Теми статей
Обрати теми

Про виконання доручення Кабінету Міністрів України

Редакція БТ
Лист від 26.05.2010 р. № 6003/5/16-1116

ПДВ-РОЗ’ЯСНЕННЯ ВІД ДПАУ:

проценти за депозитом та реєстраційна заява від єдиноподатників

 

Лист Державної податкової адміністрації України від 26.05.10 р. № 6003/5/16-1116

«Про виконання доручення Кабінету Міністрів України»

 

У

листі, що коментується, ДПАУ повідомила Мінфіну свою думку з двох ПДВшних питань.

1. Відображення в декларації з ПДВ процентів, отриманих за депозитом

. ДПАУ вважає, що отримання процентів за депозитом не відповідає визначенню «поставка товарів» чи «поставка послуг», передбачених у п. 1.4 Закону України «Про податок на додану вартість» від 03.04.97 р. № 168/97-ВР (далі — Закон про ПДВ). Згідно з п.п. 3.1.1 Закону про ПДВ за такими операціями не виникає об'єкт обкладення ПДВ.

Однак у ряд. 3 декларації з ПДВ

«Операції, що не є об'єктом оподаткування» такі операції не відображаються. Цей рядок заповнюється платником тільки в тому випадку, коли платник здійснює операції, що не є об’єктом обкладення ПДВ, як частину в загальному обсязі поставки (у тому разі, коли така операція разом з оподатковуваними операціями відображається в податковій накладній та відповідно показується в розділі II Реєстру отриманих та виданих податкових накладних).

Аналогічні висновки було зроблено податківцями в консультації у

«ВПСУ»*, 2010, № 20, с. 4.

* Журнал «Вісник податкової служби України».

Нагадаємо також, що у листі ДПАУ від 21.10.05 р. № 21148/7/16-1517 було зроблено такий висновок: кошти, що надходять від банку як плата за середньоденними залишками на поточних рахунках, теж не включаються до ряд. 3 декларації з ПДВ.

2. Заява про реєстрацію платником ПДВ від єдиноподатника

. Якщо підприємець — платник єдиного податку переходить на загальну систему оподаткування у зв'язку з перевищенням з початку року обсягом виручки 500 тис. грн., то він зобов'язаний зареєструватися платником ПДВ, оскільки при цьому, як правило, перевищено і граничні обсяги ПДВшних операцій (300 тис. грн.), установлені в п. 2.3.1 Закону про ПДВ.

Відповідно до

абз. «а» п. 12.1 Положення № 79** фізична особа — підприємець зобов'язаний подати Реєстраційну заяву платника податку на додану вартість форми № 1-ПДВ (далі — Реєстраційна заява) не пізніше двадцятого календарного дня з моменту перевищення граничних обсягів.

** Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість, затверджене наказом ДПАУ від 01.03.2000 р. № 79.

У листі, що коментується, ДПАУ дійшла висновку, що моментом перевищення слід вважати «календарну дату зарахування грошових коштів на розрахунковий рахунок або (і) оприбуткування їх у касі фізичної особи — підприємця, унаслідок чого відбулося таке перевищення».

Тож під датою перевищення слід розуміти

дату отримання грошових коштів, а не дату закінчення звітного періоду (кварталу), в якому таке перевищення відбулося. Тому Реєстраційну заяву підприємець зобов'язаний надати не пізніше двадцятого календарного дня, наступного за днем, коли річна сума виручки перевищила 500 тис. грн.

Однак зауважимо, що підприємець не зобов'язаний щодня перераховувати обсяги отриманої виручки з початку року. Такий облік ведеться поквартально (див.

лист ДПАУ від 05.11.97 р. № 17-0117/10-8886). Проте у світлі цих роз'яснень для своєчасного подання Реєстраційної заяви підприємцям, судячи з усього, доведеться контролювати річну суму виручки щодня.

Слід звернути увагу, що подання

Реєстраційної заяви ще не означає негайну реєстрацію платником ПДВ. Згідно з абз. 4 п. 13.1 Положення № 79 підприємець може зазначити бажану дату реєстрації — перший день звітного періоду (кварталу), з якого здійснюється такий перехід, за умови подання Реєстраційної заяви не пізніше ніж за 15 календарних днів до такого переходу. Отже, підприємець може допрацювати до кінця кварталу у статусі неплатника ПДВ.

Якщо ж у

Реєстраційній заяві не буде зазначено бажану дату реєстрації, то податківці, найімовірніше, зареєструють такого підприємця платником ПДВ протягом 10 днів з моменту отримання заяви.

У

Законі про ПДВ не встановлено відповідальність за несвоєчасне подання Реєстраційної заяви, однак податківці вважають, що такі випадки підпадають під дію п. 9.4 Закону про ПДВ (див. лист ДПАУ від 14.01.09 р. № 513/7/16-1517-08, консультацію у «ВНСУ», 2010, № 15, с. 37). Отже, особа несе відповідальність за ненарахування або несплату ПДВ так само, як і зареєстрований платник, без права виписування податкових накладних і нарахування податкового кредиту.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі