Теми статей
Обрати теми

Помер працівник: оформлення, оподаткування належних виплат

Редакція БТ
Стаття

ПОМЕР ПРАЦІВНИК:

оформлення, оподаткування належних виплат

 

«Страшне не те, що людина смертна, а те, що вона іноді раптово смертна» (М. Булгаков). На жаль, у житті кожного з нас рано чи пізно відбувається нещастя — смерть близької людини. У такі хвилини, крім серйозного психологічного навантаження, рідні несуть і чималі фінансові втрати. Наша держава не залишається байдужою до цього лиха і виплачує допомогу особі, яка поховала померлого. Сьогодні розглянемо, в яких випадках, у якому розмірі та за рахунок якого джерела роботодавець виплачує допомогу на поховання. Розберемося також, що робити з нарахованим заробітком працівника, який він не встиг отримати у зв’язку зі смертю.

Наталія ЖУРАВЛЬОВА, консультант газети «Бухгалтерський тиждень»

 

Проведення остаточного розрахунку

У разі смерті роботодавець нараховує працівнику заробітну плату за фактично відпрацьований ним час до дня смерті (а інколи і по день смерті включно), а також компенсацію за невикористану відпустку. Крім того, перед смертю працівник міг перебувати на лікарняному, тому в разі надання родичами листка непрацездатності, закритого у зв’язку зі смертю, роботодавець зобов’язаний його оплатити. Остаточний розрахунок щодо померлого працівника провадиться в такому ж порядку, як і в будь-якому іншому випадку в разі припинення трудових відносин. При цьому потрібно враховувати два важливі моменти:

— відрахування із зарплати за невідпрацьовані дні відпустки в разі смерті працівника не провадяться (

ст. 22 Закону про відпустки);

— якщо працівник мав право на ПСП, то таке право зберігається за ним і при нарахуванні зарплати в місяці його смерті (

п.п. 6.4.3 Закону про податок з доходів).

Сума нарахованої зарплати, включаючи компенсацію за невикористану відпустку, обкладається внесками на соціальне страхування, у тому числі до Пенсійного фонду, у загальноприйнятому порядку. У

ф. № 1ДФ сума нарахованої та виплаченої зарплати померлого працівника відображається із зазначенням у графі 2 ідентифікаційного номера (ІПН) такого працівника, а у графі 7 «Дата звільнення» проставляється дата його смерті.

Однак на практиці трапляється, що на момент подання форми № 1ДФ ІПН померлого працівника вже виключено з Державного реєстру фізичних осіб — платників податків та інших обов’язкових платежів. Тому після того, як податковий орган повідомить роботодавця про відсутність ІПН померлого працівника в зазначеній базі (або при заповненні ф. № 1ДФ в електронному вигляді програма «не пропустить» такий ІПН), радимо діяти так. Як і у випадку з особами, котрі відмовилися від ІПН з релігійних переконань, замість ІПН померлого працівника слід указати серію та номер його паспорта. Крім того, доцільно додати до звіту копію паспорта померлого працівника (якщо вона є), копію свідоцтва про смерть, а також пояснювальну записку в довільній формі з відповідними поясненнями порядку заповнення інформації на працівника.

 

Виплата доходів, що належать померлому працівнику

Вище зазначалося, що за фактом смерті працівника роботодавець провадить остаточний розрахунок належних йому сум. Логічно, що наступним запитанням є кому слід виплачувати ці кошти.

Відповідно до

ст. 1227 ЦКУ суми заробітної плати, пенсії, стипендії, аліментів, допомога по тимчасовій непрацездатності, відшкодувань у зв’язку з каліцтвом чи іншим ушкодженням здоров’я, інших соціальних виплат, що належали спадкодавцю, але не були отримані ним за життя, передаються членам його сім’ї, а в разі їх відсутності — входять до складу спадщини.

Підставою для виплати заробітної плати померлого працівника членам його сім’ї є заява з проханням виплатити належну такому працівнику суму заробітної плати, а також копію свідоцтва про смерть.

Крім того, дружина (чоловік) для підтвердження статусу члена сім’ї померлого працівника має пред’явити свідоцтво про одруження, дитина — свідоцтво про народження (про всиновлення).

Інші члени сім’ї повинні підтвердити і факт перебування у кровному спорідненні, і факт спільного проживання з померлим. Для документального підтвердження спільного проживання використовується довідка з ЖЕКу.

Проблеми виникають при визначенні складу сім’ї, якщо подружжя живе в цивільному шлюбі, а також якщо за зарплатою померлого працівника звертаються його батьки або дорослі діти, які проживали окремо. Спробуємо розібратися, хто належить до членів сім’ї померлого працівника. Згідно з

п. 2 ст. 3 СКУ сім’ю складають особи, які спільно проживають, пов’язані загальним побутом, мають взаємні права та обов’язки. Сім’я створюється на підставі шлюбу, кровного споріднення, усиновлення, а також на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства (п. 4 ст. 3 СКУ).

Згідно з

п. 2 ст. 3 СКУ подружжя вважаються сім’єю і тоді, коли дружина і чоловік, у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми і з інших поважних причин не проживають спільно. Дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає (п. 2 ст. 3 СКУ). Тут слід звернути увагу на рішення ВСУ «Про набуття статусу члена сім’ї» від 26.12.07 р. б/н, де зроблено такий висновок: якщо кровна дитина, яка досягла повноліття, проживає окремо від батьків, то вона не може вважатися членом сім’ї. Підстава — п. 1 ст. 6 СКУ, згідно з яким особа має правовий статус дитини до досягнення повноліття. У зв’язку з цим ВСУ доходить висновку, що рідна дитина старше 18 років, яка проживала окремо від одного з батьків — померлого працівника, не має права на отримання зарплати, що залишилася не одержаною таким працівником у зв’язку зі смертю. На продовження цієї логіки і батьки померлого працівника, які проживали окремо від нього, не вважаються членами його сім’ї для цілей ст. 1227 ЦКУ.

Щодо подружжя, яке проживає у так званому цивільному шлюбі, тобто без реєстрації шлюбу, зауважимо таке. Згідно зі

ст. 74 СКУ якщо чоловік та жінка проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою чи в будь-якому іншому шлюбі, майно, придбане ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними. На таке майно поширюються положення, що регулюють майнові відносини подружжя. Таким чином, заробітна плата й інші доходи однієї з осіб, яка перебуває в цивільному шлюбі, на підставі ч. 2 ст. 61 СКУ є спільною сумісною власністю, а отже, можуть бути отримані другим з таких осіб. Але тут потрібно звернути увагу на два важливі моменти. По-перше, це право може бути реалізоване тільки за умови, що померла особа не перебувала в офіційному шлюбі. По-друге, реалізація майнових прав особами, які проживають однією сім’єю без реєстрації шлюбу, — це завжди питання підтвердження факту спільного проживання та ведення спільного господарства. Довідки з ЖЕКу в цьому випадку буде замало, оскільки немає кровного споріднення та не виключена можливість, що люди просто знімали кімнати в одній квартирі. Унаслідок недостатнього врегулювання цього питання на рівні законодавства на практиці підтвердження факту проживання однією сім’єю, як правило, відбувається в судовому порядку.

Якщо члени сім’ї не звертаються за нарахованою померлому працівнику зарплатою у строки, установлені для її виплати, то така зарплата депонується роботодавцем. За відсутності в померлого працівника членів сім’ї належні йому до виплати суми входять до спадкової маси та успадковуються в загальновстановленому порядку. У такому разі нараховані померлому працівнику суми можна внести на депозит нотаріусу.

 

Оформлення трудової книжки

У разі смерті працівника видається наказ (розпорядження) про припинення з ним трудових відносин у зв’язку зі смертю.

У трудовій книжці в розділі «Відомості про роботу» із зазначенням дати у графі 3 записується:

«Роботу припинено у зв’язку зі смертю». Далі заповнюється графа 4 — указуються дата і номер наказу (розпорядження) про розірвання трудових відносин. Зауважимо, що дата розірвання трудових відносин (дата смерті) і дата наказу з гр. 4 можуть не збігатися.

Роботодавець померлого працівника за основним місцем роботи має видати його трудову книжку найближчим родичам під розписку або надіслати поштою на їх вимогу (

п. 4.3 Інструкції № 58). Трудові книжки та їх дублікати, які не було отримано працівниками при звільненні, зберігають протягом 2 років у відділі кадрів підприємства окремо від інших трудових книжок працюючих співробітників. Після цього строку незатребувані трудові книжки (їх дублікати) зберігають в архіві підприємства протягом 50 років, а після закінчення цього строку їх можна знищити в установленому порядку (п. 6.2 Інструкції № 58).

 

Допомога на поховання за рахунок ФТВП

Розмір допомоги

. Наймані працівники є застрахованими особами в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. У зв’язку з цим у разі смерті працівника його сім’я має право на допомогу за рахунок коштів ФТВП. Допомогу може бути виплачено безпосередньо і застрахованій особі в разі смерті члена її сім’ї, який перебуває в нього на утриманні. Згідно з ч. 5 ст. 34 Закони № 2240 за рахунок коштів цього Фонду надається допомога на поховання застрахованій особі, члену її сім’ї чи іншим юридичним або фізичним особам, які здійснили поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли від нещасного випадку на виробництві).

Допомога виплачується тільки

за основним місцем роботи застрахованої особи. Рішення про призначення допомоги приймає комісія (уповноважений) із соціального страхування та оформляє протоколом.

Що стосується розміру допомоги, то згідно зі

ст. 46 Закону № 2240 вона надається в розмірі, що встановлюється правлінням Фонду, але не менше розміру прожиткового мінімуму. Востаннє розмір допомоги на поховання було встановлено п. 3 постанови № 83 на рівні 1400 грн. (діє з 01.01.2008 р.). У цій сумі допомога виплачується як на поховання працівника, так і на поховання члена сім’ї, який перебував на його утриманні.

Виплата допомоги провадиться

не пізніше дня, наступного за днем звернення.

Смерть працівника

. Якщо помер працівник вашого підприємства і його смерть не пов’язана з нещасним випадком на виробництві, то роботодавець зобов’язаний надати його сім’ї допомогу за рахунок коштів ФТВП.

Виняток становить випадок, коли померлий працівник був пенсіонером. У таких випадках допомога на поховання виплачується за рахунок коштів ПФ. У

листі від 24.03.08 р. № 04-06/Ш-30 з-43 ФТВП роз’яснює, що згідно зі ст. 1 Закону № 1058 пенсіонер — особа, яка відповідно до цього Закону отримує довічну пенсію. Статтею 9 Закону № 1058 передбачено, що за рахунок коштів ПФ у тому числі надається пенсія по інвалідності внаслідок загального захворювання (включаючи каліцтво, не пов’язане з роботою, інвалідність з дитинства). У зв’язку з цим ФТВП доходить висновку, що допомога на поховання пенсіонера, у тому числі й такого, який отримував пенсію по інвалідності, надається за рахунок коштів ПФ незалежно від того, чи перебував він у трудових відносинах на момент настання смерті. Саме на цій підставі й допомога на поховання померлого працівника, який отримував пенсію у зв’язку із втратою годувальника, виплачується не з ФТВП, а з ПФ. Для отримання допомоги на поховання за рахунок коштів ПФ необхідно звертатися до органу ПФ, що виплачував пенсію померлому*. Роботодавець не бере участі у виплаті пенсії за рахунок коштів ПФ.

* Крім допомоги на поховання членам сім’ї, які проживали разом з пенсіонером на день його смерті, у тому числі непрацездатним членам сім’ї, зазначеним у ч. 2 ст. 36 Закону № 1058, які перебували на його утриманні, незалежно від того, чи проживали вони разом з померлим пенсіонером, виплачується сума пенсії, що належала пенсіонеру та і залишилася недоотриманою у зв’язку з його смертю. Порядок такої виплати врегульовано ст. 52 Закону № 1058.

Підставою для призначення допомоги за рахунок коштів ФТВП у разі смерті працівника є заява його родича, до якої додається копія свідоцтва про смерть, виданого органом РАГСу (ч. 4 ст. 51 Закону № 2240). Згідно з п. 3.3 Інструкції № 1269/5 для отримання допомоги на поховання органом РАГСу видається витяг з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання за формою додатка 16 до цієї Інструкції, що надається комісії (уповноваженому) із соціального страхування роботодавця.

Смерть члена сім’ї працівника

. Згідно зі ст. 45 Закону № 2240 допомога на поховання за рахунок ФТВП надається в разі смерті членів сім’ї, які перебували на утриманні застрахованої особи, а саме:

1) дружини (чоловіка);

2) дітей, братів, сестер та внуків, які не досягли 18 років або старші цього віку, якщо вони стали інвалідами до 18 років (братів, сестер та внуків — за умови, що вони не мають працездатних батьків), а студентів та учнів середніх професійно-технічних і вищих навчальних закладів з денною формою навчання — до 23 років;

3) батька, матері;

4) діда й баби за прямою лінією споріднення.

Не вважаються такими, що перебували на утриманні застрахованої особи, члени сім’ї, які мали самостійні джерела коштів для існування (отримували заробітну плату, пенсію тощо).

Підставою для призначення допомоги в такому разі є заява працівника, до якої він додає

копію свідоцтва про смерть члена його сім’ї, витяг з Реєстру про смерть для отримання допомоги на поховання, видані органом РАГСу, а також довідку з місця проживання про перебування померлого члена сім’ї на утриманні застрахованої особи (ч. 4 ст. 51 Закону № 2240). Для отримання такої довідки необхідно звернутися до ЖЕКу за місцем проживання або до відповідного управління житлово-комунального господарства, виконавчого органу райради (міськради) (лист ФТВП від 09.11.07 р. № 04-06/Н-213з-322).

 

Таблиця 1.

Джерела виплати допомоги на поховання при різних ситуаціях звернення за нею

Ситуація

Хто та за чий рахунок виплачує допомогу

Розмір допомоги

1. Померла мати працівника — пенсіонерка

Орган ПФ, що виплачував пенсію померлій

У розмірі двомісячної пенсії (ст. 53 Закону № 1058)

2. Помер 10-річний син працівника

Роботодавець за рахунок коштів ФТВП

1400 грн.

3. Померла дружина працівника, яка ніде не працювала та не навчалася, не перебувала на обліку в центрі зайнятості як безробітна

Роботодавець за рахунок коштів ФТВП*

1400 грн.

4. Померла дружина працівника, яка працювала на іншому підприємстві

Допомогу виплачує роботодавець померлої працівниці за основним місцем роботи

1400 грн.

5. Помер чоловік працівниці, який значився в центрі зайнятості як безробітний

Центр зайнятості, де безробітний перебував на обліку

У розмірі ПМ (ст. 29 Закону № 1533, лист Мінпраці від 13.10.06 р. № 653/020/99-06)

6. Помер 20-річний брат працівника, який навчався у вищому навчальному закладі на денній формі навчання. Батьки братів — пенсіонери, які ніде не працюють**

Роботодавець за рахунок коштів ФТВП

1400 грн.

7. Помер 21-річний син працівника, який навчався у вищому навчальному закладі заочно

Органи праці та соціального захисту населення за місцем проживання померлого***

У розмірі, установленому органом місцевого самоврядування (п. 2 Порядку № 99)

8. Померла 28-річна дочка працівника, яка є інвалідом з дитинства та ніде не працювала

Орган ПФ, що виплачував померлій пенсію по інвалідності

У розмірі двомісячної пенсії (ст. 53 Закону № 1058)

* Аналогічну консультацію надано в журналі «ВПСУ», 2009. № 9. с. 39.

** За умови, що брат перебував на утриманні в застрахованої особи, яка звертається за допомогою, що має підтверджуватися довідкою ЖЕКу. Для призначення допомоги необхідно також надати довідку з навчального закладу про те, що померлий навчався на денній формі навчання.

*** За рахунок коштів ФТВП можна виплачувати допомогу на поховання, якщо діти, внуки, брати, сестри, які перебували на утриманні в застрахованої особи, навчалися у вищому навчальному закладі на денній формі навчання або в ПТУ. Про те, в яких випадках допомога на поховання виплачується соцзабезами, див. у розділі «Допомога на поховання з місцевого бюджету» на с. 38.

 

Відображення в обліку та звітності

. Допомогу виплачує роботодавець, але потім у повній сумі відносить її на розрахунки з ФТВП. У Звіті за ф. Ф4 ФСС з ТВП сума виплаченої допомоги відображається в рядку 4 розділу IV із зазначенням у графі 3 кількості виплат, а у графі 4 — суми виплаченої допомоги.

Сума допомоги не обкладається податком з доходів на підставі

п.п. 4.3.1 Закону про податок з доходів. Не сплачуються з цієї суми і соцвнески. У податковому обліку з податку на прибуток виплата допомоги та залік її суми з ФТВП не відображається.

У ф. № 1ДФ сума виплаченої працівнику допомоги відображається з ознакою доходу «22», проставляється ІПН особи, яка отримала допомогу.

Приклад 1

. Підприємство виплатило працівнику допомогу за рахунок коштів ФТВП у зв’язку зі смертю його дружини, яка перебувала на його утриманні.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1. Нараховано допомогу на поховання

652

685 (663)

1400,00

2. Виплачено допомогу на поховання

685 (663)

301

1400,00

 

Допомога на поховання від ФНВ

Згідно зі

ст. 43 Закону № 1105 у разі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві члени його сім’ї мають право на отримання від ФНВ страхових виплат (одноразової допомоги, пенсії у зв’язку із втратою годувальника) та послуг, пов’язаних з похованням померлого.

Через роботодавця проходять

лише витрати, пов’язані з організацією поховання померлого, які потім (з урахуванням граничного розміру) зараховуються в рахунок розрахунків з ФНВ. Ці питання врегульовані Порядком № 826. Для отримання інших страхових виплат (одноразової допомоги та щомісячних виплат) члени сім’ї померлого звертаються безпосередньо до відділення ФНВ за місцезнаходженням роботодавця або місцем проживання потерпілого за їх вибором*.

* Згідно з п. 1.6 Порядку призначення, перерахування та проведення страхових виплат, затвердженого постановою правління ФНВ від 27.04.07 р. № 24.

Відповідно до п. 5 Порядку № 826 страхувальник має організувати поховання працівника, який загинув на виробництві або помер у лікарні під час лікування отриманої на підприємстві травми. ФНВ відшкодовує витрати, понесені підприємством-страхувальником на поховання, у розмірі не вище граничних витрат на поховання постраждалого та пов’язаних із цим ритуальних послуг, що діяли на день поховання. Згідно з п. 6 Порядку № 826 до таких витрат належать витрати на:

— поховання;

— придбання одягу;

— придбання взуття;

— придбання інших предметів для похорону;

— організацію поминального обіду;

— релігійні обряди;

— виготовлення пам’ятників та огорожі тощо.

Граничні розміри витрат на поховання постраждалого та пов’язаних з цим ритуальних послуг у разі його смерті від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання встановлено

постановою № 45 (див. «Розміри витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг (грн.)» на с. 37). Сума граничних витрат залежно від місця поховання на сьогодні коливається від 5589 (Кіровоградська обл.) до 8216 грн. (Київська обл.). При цьому для заліку в рахунок розрахунків з ФНВ підприємство має вписатися не тільки в загальну граничну суму витрат, а і в суми, установлені в розрізі окремих видів витрат на поховання (п. 4 постанови № 45).

У разі якщо витрати підприємства на поховання постраждалого працівника та пов’язані з ним ритуальні послуги будуть менше граничного розміру таких витрат, ФНВ відшкодовує підприємству фактично понесені підприємством витрати. Якщо постраждалий працівник помер в одному регіоні України, а його поховання здійснювалося в іншому регіоні, то витрати на поховання, понесені підприємством, відшкодовуються ФНВ у граничних розмірах, установлених на день поховання для регіону, де здійснювалося поховання.

Витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги приймаються до заліку в рахунок страхових внесків або відшкодовуються підприємству

тільки за наявності документів, що підтверджують відповідні витрати на день поховання (довідок, рахунків, платіжних доручень тощо). Крім того, факт наявності нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання має бути підтверджено відповідними документами (акти за ф. № Н-1, № Н-5 тощо)**.

** Докладніше див. статтю «Нещасний випадок на виробництві: як його слід оформити, аби Фонд відшкодував витрати» // «БТ», 2008, № 9, с. 13.

Відображення у звітності

. Понесену підприємством суму витрат на поховання постраждалого внаслідок нещасного випадку чи професійного захворювання та пов’язані з цим ритуальні послуги має бути відображено в Розрахунковій відомості про нарахування і перерахування страхових внесків та витрачання коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України в рядку 18 розділу 2 і рядку 35 розділу 6.

 

Розміри витрат на поховання потерпілого та пов’язаних з цим ритуальних послуг (грн.)

Додаток до постанови правління ФНВ від 03.10.08 р. № 45

№ з/п

 

Область

 

Усього

 

Копання могили

 

Придбання труни (у тому числі в разі необхідності в труні із спеціального заліза з герметизацією, транспортування труни та інше)

 

Зберігання тіла в разі необхідності в холодильниках

 

Спеціальна обробка тіла (у разі необхідності речовинами для тривалого зберігання, косметичні послуги та інше)

 

Перевезення тіла в разі необхідності

 

Придбання одягу (костюм, взуття, сорочка, майка, труси, шкарпетки для покійного та інше)

 

Оформлення документів

 

Винос тіла

 

Катафалк

 

Автобус супроводжування

 

Траурний зал

 

Поховальні обряди цивільні, релігійні (ритуал, свічки, молитвеники, хустки, вінки, траурні стрічки та інше)

 

Кремація тіла

 

Послуги розпорядника

 

Вартість поминального обіду у день похорон у розрахунку на 30 осіб

 

Виготовлення та встановлення пам’ятника, огорожі, виготовлення фотографій, табличок та інше

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

1

Автономна Республіка Крим

7840

300

980

120

200

180

654

60

150

250

350

150

611

0

100

735

3000

2

Вінницька

6190

230

500

100

100

120

772

20

80

160

120

0

591

0

100

697

2600

3

Волинська

6592

380

800

0

300

60

708

20

15

120

139

15

644

0

200

691

2500

4

Дніпропетровська

6905

400

500

150

300

180

790

75

250

200

260

0

605

350

110

735

2000

5

Донецька

8622

300

1000

150

220

130

900

55

160

200

240

100

629

0

90

748

3700

6

Житомирська

6142

220

500

100

170

135

597

40

100

200

200

0

636

220

110

714

2200

7

Закарпатська

7695

300

500

150

300

150

732

100

150

300

300

250

639

0

100

724

3000

8

Запорізька

7302

385

700

50

210

180

677

65

200

230

290

80

646

0

150

739

2700

9

Івано-Франківська

6874

350

600

80

250

100

673

50

30

220

120

95

590

0

0

716

3000

10

Київська

8216

400

500

100

250

400

681

100

100

300

300

250

682

200

215

738

3000

11

Кіровоградська

5589

220

400

120

120

100

645

18

120

160

160

150

616

0

50

710

2000

12

Луганська

6109

310

740

67

299

140

713

57

100

130

182

0

592

0

51

728

2000

13

Львівська

6904

250

800

100

300

200

669

10

120

250

200

100

626

0

50

729

2500

14

Миколаївська

6333

400

600

100

280

150

684

30

150

200

200

100

590

0

143

706

2000

15

Одеська

7226

400

820

80

180

150

693

100

200

300

300

170

602

430

70

731

2000

16

Полтавська

5759

300

300

50

150

150

770

25

70

200

250

15

656

0

100

723

2000

17

Рівненська

6345

360

500

150

40

200

749

15

100

160

180

35

609

0

40

707

2500

18

Сумська

6165

342

380

150

150

126

691

0

170

200

200

0

590

0

50

716

2400

19

Тернопільська

7479

203

685

150

257

156

712

88

88

228

300

216

662

0

48

686

3000

20

Харківська

8315

400

900

150

300

150

719

80

100

300

300

60

624

380

100

752

3000

21

Херсонська

5897

230

520

50

200

100

636

25

160

170

175

250

594

0

50

737

2000

22

Хмельницька

7015

250

790

100

145

148

763

15

310

150

193

260

642

0

50

699

2500

23

Черкаська

5862

284

406

50

125

155

687

55

225

156

169

103

647

0

72

728

2000

24

Чернівецька

6397

150

300

150

250

130

756

100

100

98

131

0

580

0

54

698

2900

25

Чернігівська

7304

185

798

0

0

254

782

20

167

104

292

100

590

255

48

709

3000

26

м. Київ

7207

143

485

105

300

97

688

90

200

400

300

80

637

240

133

809

2500

27

м. Севастополь

7498

400

800

90

300

120

711

28

200

300

300

224

632

0

180

713

2500

 

Приклад 2.

Підприємство оплатило витрати на поховання та пов’язані з цим ритуальні послуги працівника, який загинув унаслідок нещасного випадку на виробництві. Сума витрат склала 6000 грн. Поховання здійснювалося в м. Запоріжжі.

Згідно з

постановою № 45 граничний розмір витрат на поховання в Запорізької області становить 7302 грн. До заліку може бути прийнято всю витрачену страхувальником суму, якщо страхувальник не вийшов за межі граничних норм витрат щодо кожного виду ритуальних послуг.

У податковому обліку з податку на прибуток витрати на поховання та залік їх суми з ФНВ не відображаються.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

Оплачено послуги з поховання працівника

377

311

6000,00

Суму витрат на поховання зараховано в рахунок страхових внесків до ФНВ

656

377

6000,00

 

Допомога на поховання з місцевого бюджету

Вище зазначалося, у разі якщо померлий був пенсіонером, то допомога йому виплачується за рахунок коштів ПФ, якщо безробітним — за рахунок ФБ, якщо на утриманні застрахованої особи — у загальному випадку за рахунок ФТВП. Якщо смерть настала внаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, то допомогу виплачує роботодавець з подальшим заліком у рахунок розрахунків з ФНВ. Відповідно на поховання тих осіб, які не ввійшли до жодної з перелічених вище категорій, допомога має виплачуватися органом праці та соціального захисту населення (соцзабезом) за рахунок коштів місцевого бюджету. Правила виплати цієї допомоги врегульовано

Порядком № 99 (див. «На поховання яких осіб допомогу виплачує соцзабез» на с. 39). До виплати допомоги в цьому випадку роботодавець ніяк не причетний, однак знати, в яких випадках допомога виплачується з місцевого бюджету, а в яких — з ФТВП, йому необхідно, щоб не допустити необґрунтованого витрачання коштів ФТВП.

 

На поховання яких осіб допомогу виплачує соцзабез

Витяг із Порядку № 99

«1. Цей Порядок визначає механізм надання допомоги на поховання померлого (померлої):

1) аспіранта, докторанта, клінічного ординатора, студента вищого навчального закладу I — IV рівня акредитації, що навчається за денною формою, учня професійно-технічного навчального закладу, якщо померлий не утримувався особою, застрахованою в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування; особи, яка перебувала на утриманні зазначених осіб;

2) дитини, на яку один з батьків (опікун, піклувальник, усиновитель), що не застрахований в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, отримував допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми»;

3) особи, не застрахованої в системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, яка отримувала на дитину допомогу відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» або Закону України «Про державну соціальну допомогу інвалідам з дитинства та дітям-інвалідам»;

4) особи, яка не досягла пенсійного віку та на момент смерті не працювала, не перебувала на службі, не зареєстрована у центрі зайнятості як безробітна;

5) особи, яка не має права на отримання пенсії або державної соціальної допомоги відповідно до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам».

 

Ця допомога надається соцзабезом за останнім місцем проживання померлого на підставі заяви, паспорта чи іншого документа, що засвідчує особу виконавця, волевиявлення померлого чи особи, яка зобов’язалася поховати померлого, і довідки про смерть. Розмір допомоги встановлюється органом місцевого самоврядування виходячи з вартості ритуальних послуг.

Допомога на поховання надається

в день звернення за нею протягом шести місяців після смерті особи (п. 3 Порядку № 99).

Допомога на поховання не виплачується в разі смерті особи, яка перебувала на повному державному забезпеченні (утриманні) у відповідній установі (закладі) (крім випадків, коли поховання здійснюється виконавцем волевиявлення померлого чи особою, яка зобов’язалася поховати померлого).

 

Допомога на поховання від роботодавця

Вище розглядалися випадки виплати допомоги на поховання за рахунок коштів місцевого бюджету і соцфондів. Однак роботодавець також може проявити співчуття і надати фінансову допомогу близьким померлого.

Відповідно до

п.п. 4.3.21 Закону про податок з доходів не включається до оподатковуваного доходу допомога на поховання платника податків, що надається:

а) будь-якою фізичною особою, благодійною організацією, Пенсійним фондом України або

професійною спілкою. Обмеження стосовно суми матдопомоги, що не обкладається ПДФО, тут немає;

б)

роботодавцем такого померлого платника податків за його останнім місцем роботи (у тому числі перед виходом на пенсію) у розмірі, що не перевищує у 2010 році 2440 грн. (1220 х 2). Сума перевищення над такою сумою, за її наявності, підлягає кінцевому оподаткуванню при її виплаті за ставкою 15 %. Зверніть увагу, що пільга діє незалежно від того, чи мав померлий працівник право на ПСП.

Якщо роботодавець надає працівнику

матдопомогу на поховання його померлого родича, то тут пільга за п.п. 4.3.21 Закону про податок з доходів не діє. При наданні такої допомоги вона обкладається за правилами, установленими для НБД, а саме: якщо працівник має право на ПСП, то матдопомога в межах 1220 грн. сукупно з розрахунку на рік не обкладається податком з доходів. Із суми перевищення або з усієї суми матдопомоги, якщо працівник не має права на ПСП, утримується ПДФО за ставкою 15 %.

Матдопомога на поховання не входить до фонду оплати праці згідно з

п. 3.31 Інструкції № 5, тому соцвнески ні зверху, ні знизу з неї не справляються (ні з оподатковуваної, ні з не оподатковуваної ПДФО суми).

До валових витрат сума такої допомоги не включається.

 

Таблиця 2.

Порядок обкладення матдопомоги на поховання податком з доходів

Допомога на поховання

Підстава для надання

Включення до ФОП (Інструкція № 5)

Пільги з ПДФО (Закон про податок з доходів)

Ф. № 1ДФ

1

2

3

4

5

Померлого працівника

Заява члена сім’ї померлого працівника

(п. 3.32)

Є з урахуванням граничного розміру (у 2010 році — 2440 грн.)

абз. «б» п.п. 4.3.21

«14» (як в оподатковуваної, так і в неоподатковуваної *

Родича працівника**

Заява працівника

(п. 3.31)

Немає

«17» (НБД в оподатковуваній частині), «14» (НБД в неоподатковуваній частині)

Пенсіонера від його роботодавця за останнім місцем роботи

Заява члена сім’ї померлого пенсіонера

(п. 3.32)

Є з урахуванням граничного розміру (у 2010 році — 2440 грн.)

абз. «б» п.п. 4.3.21

«14» (як в оподатковуваній, так і в неоподатковуваній*)

Померлого працівника — члена профспілки, надана профспілкою

Заява члена сім’ї померлого працівника

Є без обмеження щодо суми

«38»

Померлого члена сім’ї працівника, надана профспілкою

Заява працівника

Є без обмеження щодо суми

«38»

* Зверніть увагу: податківці вимагають відображати неоподатковувану частину такої допомоги з ознакою «09» (лист від 05.05.04 р. № 8001/7/17-2117; консультація «Допоміжна таблиця для заповнення форми № 1ДФ» // «ВПСУ», 2009, № 27). На наш погляд, у ф. № 1ДФ таку допомогу в повній сумі в 1ДФ потрібно показувати з ознакою доходу «14» (оскільки такий дохід виплачується не працівнику, а його родичу, то його важко класифікувати як додаткове благо від роботодавця) і вказувати ІПН одержувача матдопомоги, тобто родича померлого працівника.

Який спосіб вибрати, вирішувати вам, оскільки чітких правил щодо заповнення немає, а за перекручення даних у ф. № 1ДФ сьогодні не карають.

** ДПАУ вважає, що допомога на поховання родича працівника в будь-якому разі є нецільовою та має оподатковуватися за правилами, установленими п.п. 9.7.3 Закону про податок з доходів, тобто пільга надається в розмірі 1220 грн. (у 2010 році) за умови, що одержувач допомоги має право на ПСП (лист від 07.07.08 р. № 13574/7/17-0717). Про те, що матдопомога, яка виплачується у зв’язку з непередбаченими обставинами окремим працівникам, є разовою, йшлося в листі Мінпраці від 04.03.10 р. № ДЦ-04-1412/0/6-10 // «БН», 2010, № 22, с. 8.

 

Приклад 3.

Дружині померлого працівника було надано від підприємства матдопомогу на поховання в сумі 1000 грн.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1. Нараховано матдопомогу

949

685

1000,00*

2. Виплачено матдопомогу

685

301

1000,00

* У ф. № 1ДФ відображається дохід дружини померлого працівника в сумі 1000 грн. з ознакою доходу «14» (у гр. 4а і 4 проставляємо нулі). Валових витрат немає.

 

Приклад 4

. Підприємство надало працівниці матдопомогу за сімейними обставинами (у зв’язку зі смертю чоловіка) у розмірі 1500 грн. Працівниця має право на ПСП.

 

Зміст господарської операції

Кореспондуючі рахунки

Сума,грн.

дебет

кредит

1. Нараховано матдопомогу

949

685 (663)

1500,00*

2. Утримано ПДФО (1500 - 1220) х 15 %

685 (663)

641

42,00

2. Виплачено матдопомогу (1500 - 42)

685 (663)

301

1458,00

* У ф. № 1ДФ відображається дохід працівника:

— у сумі 1220 грн. з ознакою доходу «14» (у гр. 4а і 4 проставляємо нулі);

— у сумі 280 грн. з ознакою доходу «17» (у графі 4а і 4 зазначаємо суму утриманого ПДФО 42,00 грн.).Валових витрат немає.

 

На завершення статті зауважимо, що від подій, які розглядаються в цій статті, ніхто не застрахований. І в ці хвилини людям необхідна як моральна, так і матеріальна підтримка. Зі свого боку ми бажаємо, щоб ваша участь у проблемі ваших працівників не стала зайвою проблемою для вас особисто.

 

Документи і скорочення статті

ЦКУ

— Цивільний кодекс України від 16.01.03 р. № 435-IV.

СКУ

— Сімейний кодекс України від 10.01.02 р. № 2947-III.

Закон № 2240

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленим народженням та похованням» від 18.01.01 р. № 2240-III.

Закон № 1058

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.03 р. № 1058-IV.

Закон № 1533

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття» від 02.03.2000 р. № 1533-III.

Закон № 1105

— Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Закон про податок з доходів

— Закон України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22.05.03 р. № 889-IV.

Порядок № 99

— Порядок надання допомоги на поховання деяких категорій осіб виконавцю волевиявлення померлого чи особі, яка зобов’язалася поховати померлого, затверджений постановою КМУ від 31.01.07 р. № 99.

Постанова № 45

— постанова правління Фонду соціального страхування від нещасного випадку на виробництві «Про витрати на поховання та пов’язаних з цим ритуальних послуг уразі смерті потерпілого від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання» від 03.10.08 р. № 45.

Інструкція № 1269/5

— Інструкція щодо ведення Державного реєстру актів цивільного стану громадян, затверджена наказом Мін’юсту України від 24.07.08 р. № 1269/5.

Постанова № 83

— постанова правління ФТВП «Про бюджет Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності на 2008 рік» від 25.12.07 р. № 83.

Порядок № 826

— Порядок проведення витрат на поховання у разі смерті постраждалого від нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання, затверджений постановою КМУ від 11.07.01 р. № 826.

Інструкція № 58

— Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58.

ПМ

— прожитковий мінімум.

ПСП

— податкова соціальна пільга.

ПДФО

— податок з доходів фізичних осіб.

ПФ

— Пенсійний фонд України.

ФТВП

— Фонд соціального страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

ФБ

— Фонд загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття.

ФНВ

— Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України.

«ВПСУ»

— журнал «Вісник податкової служби України».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі