Теми статей
Обрати теми

Про використання електронних квитків у відрядженнях

Редакція БТ
Лист від 25.05.2010 р. № 31-18030-07-21/12414

ЕЛЕКТРОННИЙ КВИТОК:

що є підставою для відшкодування витрат відрядженому працівнику

 

Лист Міністерства фінансів України від 25.05.10 р. № 31-18030-07-21/12414

«Про використання електронних квитків у відрядженнях»

 

Питання про склад підтверджуючих документів при використанні у відрядженні електронних квитків виникає із завидною періодичністю: Мінфін приблизно раз на рік присвячує йому свої роз'яснення (

ком. «Електронний квиток: як відшкодувати витрати на його придбання працівнику, направленому у відрядження» до листа МФУ від 10.01.08 р. № 31-18030-07-21/147 // «БТ», 2008, № 10, с. 9; «Електронний квиток: як підтвердити право на валові витрати» до листів МФУ від 27.02.09 р. № 31-20030-05-25/5540 і 02.03.09 р. № 31-34000-10-25/5704 // «БТ», 2009, № 21, с. 9).

Питання це виникає, мабуть, тому, що

Інструкція про відрядження* дозволяє відшкодовувати витрати на проїзд до місця відрядження і назад лише за наявності документів в оригіналі, що підтверджують вартість цих витрат, а саме: транспортних квитків або транспортних рахунків, багажних квитанцій (п. 1.12 р. I, п. 1.4 р. II Інструкції про відрядження). Аналогічно і п.п. 5.4.8 Закону про податок на прибуток** для підтвердження права на валові витрати на проїзд вимагає наявності транспортних квитків.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом МФУ від 13.03.98 р. № 59.

** Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» у редакції від 22.05.97 р. № 283/97-ВР.

Заковика в тому, що потрібно вважати оригіналом електронного квитка .

Із визначень, наведених у Правилах повітряних перевезень пасажирів та багажу, затверджених наказом Держслужби авіації від 14.03.06 р. № 187, Методичних рекомендаціях щодо оформлення електронних авіаційних перевізних документів і Методичних рекомендаціях щодо вимог до форми електронного пасажирського квитка та багажної квитанції, електронної квитанції різних зборів, затверджених наказом Державіаадміністрації від 20.01.09 р. № 37 (далі — МР № 37), можна дійти висновку, що оригіналом електронного проїзного документа є так званий роздрук маршруту (маршрут/квитанція) — документ (документи), який перевізник видає пасажиру, котрий подорожує з електронним квитком, та в якому є, зокрема, прізвище пасажира, інформація про рейс. Він не є документом для польоту, але для пасажира є підтвердженням того, що електронний квиток було оформлено.

Водночас Мінфін настійно продовжує наполягати на тому, що наявність лише роздруку маршруту не може бути підставою для відшкодування відрядженому працівнику витрат, що відряджається.

У листі, що коментується, Мінфін зауважив: щоб претендувати на відшкодування витрат, відряджений працівник має надати такий пакет документів:

1) оригінал розрахункового документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції в готівковій чи безготівковій формі. Зауважимо, що залежно від способу оплати це може бути:

— при безготівковій оплаті (з поточного рахунка підприємства) — платіжне доручення;

— при оплаті банківською платіжною карткою (корпоративною чи особовою — у разі якщо на неї, наприклад, перераховано працівнику аванс на відрядження) — чек банкомату, квитанція платіжного термінала про оплату вартості квитків платіжною карткою або виписка з карткового рахунка, засвідчена підписом та печаткою банківської установи;

— при оплаті готівкою — чек РРО, квитанція прибуткового касового ордера;

2) роздруку на папері маршруту електронного авіаквитка та електронного купона з номером електронного квитка, оригіналу відривної частини посадочного талона пасажира.

У цьому переліку найбільші сумніви викликає роздрук електронного купона. Електронний купон — це частина електронного квитка, що використовується для перевезення на відповідному рейсі, або інший документ, який його замінює, що зберігається у базі даних автоматизованої системи бронювання перевізника. Варто зазначити, що купон електронного квитка за нормальних умов польоту не роздруковують взагалі*.

* Так, у МР № 37 зазначено: «При деяких обставинах перевізнику може знадобитися роздрукувати купон електронного квитка. Ситуації, коли перевізнику може знадобитись роздрукувати купон на папері:

пасажир бажає летіти рейсом іншого перевізника, з яким у відповідальної авіакомпанії нема угоди про використання електронного квитка при інтерлайнових перевезеннях;

— у зв'язку з

порушенням регулярності перевезення авіакомпанія бажає передати пасажира на рейс іншого перевізника, з яким у нього немає угоди про використання електронного квитка при інтерлайнових перевезеннях».

На наш погляд, крім документа, що підтверджує оплату, для відшкодування витрат на електронний квиток і для включення їх до складу валових витрат цілком достатньо роздруку маршруту (документа, що підтверджує факт оформлення квитка) і посадочного талона пасажира (його відривної частини, що підтверджує факт використання квитка). Варте уваги, що раніше Мінфін не вимагав наявності електронного купона.

Зверніть увагу: якщо донедавна електронні квитки були прерогативою авіаперевізників, то сьогодні вони захоплюють і сферу залізничних перевезень. Так, наприкінці минулого року Мінтрансзв’язку і ДПАУ спільним наказом від 18.12.09 р. № 1318/717 (чинний з 02.04.10 р.) затвердили зміни до Порядку оформлення розрахункових та звітних документів при здійсненні продажу проїзних і перевізних документів на залізничному транспорті, затвердженого наказом ДПАУ і Міністерства транспорту України від 24.10.01 р. № 712/431. Зокрема, Порядок доповнено двома новими термінами «електронний проїзний (перевізний) документ» і «посадочний документ», установлено, що проїзні (перевізні) документи може бути оформлено з використанням стаціонарного та мобільного зв'язку, Інтернету або з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі