Теми статей
Обрати теми

Тема тижня. Щорічна відпустка-2010

Редакція БТ
Стаття

ЩОРІЧНА ВІДПУСТКА-2010

 

Тема відпусток дійсно безмежна зважаючи на різноманіття їх видів, особливостей надання та оплати кожного з них, нюансів розрахунку середньої заробітної плати в кожній конкретній ситуації. А додайте до цього питання перенесення, поділу відпустки, відкликання працівника з відпустки, виплати компенсації за невикористану відпустку, нюанси обліку та оподаткування цих виплат. Погодьтеся, правильно надати та оплатити відпустку працівнику — справа непроста, саме тому відпускній темі ми приділяємо досить багато уваги на сторінках нашого видання.

Зовсім недавно у Шпаргалці бухгалтера ми розглядали основні правила надання та розрахунку відпусток (див. «БТ», 2010, № 25, с. 23), сьогодні зупинимося на деяких відпускних нюансах.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

ЗАГАЛЬНІ ПИТАННЯ

 

Що писав «Бухгалтерський тиждень» про відпустки

Розпочнемо з традиційного нагадування про публікації, присвячені відпускній темі:

— Тема тижня «Відпустка-2009» // «БТ», 2009, № 22, с. 36;

— «Хвороба у відпустці — порядок оплати днів хвороби та відпустки» // «БТ», 2009, № 32, с. 16;

— «Виплати працівникам: нарахування та утримання, участь у розрахунку середньої зарплати для соцвиплат та відпускних» // «БТ», 2010, № 14, с. 19;

— «Відпустка «на дітей»: тривалість, підстави та порядок надання» // «БТ», 2010, № 21, с. 18;

— «Розрахунок середньої зарплати для відпускних» // «БТ», 2008, № 22, с. 40;

— «Відкликання працівника з відпустки — деякі нюанси» // «БТ», 2007, № 28, с. 20.

А тепер дамо відповіді на низку запитань, пов'язаних з наданням відпустки, визначенням розрахункового періоду і власне розрахунком суми відпускних.

 

Право на відпустку

Чи будь-який працівник, який цілий день працює за комп'ютером, має право на додаткові 4 дні оплачуваної відпустки? Чи потрібно провадити для цього атестацію робочого місця?

 

Ні, атестацію провадити не потрібно

. Будь-який працівник, якщо він працює за комп'ютером не менше половини тривалості робочого дня, має право на додаткову відпустку за особливі умови праці.

Згідно з

п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки право на таку додаткову відпустку мають працівники, які входять до Списку № 2. У розділі XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» цього Списку зазначено, що працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, мають право на додаткову відпустку максимальної тривалості до 4 календарних днів. Конкретна тривалість такої відпустки встановлюється в колективному чи індивідуальному трудовому договорі, але не може перевищувати 4 днів.

Ця відпустка надається пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає працівнику право на таку відпустку, зараховуються дні, коли він фактично був зайнятий на роботі з комп'ютером не менше половини тривалості встановленого робочого дня (

п. 7 Порядку № 16).

Що стосується обов'язкової атестації, то вона необхідна для надання додаткової оплачуваної відпустки за роботу в шкідливих та важких умовах праці працівникам, які входять до

Списку № 1 (ст. 7 Закону про відпустки).

 

Згідно з графіком відпусток працівниця має право на відпустку в листопаді. Чи має вона право вимагати надання їй відпустки влітку на тій підставі, що в неї двоє дітей віком 7 і 10 років?

 

Так, має право

.

Згідно з

ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки відпустка в будь-який зручний для працівника час надається:

1) особам віком до 18 років;

2) інвалідам;

3) жінкам перед відпусткою у зв'язку з вагітністю та пологами або після неї;

4)

жінкам, які мають двох та більше дітей віком до 15 років або дитину-інваліда;

5) одинокій матері (батьку), яка виховує дитину без батька (матері); опікунам, піклувальникам чи іншим одиноким особам, які фактично виховують одного чи більше дітей віком до 15 років за відсутності батьків;

6) дружинам (чоловікам) військовослужбовців;

7) ветеранам праці та особам, які мають особливі трудові заслуги перед Батьківщиною;

8) ветеранам війни, особам, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також особам, на яких поширюється дія

Закону № 3551;

9) батькам-вихователям дитячих будинків сімейного типу;

10) в інших випадках, передбачених законодавством, колективним або трудовим договором.

 

Як обчислити тривалість відпустки до закінчення 6-місячного періоду роботи на новому місці?

 

На відпустку повної тривалості працівник

має право тільки після закінчення 6 місяців роботи в цього роботодавця (ч. 6 ст. 10 Закону про відпустки). Відлік починається з дня прийняття на роботу. До закінчення 6 місяців роботи працівник має право претендувати на відпустку пропорційно відпрацьованому часу. Розрахунок належних днів відпустки можна здійснити за формулою:

Вфакт =

Врік


365 (366) - Срік

х (Дфакт - Сфакт) ,

де

Вфакт — тривалість відпустки за фактично відпрацьований час;

Врік

— тривалість відпустки, на яку працівник має право за відпрацьований рік;

365 (366)

— кількість календарних днів у звичайному та високосному році відповідно;

Срік

— кількість святкових та неробочих днів, що припадають на рік, за який надається відпустка;

Дфакт

— кількість фактично відпрацьованих календарних днів перед відпусткою;

Сфакт

— кількість святкових та неробочих днів, що припадають на фактично відпрацьований працівником час.

Приклад 1

. працівник, прийнятий на роботу 1 лютого 2010 року, бажає піти у відпустку 5 липня. За повний відпрацьований рік йому надається основна щорічна відпустка тривалістю 24 календарні дні.

У цьому випадку працівник має право на відпустку тривалістю:

24


365 - 10

х (154 - 7) = 9,94 10 (дн.),

де 154 — кількість календарних днів у період 01.02.10 р. — 04.07.10 р.;

7— кількість святкових та неробочих днів, що припадають на цей період.

 

Комірник працює в режимі ненормованого робочого дня. Що потрібно для надання йому додаткової відпустки, якщо на підприємстві немає колективного договору?

 

Якщо працівник працює в режимі

ненормованого робочого дня, то він має право на додаткову оплачувану відпустку до 7 календарних днів згідно зі списком посад, робіт і професій, визначених колективним договором, угодою (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки). Порядок надання такої відпустки врегульовано Рекомендаціями.

Якщо на підприємстві не укладено колективний договір, то це, на наш погляд, не повинно позбавляти працівника законного права на додаткову відпустку. У такому разі можна створити внутрішній документ по підприємству (положення, наказ керівника) про порядок надання такої додаткової відпустки із зазначенням переліку посад, робіт, працівники яких мають на право на таку відпустку, та конкретної її тривалості.

Умову про надання цієї відпустки може бути застережено і в індивідуальній трудовій угоді з працівником. Це підтверджує

начальник відділу режимів праці, нормування та професійної класифікації Департаменту з питань держрегулювання заробітної плати і умов праці Мінпраці // «ВПСУ», 2009, № 33, с. 14*

* Крім того, у листі Мінпраці від 01.10.07 р. № 700/13/84-07 («БТ», 2007, № 47. с. 8) було зазначено, що в разі якщо колективний договір на підприємстві не укладено, умови та розміри оплати праці визначаються окремим локальним документом (Положенням), що затверджується наказом. Цей висновок застосовний і до нашої ситуації.

 

Декларанти працюють у режимі ненормованого робочого дня і при цьому не менше половини дня проводять за комп'ютером. На додаткову відпустку якої тривалості вони мають право?

 

У цьому випадку працівник має право на додаткову відпустку з двох підстав: за роботу в особливих умовах праці у зв'язку з роботою за комп'ютером (п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки) — до 4 календарних днів і за ненормований робочий день (п. 2 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки) — до 7 календарних днів.

Однак відповідно до ч. 1 ст. 10 Закону про відпустки щорічна додаткова відпустка, передбачена ст. 7 і пп. 1 і 2 ч. 1 ст. 8 цього Закону, надається понад щорічну відпустку на одній підставі, вибраній працівником.

 

Якої тривалості надається відпустка працівнику-чорнобильцю 2-ї категорії?

 

Згідно із

Законом № 796 чорнобильцям 1-ї та 2-ї категорій надається відпустка тривалістю 14 робочих днів, що відповідає 16 календарним дням (лист Мінпраці від 14.06.06 р. № 206/13/116-06).

Крім чорнобильців 1-ї та 2-ї категорій, виплата надається одному з батьків дитини-інваліда, якому встановлено інвалідність, у зв’язку з Чорнобильською катастрофою, чи особі, яка його замінює.

 

Працівник не був у відпустці 3 роки (разом накопичилося 84 дні по 28 належних днів за кожен рік). Чи можна надати йому 24 дні відпустки, а за решту днів виплатити компенсацію?

 

Ні, не можна

.

Згідно з

ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданих працівнику щорічної та додаткової відпусток не має бути менше 24 календарних днів. Інакше кажучи, за кожен рік працівник має «відгуляти» не менше 24 днів. Отже, працівнику потрібно надати відпустку тривалістю 72 дні (24 х 3), а за 12 днів (4 х 3) можна виплатити компенсацію. Якщо працівник надалі не використав дні такої відпустки, то отримати компенсацію він зможе тільки при звільненні.

 

Розрахунковий період

Чи враховується в розрахунковому періоді перший місяць роботи, якщо працівника прийнято не 1-го числа місяця, але в перший робочий день цього місяця?

 

Так, такий місяць, на наш погляд, слід ураховувати в розрахунку.

Згідно з пп. 2 і 3 Порядку № 100 у загальному випадку розрахунковий період становить останні 12 календарних місяців роботи, що передують відпустці або виплаті компенсації за неї. Якщо працівник відпрацював менше року, то середня зарплата розраховується виходячи з виплат за фактичний час роботи, тобто з 1-го числа місяця після оформлення на роботу і до 1-го числа місяця, в якому надається відпустка або виплачується компенсація. На наш погляд, оскільки в місяці прийняття на роботу працівник відпрацював усі робочі дні згідно з графіком роботи підприємства, то цей місяць слід ураховувати в розрахунковому періоді. Аналогічний висновок зроблено в консультації, опублікованій у «ВПСУ», 2009, № 19, с. 32.

 

Чи виключається з розрахункового періоду час перебування працівника у відпустці «за свій рахунок»?

 

Згідно з

абз. 6 п. 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники відповідно до чинного законодавства або з інших поважних причин не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається з розрахункового періоду. Зокрема, чинним законодавством працівнику надано право на відпустку без збереження зарплати на підставі ст. 25 (надається роботодавцем обов'язково) і ст. 26 (надається за згодою роботодавця) Закону про відпустки.

Варто зазначити, що Мінпраці в цьому питанні не відзначалось постійністю. Так, у

листі Мінпраці від 28.07.08 р. № 3144/0/10-08/13 було зазначено: якщо працівник перебував у відпустці без збереження заробітної плати, наданій відповідно до ст. 26 Закону про відпустки, то дні такої відпустки не виключаються з розрахункового періоду, оскільки в цьому випадку зменшення середньої зарплати працівника залежить від рішення самого працівника. Ми категорично не згодні з таким висновком, оскільки в Порядку № 100 виключення цих днів з розрахункового періоду не ставиться в залежність від того, на якій підставі надано відпустку за свій рахунок. Головне, щоб можливість надання такої відпустки було передбачено законодавством. А зовсім недавно з'явилася консультація начальника відділу Департаменту з питань державного регулювання заробітної плати та умов праці Мінпраці («Праця і зарплата», 2010, № 13), де зазначено, що з розрахункового періоду виключається період відпусток, наданих і за ст. 25, і за ст. 26 Закону про відпустки*.

* Цю консультацію ми публікували в «БТ», 2010, № 25, с. 34.

 

Чи потрібно виключати з розрахункового періоду дні хвороби, що оплачуються з урахуванням понижуючого коефіцієнта 60 % (страховий стаж менше 5 років)?

 

Ні, не потрібно.

Згідно з абз. 4 п. 3 Порядку № 100 при обчисленні середньої зарплати для оплати щорічних відпусток, додаткових відпусток у зв'язку з навчанням, творчої відпустки, додаткової відпустки працівникам, які мають дітей, або компенсації за невикористані відпустки, до фактичного заробітку включаються виплати за час, протягом якого працівнику зберігається середній заробіток (за час попередньої щорічної відпустки, виконання державних та громадських обов'язків, службового відрядження тощо), і допомога у зв'язку з тимчасовою непрацездатністю.

Отже, оплата днів хвороби, у тому числі й перших п'яти днів, включається до розрахунку незалежно від коефіцієнта (100, 80 або 60 %), що застосовується при розрахунку лікарняних. Відповідно і дні хвороби, оплачені з понижуючим коефіцієнтом, не виключаються з розрахункового періоду.

 

Розрахунок відпускних

Чи потрібно індексувати суму відпускних?

 

Ні, не потрібно

.

Відпускні — це розрахункова величина доходу працівника, отримана виходячи з його середнього заробітку за попередній фактично відпрацьований ним період. До розрахунку середньої зарплати для нарахування відпускних береться вже проіндексований дохід працівника в цих місяцях, тому індексувати розраховану суму відпускних не потрібно

(листи Мінпраці від 30.10.03 р. № 024-130, від 24.12.03 р. № 024-159).

 

Зарплату працівникам підприємства два місяці тому було підвищено на 20 %. Чи обов'язково при розрахунку відпускних коригувати на цей коефіцієнт зарплату в місяцях розрахункового періоду, що передують такому підвищенню?

Згідно з

п. 10 Порядку № 100 на госпрозрахункових підприємствах (маються на увазі підприємства, що не утримуються за рахунок бюджетних коштів) коригування зарплати на коефіцієнт підвищення здійснюється з урахуванням їх фінансових можливостей. У листі від 15.10.07 р. № 250/06/186-07 Мінпраці роз'яснює: якщо роботодавець не може через фінансову скруту скоригувати зарплату в повному обсязі (у нашому випадку на коефіцієнт підвищення 1,2), він має право зменшити цей коефіцієнт, що має бути оформлено наказом (розпорядженням), погодженим з профспілкою чи іншим уповноваженим на представництво трудового колективу органом.

Приклад 2

. До підвищення зарплата працівника становила 1000 грн. (10 місяців розрахункового періоду), після — 1200 грн. (два місяці розрахункового періоду). Роботодавець приймає рішення про зниження коефіцієнта коригування з 1,2 до 1,003. Сума зарплати в розрахунковому періоді становитиме: 1000 х 10 х 1,003 + 1200 х 2 = 12430 (грн.)

Якщо підвищення зарплати відбулося тільки окремій категорії працівників, коригування середньої зарплати не провадиться (

лист Мінпраці від 03.08.05 р. № 18-441-1)*.

* Докладно нюанси коригування зарплати в разі її підвищення для розрахунку відпускних було розглянуто у статті «Розрахунок середньої зарплати для відпускних» // «БТ», 2008, № 22, с. 40.

 

У зв'язку зі складним фінансовим становищем зарплату працівникам було знижено на 25 %. Чи потрібно коригувати заробіток працівників до зниження при оплаті відпускних?

 

Ні, цього робити не можна.

Порядок № 100

приписує провадити коригування тільки в разі підвищення заробітної плати.

 

У розрахунковому періоді працівнику було видано путівку з частковою оплатою за рахунок коштів підприємства (дохід оподатковано в порядку, установленому для зарплати). Чи включається такий дохід до розрахунку середньої зарплати для оплати відпустки?

 

Ні, не включається

.

У

п. 4 Порядку № 100 наведено виплати, що не включаються до розрахунку середньої зарплати (незважаючи на те, що деякі з них входять до фонду оплати праці). Назвемо найпоширеніші з них:

— матдопомога, надана всім чи більшості працівників. Ця виплата має разовий характер (виплачується раз на рік або при настанні певних подій), тому не береться до розрахунку (

лист Мінпраці від 13.12.05 р. № 694/13-84-05);

— премії за винаходи і рацпропозиції, за сприяння впровадженню винаходів та раціоналізаторських пропозицій, за впровадження нової техніки та технології;

вартість путівок;

— добові як у межах, так і понад норми;

— дотації на обіди, проїзд;

— виплати, пов'язані з ювілейними та пам'ятними датами, за довголітню та активну роботу тощо;

— вартість безкоштовно наданих деяким категоріям працівників комунальних послуг, житла, палива та сума коштів на їх відшкодування.

 

У лютому 2010 року працівнику нараховано премію за підсумками роботи за 2009 рік у сумі 3000 грн. Як вона враховується при розрахунку середньої зарплати, якщо розрахунковий період становить червень 2009 — травень 2010?

 

Премія за підсумками роботи за рік

ураховується шляхом включення до заробітку кожного місяця розрахункового періоду 1/12 винагороди, нарахованої в поточному році за попередній календарний рік. Якби таку премію було нараховано у грудні 2009 року за 2009 рік, то її не можна було б ураховувати в розрахунку (листи Мінпраці від 03.08.05 р. № 18-441-1, від 26.01.07 р. № 49/13/155-07, від 02.03.07 р. № 696/0/10-07/13).

У цьому випадку розрахунковий період становить 12 місяців, тому вся сума премії (3000 грн.) включається до розрахунку середньої зарплати шляхом додавання по 250 грн. (3000 : 12) до доходу кожного місяця розрахункового періоду (з цього питання див. також

консультацію фахівців Мінпраці «Облік річної премії при розрахунку відпускних» // «БТ», 2008, № 33, с. 16).

Що стосується премій за менший період (наприклад, за підсумками роботи за квартал), то вони враховуються в місяці їх нарахування в повному обсязі.

 

Розрахунковий період становить червень 2009 — травень 2010 року. При цьому в червні 2009 було нараховано лікарняні за дні хвороби у травні та червні 2009 року. Як слід ураховувати в розрахунку такі лікарняні?

 

Слід зауважити, що чітких правил щодо обліку лікарняних у такому разі в

Порядку № 100 не прописано (немає вимоги, що всі виплати враховуються в місяці їх нарахування). У зв'язку з цим виходячи з принципу порівнянності показників вважаємо, що до розрахунку потрібно включати лише ту суму лікарняних, що припадає тільки на дні хвороби у червні 2009 року (тобто на дні, що входять до розрахункового періоду).

 

На розрахунковий період припадають два місяці простою з оплатою виходячи з 2/3 тарифної ставки. Чи враховуються ці виплати при розрахунку середньої зарплати?

 

Згідно з

п. 2 Порядку № 100 з розрахункового періоду виключається час, протягом якого працівник не працював і за ним не зберігався заробіток або зберігався частково. При простої не з вини працівника за ним зберігається заробіток частково (не нижче 2/3 тарифної ставки), тому дні простою і заробіток за ці дні не враховуються при розрахунку середньої зарплати. Якщо ж заробіток за час простою зберігається працівнику повністю, то такі виплати враховуються в розрахунку середньої зарплати для відпускних.

 

ВІДПУСКНІ, ЩО ПЕРЕХОДЯТЬ З МІСЯЦЯ В МІСЯЦЬ

 

Якщо відпустка починається та закінчується в одному місяці, то жодних проблем з нарахуванням, оподаткуванням та виплатою відпускних, як правило, не виникає. Проте найчастіше відпустка припадає на дні двох суміжних місяців, і тут у бухгалтера виникає чимало запитань: у якому місяці провадити нарахування таких відпускних по кредиту субрахунку 661 «Розрахунки за заробітною платою», як правильно обкладати ці суми ПДФО та соцвнесками і в які строки перераховувати нараховані платежі до бюджету.

На сьогодні існують

два підходи в нарахуванні перехідних відпускних:

1)

усю суму відпускних нараховують у тому місяці, в якому працівник іде у відпустку (тобто відпускні і за поточний, і за наступний місяць відображаються по кредиту субрахунку 661 у місяці їх виплати);

2)

відпускні нараховують частинами окремо щодо кожного місяця, на який припадає відпустка (тобто в місяці виходу у відпустку по кредиту субрахунку 661 відображають частину відпускних, що припадає на поточний місяць, а в наступному місяці по кредиту субрахунку 661 проводять суму відпускних, що стосується такого наступного місяця).

Сказати однозначно, який із двох варіантів є правильнішим, досить важко. На наш погляд, логічнішим є другий підхід, оскільки в ньому виконується вимога

п.п. 1.6.1 Інструкції № 5, згідно з якою суми нарахувань за час відпусток, на відміну від порядку їх фактичної виплати, розподіляються пропорційно часу, що припадає на дні відпустки у відповідному місяці. Крім того, другий підхід є зручнішим і при заповненні пенсійної звітності, а також при застосуванні ПСП.

 

Таблиця 1.

Правила нарахування, оподаткування та відображення у звітності перехідних відпускних
залежно від вибраного варіанта нарахування

Запитання

Відповідь

Підхід 1 — відпускні в усій сумі нараховуються в місяці виходу у відпустку

Підхід 2 — відпускні нараховуються в місяцях, на які припадають дні відпустки*

1

2

3

У які терміни виплачуються
відпускні?

Не пізніше ніж за три дні до початку відпустки (ст. 21 Закону про відпустки). Мінпраці вважає, що тут ідеться про календарні, а не про робочі дні (лист від 26.06.09 р. № 155/13/116-09 // «БТ», 2009, № 34, з 10). Причому між днем виплати відпускних і першим днем відпустки має минути 3 календарні дні та при цьому день виплати відпускних у цих 3 днях не враховується

Якою проводкою сума відпускних відображається в бухгалтерському обліку?

Відпускні нараховуються по кредиту субрахунку 661 у кореспонденції з дебетом:
— субрахунку 471 «Забезпечення виплат відпусток» — при оплаті тих видів відпусток, для яких створюється резерв (щорічних основних та додаткових відпусток, додаткових відпусток працівникам, які мають дітей)**;
— рахунків 23 «Виробництво», 91 «Загальновиробничі витрати», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності» — при оплаті відпусток, для яких резерв не створюється (навчальні, творчі відпустки) або якщо на підприємстві не створювався резерв

Як перехідні відпускні проводяться в розрахунково-платіжній відомості?

Відпускні в усій сумі проводяться в місяці, коли працівник пішов у відпустку, з розбиттям за місяцями (поточний, наступний), на дні яких припадає відпустка.
Сума виплачених протягом місяця відпускних відображається як видача авансу

У розрахунковій відомості відображається тільки сума нарахованих відпускних, що припадають на поточний місяць. Сума відпускних за наступний місяць може наводитися в довідковій графі, дані якої не потрапляють до загального підсумку нарахувань за місяць, або в окремому розрахунку.
Сума виплачених протягом місяця відпускних відображається в розрахунково-платіжній відомості як видача авансу

Як утримується ПДФО?

Відпускні є доходом у вигляді зарплати поточного місяця.

З усієї суми відпускних у момент виплати необхідно утримати ПДФО за ставкою 15 %, зменшуючи базу оподаткування на соцвнески та ПСП. При цьому для цілей порівняння з граничним доходом, що дає право на ПСП, відпускні розбиваються за місяцями, на які припадають дні відпустки (абз. 3 п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів): розбиття потрібно виконати окремо, субрахунок 661 його не відображає

Відпускні є доходом у вигляді зарплати тих місяців, на дні яких припадає відпустка.
З усієї суми відпускних у момент виплати (якщо виплату здійснено до виходу у відпустку) необхідно утримати ПДФО за ставкою 15 %. Із суми відпускних, що припадають на дні наступного місяця, ПДФО рекомендуємо утримати за ставкою 15 % без її зменшення на ПСП, адже ще не відомий загальний дохід за наступний місяць. Потім при нарахуванні зарплати за наступний місяць провадиться остаточний розрахунок ПДФО.
Для цілей порівняння з граничним доходом, що дає право на ПСП, відпускні розбиваються за місяцями, на які припадають дні відпустки (абз. 3 п.п. 6.5.1 Закону про податок з доходів): розбиття відображено в бухобліку на рахунку 661 за кожен місяць, на який припадають відпускні

Як перехідні відпускні відображаються
у ф. № 1ДФ?

У ф. № 1ДФ відпускні відображаються у звіті за той звітний квартал, в якому їх було нараховано (тобто в місяці виходу працівника у відпустку). У гр. 3 і 3а (дані збігаються) відображається загальна сума нарахованих та виплачених відпускних (при своєчасній виплаті відпускних). Відповідно у гр. 4 і 4а (дані збігаються) відображається сума утриманого та сплаченого до бюджету ПДФО із загальної суми відпускних.
Якщо перехідні відпускні, що припадають на суміжні звітні квартали, виплачують несвоєчасно, то дані про виплату і сплату ПДФО заповнюють у міру здійснення таких дій, як і в ситуації з несвоєчасною виплатою зарплати (графи 3 і 4)

Сума відпускних відображається в загальному порядку, передбаченому для доходу у вигляді зарплати, тобто у ф. № 1ДФ за той звітний квартал, на який припадають дні відпустки.
Якщо відпустка припадає на суміжні квартали, то, незважаючи на те що виплата доходу і перерахування ПДФО здійснюються в момент виходу працівника у відпустку (при своєчасній виплаті відпускних), у ф. № 1ДФ за кожен квартал графа 3 відповідає графі 3а, а графа 4 відповідає графі 4а, що дозволяється Порядком № 451 для регулярно виплачуваного доходу у вигляді зарплати. При порушенні терміну виплати відпускних заповнювати графи 3 і 4 слід так само, як і при першому підході (див. гр. 2 цього запитання)

Як обкладаються перехідні відпускні внесками до ПФ?

Застосовується та ставка внеску до ПФ, що діяла на момент нарахування.
У разі якщо в наступному місяці, на який припадають дні відпустки, змінюється ставка, перерахунок не здійснюється (лист ПФУ від 18.02.08 р. № 2747/03-30).
Для порівняння з максимальною величиною, з якої сплачуються страхові внески, сума відпускних розподіляється за місяцями, на які припадає відпустка

Перехідні відпускні включаються до фонду оплати тих місяців, на які припадають дні відпустки. Отже, при виплаті відпускних внески нараховуються та утримуються за ставками, що діють у таких місяцях.
Для порівняння з максимальною величиною відпускні розподіляються за місяцями (дані відображаються на субрахунку 661 за кожен місяць, на який припадають відпускні)

Як перехідні відпускні відображаються в пенсійній звітності?

У додатку 4:
— у таблиці 6 відображають лише суму нарахованої зарплати (графи 10 і 11) та загальну суму утриманого внеску із зарплати і нарахованих відпускних за всю відпустку;
— у таблиці 7 відображають суму відпускних з розбиттям у графі 10 за місяцями, на які припадають дні відпустки. Код типу нарахувань, що вказується у графі 11, — «3». Графу 14 не заповнюють;
— у таблиці 1 розділу III зазначаються наступний місяць, за дні якого нараховано відпускні у звітному місяці, і суму відпускних, що припадають на такий наступний місяць

У додатку 4:
— у таблиці 6 відображають лише суму нарахованої зарплати (графи 10 і 11) та загальну суму утриманого внеску із зарплати і відпускних, що припадають на звітний місяць (графа 12);
— у таблиці 7 відображають лише суму відпускних, що припадають на звітний місяць, з кодом типу нарахувань «3» у графі 11. Графу 14 не заповнюють. Суму відпускних, що припадають на дні наступного місяця, буде наведено в таблиці 7 додатка 4 за такий наступний місяць, а утримані з неї внески — у графі 12 таблиці 6 звіту за такий наступний місяць;
— у таблиці 1 розділ III не заповнюється

Як обкладаються відпускні внесками до ФТВП, до ФБ і ФНВ?

Для цих трьох фондів можна вивести загальні правила:
— відпускні за всю відпустку оподатковуються за ставкою, що діє на момент їх нарахування. Якщо в подальшому ставка змінюється, то перерахунок здійснювати не потрібно;
— для порівняння з максимальною величиною, з якої справляються внески, відпускні розподіляються за місяцями.
Для визначення ставки «знизу» до ФТВП (1 або 0,5 %) суму нарахованих відпускних, на наш погляд, необхідно розбити за місяцями для цілей порівняння з показником прожиткового мінімуму, що діє в таких місяцях

Відпускні оподатковуються за ставкою, що діє на момент нарахування, окремо за кожен місяць.
Щодо відпускних, які припадають на наступний місяць, у момент виплати відпускних (якщо виплату здійснюють перед виходом у відпустку) застосовують ставку, що діє на момент виплати. Згодом за підсумками такого наступного місяця провадиться остаточний розрахунок щодо нарахованих внесків.
Для порівняння з максимальною величиною, з якої справляються внески, відпускні розподіляються за місяцями

* На наш погляд, це правильніший підхід.
** Див. статтю «Резерв відпусток: від створення до використання» // «БТ», 2007, № 15, с. 16.

 

Таблиця 2.

Терміни сплати ПДФО та соцвнесків із сум відпускних

Вид виплати

ПДФО

Внески до ПФ

Внески до ФТВП
(нарахування — 1,4 %, утримання — 0,5 або 1 %)

Внески до ФБ
(нарахування — 1,6 %, утримання — 0,6 %)

Внесок до ФНВ (нарахування — тариф)

15 %

нарахування
33,2 %

утримання
2 %

Грошові кошти на виплату відпускних отримано з банківського рахунка (перераховано на картрахунок)

За дні відпустки, що припадають на звітний місяць

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому виплачено відпускні1, 2

У термін, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

Одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів у банку

За дні відпустки, що припадають на наступний місяць

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховано відпускні2

У термін, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця3

Одночасно з отриманням (перерахуванням) грошових коштів у банку

При виплаті відпускних із виручки

За дні відпустки, що припадають на звітний місяць

Протягом наступного банківського дня

У день виплати відпускних

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, в якому виплачено відпускні2

У термін, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця

Одночасно з отриманням (перерахуванням) коштів

Не пізніше наступного дня після виплати відпускних4

За дні відпустки, що припадають на наступний місяць

Не пізніше 20-го числа місяця, наступного за місяцем, за який нараховано відпускні2

У термін, установлений для виплати зарплати за другу половину такого наступного місяця3

Не пізніше наступного дня після виплати відпускних3

1

Як правило, внесок до ПФ «знизу» роботодавець сплачує одночасно з отриманням грошових коштів у банку, проте чинне пенсійне законодавство дозволяє здійснювати платіж у пізніший строк.
2 Гірничими підприємствами остаточний розрахунок зі сплати страхових внесків за базовий звітний період здійснюється не пізніше ніж через 28 календарних днів з дня закінчення цього періоду незалежно від виплати заробітної плати (доходу), на суми яких нараховуються страхові внески.
3 Застосовне до другого підходу, який ми вважаємо за правильніший. Для першого підходу внески потрібно сплатити у термін, установлений для виплати зарплати за другу половину звітного місяця, в якому працівник пішов у відпустку.
4 Якщо строк сплати внесків до ФНВ припадає на вихідний або неробочий день (при виплаті з виручки або в натуральній формі), то їх можна сплатити на наступний за вихідним або святковим робочий день (лист ФНВ від 02.06.08 р. № 1010-07-1).

 

Приклад 3

. Працівник іде у щорічну основну відпустку з 14 червня 2010 року тривалістю 28 календарних днів. Розрахунковий період для визначення середньої зарплати становить червень 2009 року — травень 2010 року.

Протягом розрахункового періоду працівник отримав такі доходи:

— зарплата — 33200 грн.;

— відпускні за час попередньої щорічної відпустки — 2600 грн.;

— лікарняні (оплачувані й за рахунок підприємства і за рахунок ФТВП) — 600 грн.;

— грошова виплата до ювілею — 1000 грн.;

— квартальні виробничі премії — 2000 грн.;

У листопаді 2009 року працівник 12 днів був у відпустці без збереження зарплати.

Оклад працівника в червні і липні 2010 року складає 3800 грн. Режим роботи — 5-денний робочий тиждень (40 годин).

На період відпустки припадає один святковий день (28 червня — День Конституції України). У зв'язку з цим відпустка подовжується на один день, тобто до роботи необхідно приступити 13 липня.

Розрахунок середньоденної зарплати

:

(33200 + 2600 + 600 + 2000) : (365 - 10 - 12) =

111,95 (грн.).

Сума відпускних становить

:

(111,95 х 28) =

3134,60 (грн.),

у тому числі за дні відпустки, що припадають на

:

червень (111,95 х 16 дн.) =

1791,20 (грн.);

липень (111,95 х 12 дн.) =

1343,40 (грн.).

Сума нарахованої зарплати дорівнює

:

за червень (3800 : 21 х 9) =

1628,57 (грн.);

за липень (3800 : 22 х 14) =

2418,18 (грн.).

Таким чином,

оподатковуваний дохід працівника, розбитий за місяцями, становить:

за червень (1791,20 + 1628,57) =

3419,77 (грн.);

за липень (1343,40 + 2418,18) =

3761,58 (грн.).

Для спрощення прикладу нарахування і виплату зарплати за травень не наводимо.

 

Таблиця 3.

Перехідні відпускні: відображення в обліку

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,
грн.

Податковий облік (ВВ)

дебет

кредит

1

2

3

4

5

9 червня (день виплати відпускних і зарплати за травень 2010 року)

1. Відпускні перераховано на картрахунок працівника:
— за дні червня: (1791,2 - 35,82 - 17,91 - 10,75 - 259,01) = 1467,71;
— за дні липня: (1343,4 - 26,87 - 13,43 - 8,06 - 194,26) = 1100,78

661

311

2568,49

2. Перераховано ПДФО та соцвнески з усієї суми відпускних:

— ПДФО ((1791,2 - 35,82 - 17,91 - 10,75) х 15 % + (1343,4 - 26,87 - 13,43 - 8,06) х 15 %)

641/ПДФО

311

453,27

— внесок до ПФ (3134,6 х 33,2 % + 35,82 + 26,87))

651

311

1103,38

— внесок до ФТВП (3134,6 х 1,4 % + 17,91 + 13,43))

652

311

75,22

— внесок до ФБ (3134,6 х 1,6 % + 10,75 + 8,06)

653

311

68,96

— внесок до ФНВ (3134,6 х 1,06 % тариф умовний)

656

311

33,23

30 червня (день нарахування зарплати за червень 2010 року)

3. Нараховано суму відпускних за червень

471

661

1791,20

1791,20

4. Здійснено нарахування на суму відпускних за червень 2009 року:

— внеску до ПФ (1791,20 х 33,2 %)

471

651

594,68

594,68

— внеску до ФТВП (1791,20 х 1,4 %)

471

652

25,08

25,08

— внеску до ФБ (1791,20 х 1,6 %)

471

653

28,66

28,66

— внеску до ФНВ (1791,20 х 1,06 %)

471

656

18,99

18,99

5. Нараховано заробітну плату за червень

93

661

1628,57

1628,57

6. Здійснено нарахування на суму заробітної плати за червень 2009 року:

 

 

 

 

— внеску до ПФ (1628,57 х 33,2 %)

93

651

540,69

540,68

— внеску до ФТВП (1628,57 х 1,4 %)

93

652

22,80

22,80

— внеску до ФБ (1628,57 х 1,6 %)

93

653

26,06

26,06

— внеску до ФНВ (1628,57 х 1,06 %)

93

656

17,26

17,26

7. Здійснено утримання із суми заробітної плати і відпускних за червень 2009 року:

— внеску до ПФ (3419,77 х 2 %)

661

651

68,40

— внеску до ФТВП (3419,77 х 1 %)

661

652

34,20

— внеску до ФБ (3419,77 х 0,6 %)

661

653

20,52

— ПДФО ((3419,77 - 68,4 - 34,2 - 20,52) х 15 %)

661

641/ПДФО

494,50

9 липня (день виплати заробітної плати за червень 2010 року)

— ПДФО
(494,5 - (1791,2 - 35,82 - 17,91 - 10,75) х 15 %)

641/ПДФО

311

235,49

— внесок до ПФ (540,69 + 68,4 - 35,82)

651

311

573,27

— внесок до ФТВП (22,8 + 34,2 - 17,91)

652

311

39,09

— внесок до ФБ (26,06 + 20,52 - 10,75)

653

311

35,83

— внесок до ФНВ

656

311

17,26

8. Заробітну плату за червень 2010 року перераховано на картрахунок працівника
(3419,77 - 68,4 - 34,2 - 20,52 - 494,5 - 1467,71)

661

311

1334,44

31 липня (день нарахування заробітної плати за липень 2010 року)

9. Нараховано суму відпускних за липень 2010 року

471

661

1343,40

1343,40

10. Здійснено нарахування на суму відпускних за липень 2010 року:

 

 

 

 

— внеску до ПФ (1343,40 х 33,2 %)

471

651

446,01

446,01

— внеску до ФТВП (1343,40 х 1,4 %)

471

652

18,81

18,81

— внеску до ФБ (1343,40 х 1,6 %)

471

653

21,49

21,49

— внеску до ФНВ (1343,40 х 1,06 %)

471

656

14,24

14,24

11. Нараховано заробітну плату за липень

93

661

2418,18

2418,18

12. Здійснено нарахування на суму заробітної плати за липень 2010 року:

— внеску до ПФ (2418,18 х 33,2 %)

93

651

802,84

802,84

— внеску до ФТВП (2418,18 х 1,4 %)

93

652

33,85

33,85

— внеску до ФБ (2418,18 х 1,6 %)

93

653

38,69

38,69

— внеску до ФНВ (2418,18 х 1,06 %)

93

656

25,63

25,63

13. Здійснено утримання із суми заробітної плати і відпускних за липень 2010 року:

— внеску до ПФ (3761,58 х 2 %)

661

651

75,23

— внеску до ФТВП (3761,58 х 1 %)

661

652

37,62

— внеску до ФБ (3761,58 х 0,6 %)

661

653

22,57

— ПДФО ((3761,58 - 75,23 - 37,62 - 22,57) х 15 %)

661

641/ПДФО

543,92

9 серпня (день виплати заробітної плати за липень 2010 року)

14. Перераховано ПДФО та внески до соціальних фондів із суми заробітної плати за липень 2010 року:

— ПДФО (543,92 - 194,26)

641/ПДФО

311

349,66

— внесок до ПФ (802,84 + 75,23 - 26,87)

651

311

851,2

— внесок до ФТВП (33,85 + 37,62 - 13,43)

652

311

58,04

— внесок до ФБ (38,69 + 22,57 - 8,06)

653

311

53,2

— внесок до ФНВ

656

311

25,63

15. Заробітну плату за липень 2010 року перераховано на картрахунок працівника
(1343,4 + 2418,18 - 75,23 - 37,62 - 22,57 - 543,92 - 1100,78)

661

311

1981,46

 

ВІДПУСКНІ ТА НЕПОВНИЙ РОБОЧИЙ ЧАС

Сьогодні ми знову вирішили пригадати нюанси розрахунку відпускних, якщо в розрахунковому періоді працівник був зайнятий неповний робочий час. Останнім часом, перебуваючи під впливом світової фінансової кризи, багато роботодавців змушені переводити працівників на такий режим, тому стисло пригадаємо основні правила*.

* Докладно це питання розглядалося нами у статті «Неповний робочий час — особливості нарахування виплат працівнику» рубрики Тема тижня // «БТ», 2009, № 11, с. 38, а також у Темі тижня «Відпустки-2009» // «БТ», 2009, № 22, с. 36. Див. також ком. «Неповний робочий тиждень: розраховуємо відпускні та компенсацію за невикористану відпустку» до листа Мінпраці від 07.08.09 р. № 472/13/84-09 // «БТ», 2009, № 38, с. 9.

Робота на умовах неповного робочого часу не спричинює жодних обмежень обсягу трудових прав працівників (ст. 56 КЗпП). Так, працівник за відпрацьований у режимі неповного часу рік, як і всі інші працівники, які працюють на умовах повного робочого часу, має право на щорічну основну і додаткову відпустки повної тривалості. Про те, що час роботи в режимі неповного часу зараховується до стажу, що дає право на щорічну відпустку, ідеться в п. 1 ч. 1 ст. 9 Закону про відпустки.

Відразу зауважимо: якщо працівнику встановлено режим неповного робочого дня, то жодних особливостей у розрахунку середньої зарплати згідно з Порядком № 100 для нього немає: зарплата за останні 12 місяців або менший відпрацьований період ділиться на кількість календарних днів у такому розрахунковому періоді, за винятком святкових і неробочих днів.

Інша справа, якщо працівник працює в режимі неповного робочого тижня. За усталеною позицією Мінпраці (листи від 12.03.07 р. № 66/06/186-07, від 25.05.09 р. № 294/13/84-09, від 07.08.09 р. № 472/13/84-09), кількість робочих днів, протягом яких працівник не працював при неповному робочому тижні, виключається з розрахунку середньої зарплати для оплати відпустки тільки в тому випадку, якщо працівник працював у режимі неповного робочого часу з не залежних від нього причин, тобто з ініціативи роботодавця (ст. 32 КЗпП). Вихідні дні, що припадають на такий період роботи, з розрахунку не виключаються, оскільки відпустки надаються в календарних днях та оплачуються календарні дні відпустки.

Якщо працівник перейшов на неповний робочий тиждень із власної ініціативи (ст. 56 КЗпП)**, то не відпрацьовані ним у розрахунковому періоді робочі дні не можна виключати з розрахунку.

** За угодою між працівником та роботодавцем може встановлюватися як під час прийняття на роботу, так і згодом неповний робочий день або неповний робочий тиждень. На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до чотирнадцяти років або дитину-інваліда, у тому числі таку, яка перебуває під її опікою, або здійснює догляд за хворим членом сім'ї відповідно до медичного висновку, роботодавець зобов'язаний встановити їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень (ст. 56 КЗпП). Оплата праці в цих випадках здійснюється пропорційно відпрацьованому часу або залежно від виробітку.

 

Документи і скорочення «Теми»

кЗпП

— Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про відпустки

— Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 796

— Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

Закон № 3551

— Закон України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII.

Порядок № 100

— Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100.

Список 1

— Список виробництв, цехів, професій і посад зі шкідливими та важкими умовами праці, зайнятість працівників на роботах в яких дає право на щорічну додаткову відпустку (додаток 1 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290).

Список 2

— Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці (додаток 2 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290).

Порядок № 16

— Порядок застосування Списку виробництв, робіт, професій та посад працівників, робота яких пов'язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природно-географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров'я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, затверджений наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16.

Порядок № 451

— Порядок заповнення та подання податковими агентами податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (виплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку, затверджений наказом ДПАУ від 29.09.03 р. № 451.

Рекомендації

— Рекомендації щодо порядку надання працівникам з ненормованим робочим днем щорічної додаткової відпустки за особливий характер роботи, затверджені наказом Мінпраці від 10.10.97 р. № 7.

ПДФО

— податок з доходів фізичних осіб.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПФ

— Пенсійний фонд України.

ФТВП

— Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

ФБ

— Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

ФНВ

— Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби України».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі