Теми статей
Обрати теми

Про затвердження Узагальнюючого податкового роз’яснення

Редакція БТ
Наказ від 06.07.2010 р. № 483

ХМЕЛЕЗБІР:

чергове роз’яснення ДПАУ

 

Наказ Державної податкової адміністрації України від 06.07.10 р. № 483

«Про затвердження Узагальнюючого податкового роз'яснення»

 

 Наказом

, що коментується ДПАУ затвердила Узагальнююче податкове роз'яснення щодо застосування норм Закону України від 9 квітня 1999 року № 587-XIV «Про збір на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства» (далі — Роз’яснення).

У цьому

Роз’ясненні податківці навели всім відомі основні правила стягнення збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — хмелезбір) та висловили свою позицію стосовно деяких суперечливих ситуацій. Зупинимося на найцікавішому.

1. Хмелезбір за безалкогольне пиво.

ДПАУ продовжує наполягати що терміни «пиво безалкогольне» і «пиво» є поняттями рівнозначними (незалежно від того, обкладається така продукція акцизним збором чи ні), а тому виручка, отримана від реалізації будь-якого виду пива, у тому числі пива безалкогольного, має оподатковуватися хмелезбором (див. також листи ДПАУ від 16.03.10 р. № 2607/6/21-0215* та від 31.03.10 р. № 3146/6/21-0215**).

* Див. Калейдоскоп документів «Хмелезбір потрібно сплачувати і за безалкогольне пиво» // «БТ», 2010, № 16, с. 10.

** Див. ком. «Хмелезбір: ДПАУ дала відповіді на деякі запитання» // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 9.

Ми з таким підходом податківців не погоджуємося і вважаємо, що

безалкогольне пиво по суті є безалкогольним напоєм і не відноситься до категорії «пиво», а тому виручка від реалізації такого напою, на наш погляд, не є об'єктом оподаткування хмелезбором. Аргументи, які підтверджують нашу позицію, дивіться у коментарі до листа ДПАУ від 20.04.10 р. № 268 // «БТ», 2010, № 18 — 19, с. 9, але, напевно, альтернативний підхід відстояти буде неможливо.

2. Нарахування та сплата хмелезбору філією

. Податківці цілком справедливо вказують на те, що нараховувати і сплачувати хмелезбір за реалізовані філією алкогольні напої та пиво має суб'єкт господарювання, а не його філія (у Розрахунку зазначаються загальні обороти з реалізації).

Пояснюється це тим, що платниками хмелезбору можуть бути лише

суб'єкти підприємницької діяльності. Філія ж відповідно до ст. 95 Цивільного кодексу України не є юридичною особою, а отже, вона не вважається окремим суб'єктом господарювання та не повинна нараховувати та сплачувати хмелезбір.

Нагадаємо, що раніше податківці (

лист від 05.06.09 р. № 11931/7/21-0117***) помилково дозволяли нараховувати та сплачувати хмелезбір не головному підприємству, а його філії, якщо вона зареєстрована як юридична особа (що у принципі неможливо).

*** Див. ком. «Хмелезбір: ДПАУ роз’яснила деякі актуальні запитання» // «БТ», 2009, № 27, с. 8.

3. Подання Розрахунку у разі відсутності об'єкта оподаткування хмелезбором

. Податківці ще раз нагадали, що новий Порядок заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затверджений наказом ДПАУ від 01.12.09 р. № 671, на відміну від свого попередника, не має норми, яка б давала можливості платникам хмелезбору за відсутності об’єкта оподаткування не подавати звітність з цього збору. У зв’язку з цим за відсутності об’єкта для обчислення хмелезбору звітність платники цього збору подавати все одно повинні.

Але у випадку, якщо платник хмелезбору

взагалі припиняє реалізацію алкогольних напоїв і пива, то він має можливість припинити подання звітності (див. «З якого періоду можна не подавати звітність щодо хмелезбору» на с. 7).

4. Податкове зобов’язання виникає після двох подій.

У Роз’ясненні, що коментується, працівники податкового органу, як і в листі від 23.03.10 р. № 5839/7/21-0117****, звернули увагу на те, що платники хмелезбору мають відображати зобов’язання з цього збору за наявності двох подій: здійснення торговельного обороту та отримання виручки. У зв’язку з цим авансова оплата за товар ще не повинна обкладатися хмелезбором.

**** Див. «Калейдоскоп документів» «ДПАУ про правило «двох подій» для хмелезбору» // «БТ», 2010, № 27, с. 13.

5. Заповнення Розрахунку.

Згідно з п. 4 Порядку заповнення розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, затвердженого наказом ДПАУ від 01.12.09 р. № 671, суми збору у Розрахунку суми збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства (далі — Розрахунок) за кожний податковий (звітний) місяць проставляються у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами. Тобто згідно з цим пунктом всі показники у формі слід проставляти у гривнях без копійок

Але ДПАУ з цього приводу має свою думку і вважає, що при заповненні Розрахунку дані про виручку від реалізації алкогольних напоїв та/або пива (колонки 3 — 9) та суми податкового зобов'язання за цими даними (колонка 10) слід зазначати у гривнях, з копійками, а у підсумковій клітинці «Разом» колонки 10 Розрахунку сума податкового зобов'язання, що підлягає сплаті до бюджету, проставляється у гривнях, без копійок, з відповідним округленням за загальновстановленими правилами.

 

З якого періоду можна не подавати звітність щодо хмелезбору

Витяг із Роз’яснення, що коментується

«Враховуючи вищевикладене, суб'єкт підприємницької діяльності може надати податковому органу, на обліку в якому він перебуває, письмове повідомлення (заяву) про припинення в подальшому господарської діяльності з реалізації алкогольних напоїв і пива в оптовій та/або в роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування, якщо він протягом поточного року припиняє продаж зазначеної продукції та у подальшому не передбачає її реалізацію.

Для суб'єкта підприємницької діяльності, який здійснював реалізацію алкогольних напоїв, додатковою умовою є одночасне завершення строку дії ліцензії або отримання податковим органом письмового повідомлення про анулювання ліцензії на реалізацію в оптовій та/або в роздрібній торговельній мережі та мережі громадського харчування алкогольних напоїв.

У цьому випадку суб'єкт підприємницької діяльності може не надавати розрахунок, починаючи із податкового звітного періоду (місяця) наступного за місяцем отримання податковим органом таких документів».

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі