Теми статей
Обрати теми

Про внесення змін до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі

Редакція БТ
Наказ від 03.06.2010 р. № 433

ДЕРЖАКТИ НА ЗЕМЛЮ:

зміни в порядку складання, видачі, реєстрації та зберігання

 

Наказ Державного комітету України із земельних ресурсів від 03.06.10 р. № 433

«Про внесення змін до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі»

 

Наказом

, що коментується, унесено зміни до Інструкції про порядок складання, видачі, реєстрації і зберігання державних актів на право власності на земельну ділянку і право постійного користування земельною ділянкою та договорів оренди землі, затвердженої наказом Держкомзему від 04.05.99 р. № 43 (далі — Інструкція № 43).

Цей

наказ став реакцією Держкомзему на постанову ВАдСУ від 20.04.10 р. у справі № К-8025/09, в якій суд задовольнив позов Київради до Держкомзему про визнання протиправними та скасування п. 1.4, абз. 3, 5, 6, п. 1.16, другого речення п. 2.14, пп. 3.1, 3.2, 3.10 Інструкції № 43.

Основними аргументами, що переконали ВАдСУ у правильності рішення, стала суперечність

Інструкції № 43 ст. 19 Конституції України, ст. 33 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР (далі — Закон № 280), ст. 81, 82, 116 Земельного кодексу України (далі — ЗКУ), а саме:

1)

п. 1.4 Інструкції № 43 встановлював вичерпний перелік підстав для видачі держактів — рішення органу, уповноваженого розпоряджатися землею. Тоді як у ст. 81, 82, 116 ЗКУ підставою для виникнення права власності на землю називаються також договори купівлі-продажу, дарування, міни, інші цивільно-правові договори, внесок земельної ділянки до статутного капіталу;

2)

Конституція України (ст. 19) і Положення про Державний комітет України із земельних ресурсів, затверджене Указом Президента України від 14.08.2000 р. № 970/2000, не надають Держкомзему повноваження наділяти, у тому числі делегувати, повноваженнями суб'єктів владних повноважень, передбачених Конституцією та законами України, державне підприємство, яким у нашому випадку є ДП «Центр державного земельного кадастру»;

3)

Закон № 280 регулює, які саме повноваження органів виконавчої влади надано органам місцевого самоврядування. Зокрема, його ст. 33 надає виконкомам повноваження щодо реєстрації суб'єктів права власності на землю, реєстрації права користування землею та договорів оренди землі, видачі документів, що засвідчують право власності та право користування на землю. На цій підставі ВАдСУ зауважив, що суди попередніх інстанцій дійшли неправильного висновку, коли зазначили, що це питання не врегульоване в чинному законодавстві і Держкомзем мав право делегувати такі повноваження ДП «Центр державного земельного кадастру».

Тож на все викладене вище Держкомзем відреагував досить просто:

наказом, що коментується, скасував усі норми, визнані ВАдСУ протиправними. Зокрема, було скасовано положення, що встановлюють підстави для видачі держактів, повноваження ДП «Центр державного земельного кадастру» і Держкомзему зі складання, видачі та реєстрації держактів (їх дублікатів).

На цьому тлі залишаються нез’ясованими такі питання:

1) навіщо Держкомзем скасував

п. 1.4 Інструкції № 43, коли логічніше було б доповнити його недостатніми підставами отримання держакта;

2) навіщо Держкомзем дослівно переписав

п. 2.14 Інструкції № 43, адже оспорювану редакцію цієї норми ще в минулому році було скасовано самим Держкомземом (наказ від 16.03.09 р. № 133);

3) як тепер бути з поверненням другого примірника держакта? Скасований

п. 3.10 Інструкції № 43 передбачав повернення держакта до органу, в якому зберігається другий зразок акта, тобто до органу земельних ресурсів. Саме такий орган зазначено і в самому держакті, що передбачено його формою, затвердженою постановою КМУ від 02.04.02 р. № 449. За логікою речей, повертати держакти тепер потрібно виконкому.

Наказ

, що коментується, набрав чинності 05.07.10 р.

Сподіватимемося, що найближчим часом компетентні держоргани нададуть роз’яснення з порушених, і не лише, питань.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі