за попередній період суми доплати та додав суму, нараховану за квітень, і загальною сумою показав в Таблиці 6 додатку 4 Порядку 26-1.

Для забезпечення зарахування застрахованим особам до страхового стажу донарахованих сум при призначенні пенсії, як повні місяці (січень, лютий, березень) в

Таблиці 7 додатку 4 з Кодом типу нарахувань 9 із знаком «-» необхідно зняти суму донарахувань із загальної суми Таблиці 6 додатку 4 за попередній звітний місяць, та одночасно в Таблиці 7 додатку 4 з Кодом типу нарахувань 9 із знаком «+» окремими рядками на кожну застраховану особу рознести суми доплат по кожному місяцю.

Враховуючи зазначене, для призначення пенсії або перерахунку застрахованій особі в довідці ОК-5 буде рознесено доплату помісячно і відповідно буде зараховано страховий стаж за повні місяці**.

** Див. табл. 6 та 7 до приклада 2 на с. 26 (у нижній частині). —

Прим. ред.

 

img 1

img 2

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі