Теми статей
Обрати теми

ТОВ на єдиному податку не може повернути учаснику, який виходить з товариства, його внесок у натурі

Редакція БТ
Відповідь на запитання

ТОВ на єдиному податку не може повернути учаснику,
який виходить з товариства, його внесок у натурі

 

Зі складу учасників товариства з обмеженою відповідальністю (ТОВ) виходить учасник — фізична особа. При виході товариство повертає учаснику грошові кошти в розмірі внеску до статутного фонду і книги, раніше внесені ним до статутного фонду. Книги значаться на субрахунку 117 «Інші необоротні матеріальні активи». ТОВ є платником єдиного податку. Які проводки в бухгалтерському обліку необхідно здійснити при поверненні учаснику книг?

(м. Запоріжжя)

 

Згідно з

ч. 2 ст. 148 Цивільного кодексу України (далі — ЦКУ) учасник, який виходить з ТОВ, має право отримати вартість частини майна, пропорційну його частині у статутному капіталі товариства. За домовленістю між учасником і товариством виплату частини вартості майна товариства може бути замінено передачею майна в натурі. Порядок та спосіб визначення вартості частини майна, пропорційної частці учасника у статутному фонді, а також порядок і строки її виплати встановлюються статутом і законом.

Отже, при виході учасника товариство має розрахувати суму, що йому належить (показник рядка 380 Балансу, складеного на дату виходу учасника, помножується на частку учасника, який виходить з ТОВ)*. Розмір заборгованості перед учасником, який виходить, як правило, відрізняється від розміру його внеску до статутного фонду, тому говорити, що при виході учаснику потрібно повернути грошові кошти в розмірі його внеску та раніше внесені ним книги, неправильно. Що стосується книг, то товариство може, а не зобов'язане, повернути учаснику його вклад у натурі. Унесені до статутного фонду книги є майном товариства, і воно має право розпоряджатися ним на свій розсуд, у тому числі й відмовити учаснику в їх поверненні.

* Детальніше див. Тему тижня «Вихід учасника з ТОВ» // «БТ», 2008, № 17, с. 35.

Тепер найпринциповіший момент. Оскільки ТОВ є платником єдиного податку, розраховуватися з учасником товарно-матеріальними цінностями воно не має права. Згідно зі ст. 1 Указу Президента України «Про спрощену систему оподаткування, обліку та звітності» в редакції від 28.06.99 р. № 746/99 єдиноподатники — юридичні особи не мають права провадити розрахунки за відвантажену продукцію іншим способом, крім як готівковим та безготівковим розрахунком грошовими коштами. Повернення учаснику майна за своєю сутністю є продажем такого майна не за грошові кошти, а в рахунок погашення заборгованості, що є на цей час, перед учасником. У зв'язку з цим провадити таку операцію (якщо, звичайно, ТОВ із наступного звітного періоду не планує переходити на загальну систему оподаткування) не можна.

Якщо учасник наполягає на тому, щоб йому повернули книги, і товариство не заперечує проти цього, то виходом із цієї ситуації є оформлення продажу таких книг за грошові кошти. У свою чергу, заборгованість перед учасником також буде погашено грошовими коштами в повному обсязі.

Що стосується ціни продажу книг, то вона встановлюється сторонами в договірному порядку. Оскільки книги значаться в обліку єдиноподатника у складі інших необоротних матеріальних активів, то, як і в разі продажу інших основних засобів**, до бази обкладення єдиним податком включається різниця між виручкою від їх продажу та балансовою вартістю таких книг за даними бухгалтерського обліку. Такий висновок ґрунтується на тому, що згідно з п. 5 П(С)БО 7 «Основні засоби» інші необоротні активи є однією з груп, що входять до складу основних засобів***, для цілей бухгалтерського обліку.

** Див. Узагальнююче податкове роз'яснення з окремих питань застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб'єктами малого підприємництва — юридичними особами, затверджене наказом ДПАУ від 07.04.10 р. № 224 // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 4.

*** Під основними засобами в П(С)БО 7 розуміються матеріальні активи, які підприємство утримує з метою використання їх у процесі виробництва чи поставки товарів, надання послуг, здавання в оренду іншим особам або для здійснення адміністративних і соціально-культурних функцій, очікуваний строк корисного використання (експлуатації) яких більше одного року (чи операційного циклу, якщо він довший за рік).

Приклад

. Внесок учасника до статутного фонду підприємства — платника єдиного податку за ставкою 10 % становить 10000 грн., у тому числі 7000 грн. грошовими коштами, а 3000 грн. — книгами. Частка учасника у статутному капіталі — 30 %. На дату виходу учасника з ТОВ вартість майна товариства (показник рядка 380 Балансу) дорівнює 50000 грн. Відповідно учаснику потрібно виплатити 15000 грн. (50000 х 30 %).

Товариство розраховується з учасником грошовими коштами. При цьому сторони домовляються, що учасник купує в товариства книги, раніше внесені ним до статутного фонду, за залишковою вартістю 800 грн.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1. Визначено заборгованість перед учасником, який виходить з ТОВ:

— у межах його внеску до статутного фонду

45

672

10000

— понад його внесок до статутного фонду

44

672

5000

2. Погашено заборгованість перед учасником грошовими коштами

672

311

15000

3. Зменшено розмір статутного фонду

40

45

10000

4. Відображено залишкову вартість книг, визначених для продажу

286

117

800

Докладніше про це читайте у статті «Бухоблікові новації-2008: коментуємо наказ Мінфіну № 353» // «БТ», 2008, № 14, с. 16.

5. Списано суму нарахованого зносу

132

117

2200

6. Відображено реалізацію книг

377

712

800

Якщо ТОВ є платником ПДВ, то при продажу книг необхідно нарахувати податкові зобов'язання з ПДВ, що в обліку відображається проводкою Дт 712 — Кт 641.

7. Списано балансову вартість книг

943

286

800

8. Отримано грошові кошти від продажу книг

311

377

800

Оскільки книги продано за залишковою вартістю, до бази обкладення єдиним податком нічого не включається.

 

Наталія ЖУРАВЛЬОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі