Теми статей
Обрати теми

Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати

Редакція БТ
Лист від 01.06.2010 р. № 01-16-1087

ЯКЩО СТРАХУВАЛЬНИК У СІЧНІ — КВІТНІ 2010 РОКУ

виходив з прожиткового мінімуму 744 грн., то донарахування соцвнесків для нього загрожує пенею — несправедлива вимога Фонду непрацездатності

 

Лист виконавчої дирекції Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 01.06.10 р. № 01-16-1087

«Про окремі питання, пов'язані з перерахунком заробітної плати»

 

Це ще одне роз'яснення, присвячене розрахункам з працівниками за період січень — квітень 2010 року в тих випадках, коли роботодавець застосовував показник мінімальної заробітної плати (МЗП) та прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (ПМПО) у розмірі 744 грн., а не 869 грн. (а з 1 квітня — 884 грн.).

ФТВП роз'яснює:

по-перше , згідно з п.п. 1.6.2 Інструкції № 5* суми донарахованої зарплати за минулі періоди входять до фонду оплати праці поточного місяця (тобто місяця, в якому провадяться донарахування). Відповідно загальна сума нарахованої зарплати цього місяця порівнюється з максимальною величиною, що діє в такому поточному місяці, з якої справляються соцвнески. Такого висновку дійшли і ми**.

* Інструкція зі статистики заробітної плати від 13.01.04 р. № 5.

** Як відобразити в обліку та звітності донарахування зарплати за період січень — квітень 2010 року, розглядалося у статті «Виправлення помилок у соцзвітності» // «БТ», 2010, № 21, с. 31.

По-друге

, якщо роботодавець у періоді січень — квітень 2010 року при визначенні ставки внеску «знизу» (0,5 або 1 %), а також при визначенні максимального розміру зарплати, з якої справляються соцвнески (15 ПМПО), виходив з показника ПМПО в розмірі 744 грн., то сьогодні необхідно провести перерахунок і доутримати внески до ФТВП. Ми згодні з тим, що в такому разі внески потрібно перерахувати і донарахувати. Важко заперечувати й таке: якщо цю помилку виявлять при перевірці працівники ФТВП, то вони мають право застосувати штрафні санкції. Однак спірним є висновок ФТВП, викладений у листі, що коментується, про те, що при донарахуванні внесків у зазначених вище випадках роботодавець має нарахувати і сплатити пеню. Ми вже неодноразово говорили, що на початку цього року склалася неоднозначна ситуація із застосуванням показника МЗП та ПМПО, про що свідчили і протилежні роз'яснення офіційних органів. Зокрема, Мінпраці у своєму листі від 03.02.10 р. № 98/13/84-10*** указував на те, що у 2010 році до прийняття Закону про державний бюджет на 2010 рік діють показники МЗП та ПМПО в розмірі 744 грн. Зауважимо, що саме до компетенції цього відомства належить роз'яснення цих питань, тому карати роботодавців, які в період законодавчої невизначеності дотримувались роз'яснень Мінпраці, принаймні несправедливо. Водночас мусимо зауважити, що ФТВП послідовно просував спочатку вибрану ним позицію, згідно з якою при розрахунках з працівниками на початку цього року потрібно орієнтуватися на МЗП та ПМПО у розмірі 869 грн., а з 1 квітня — 884 грн. (листи ФТВП від 29.12.09 р. № 01-16-2801, від 01.02.10 р. № 02-24-181). Та все-таки ми вважаємо, що в ситуації, яка склалася, ФТВП не має права вимагати від страхувальників сплати пені. Варте уваги, що в цьому листі ФТВП зазначає: при донарахуванні внесків у такому разі подавати повідомлення робочому органу Фонду не обов'язково, цим непрямо визнаючи, що помилкою це коригування назвати важко.

*** Наш коментар «Мінзарплата становить 744 грн. — «своєчасні» роз'яснення Мінпраці» // «БТ», 2010, № 7, с. 7.

По-третє

, ФТВП справедливо відзначає, що при донарахуванні зарплати до мінімального розміру за період січень — квітень 2010 року перераховувати допомоги по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, нараховані в цей період і пізніше, не потрібно. Це пояснюється тим, що виплати, які включаються до розрахунку середньої зарплати для соцдопомог, ураховуються в тому місяці, в якому їх нараховано. Водночас є два випадки, коли перерахунок допомоги все-таки необхідно здійснити:

— при розрахунку

допомоги по вагітності та пологах у тих випадках, коли жінка відпрацювала перед виходом у декрет менше місяця і допомога їй нараховувалася виходячи з МЗП у розмірі 744 грн. У цьому випадку роботодавець має провести донарахування допомоги виходячи з МЗП у розмірі 869 грн. і 884 грн. відповідно****;

**** Подробиці див. у Темі тижня «Декретні по-новому» // «БТ», 2010, № 12, с. 34.

— при розрахунку допомоги по тимчасовій непрацездатності та допомоги по вагітності та пологах у тих випадках, коли середня зарплата розраховується відповідно до п. 10 Порядку № 1266* виходячи з тарифної ставки (окладу) (звичайно, за умови, що такий оклад (ставку) було встановлено на рівні МЗП у розмірі 744 грн.). Нагадаємо, що середня зарплата для виплати соцдопомог виходячи з установленої працівнику тарифної ставки (окладу) розраховується в тих випадках, коли весь розрахунковий період працівник не працював з однієї з трьох поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка по вагітності та пологах, відпустка по догляду за дитиною до 3 років та 6 років за медичним висновком).

* Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою КМУ від 26.09.01 р. № 1266.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі