Теми статей
Обрати теми

Гірський статус: кого вважати «постійно працюючим»

Редакція БТ
Лист від 04.03.2010 р. № 218/13/84-10

Гірський статус: кого вважати «постійно працюючим»

 

Мінпраці в

листі від 04.03.10 р. № 218/13/84-10 розповіло, кого вважати «постійно працюючим» для визначення статусу особи, яка проживає та працює на території гірського населеного пункту.

Нагадаємо, що:

1)

постановою КМУ «Про умови оплати праці осіб, які працюють у гірських районах» від 11.07.95 р. № 648 (далі — постанова № 648) передбачено:

підвищення тарифних ставок і посадових окладів на 25 % на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким присвоєно статус гірських (абзац 1 п. 1);

— у разі коли підприємство, установа, організація розташовані

за межами населеного пункту, якому надано статус гірського, але мають філії, представництва, відділення, інші відокремлені підрозділи та робочі місця в населених пунктах, що мають статус гірських, на працівників, які постійно в них працюють, поширюється дія постанови № 648 (абзац 2 п. 1);

2) критерії, за якими населені пункти набувають статусу гірських, основні засади державної політики про розвиток гірських населених пунктів та гарантії соціального захисту громадян, які в них проживають, працюють або навчаються, визначено

Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» від 15.02.95 р. № 56/95-ВР (далі — Закон);

3)

Перелік населених пунктів, яким згідно із Законом України «Про статус гірських населених пунктів в Україні» надається статус гірських, наведено в додатку до постанови КМУ від 11.08.95 р. № 647 (далі — Перелік);

4) згідно зі

ст. 5 Закону особа, яка працює в гірському населеному пункті, має підтвердити свій статус. Щоб отримати такий статус, працівнику необхідно надати посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту (далі — посвідчення). Посвідчення отримують у порядку, установленому Положенням про порядок видачі посвідчення громадянина, який проживає, працює (навчається) на території гірського населеного пункту, затвердженим постановою КМУ від 19.03.96 р. № 345. Видають це посвідчення виконавчі органи відповідної місцевої ради (ч. 1 ст. 5 Закону). Отримане посвідчення дає підстави для надання пільг особам, які працюють у гірських районах, у тому числі й пільги, установленої ч. 1 ст. 6 Закону щодо умов оплати праці осіб, які працюють у гірських районах.

Згідно з

листом Мінпраці, що коментується, дія постанови № 648 поширюється на працівників, які постійно працюють на підприємствах, в установах та організаціях, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, незалежно від того, чи проживають вони в цьому населеному пункті. При цьому поняття «постійно працюючі» означає, що постійне робоче місце працівника знаходиться в населеному пункті, якому надано статус гірського.

Таким чином, незалежно від місця проживання, місця чи умов роботи (тобто від того, чи проживає там працівник; працює він на головному підприємстві чи у філії, у відокремленому чи іншому структурному підрозділі; працює він як основний працівник або за сумісництвом), для підвищення окладу на 25 % мають виконуватися одночасно дві умови:

робоче місце працівника має бути постійним у гірському населеному пункті, наведеному в Переліку;

— гірський статус працівника має бути підтверджено посвідченням.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі