Теми статей
Обрати теми

Як у звіті за формою № 1-ПП відображається пільга щодо прибуткових збитків

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Як у звіті за формою № 1-ПП відображається пільга щодо прибуткових збитків

 

У декларації з податку на прибуток у нас було відображено збитки і за попередній 2009 рік, і за I квартал 2010 року. Оскільки в декларації за I квартал було заповнено рядок 04.9 «Від’ємне значення об’єкта оподаткування попереднього податкового року», ми розрахували від цього показника 25 % і відобразили отриману суму у звіті за формою № 1-ПП за I квартал 2010 року з кодом пільги 11020044. Зараз нам зателефонували з ДПІ з вимогою подати уточнений розрахунок за формою № 1-ПП, мотивуючи це тим, що за наявності збитків у I кварталі ми не повинні були показувати пільгу у формі № 1-ПП. Чи мають рацію податківці в цій ситуації та на чому ґрунтуються такі вимоги?

(м. Київ)

 

Вас, очевидно, збентежило те, що в

Інструкції про порядок заповнення форми звіту № 1-ПП «Про суми пільг в оподаткуванні юридичних осіб та фізичних осіб — суб'єктів підприємницької діяльності», затвердженій наказом ДПАУ, Держкомстату від 23.07.04 р. № 419/453 (далі — Інструкція № 419), не міститься жодних вказівок щодо особливостей заповнення звіту за формою № 1-ПП у розглянутій ситуації. Хоча в п. 1.2 Інструкції № 419 зазначається, що звіт за формою № 1-ПП має заповнюватися тими суб'єктами господарювання, які використовують право на пільгу в оподаткуванні.

Визначення терміна «пільга» в нормативних актах застосовується лише до ПДВ, і для цього податку під нею розуміються переваги, надані певним суб'єктам підприємницької діяльності, пов'язані з повним або частковим звільненням від установлених законом зобов'язань зі сплати цього податку до державного бюджету (

п.п. 1.4.1 Правил обліку податку на додану вартість з метою вдосконалення обчислення вартісної величини впливу пільг з цього податку на формування дохідної частини Державного бюджету, затверджених наказом ДПАУ, Держкомстату від 23.07.04 р. № 419/453).

Якщо пов'язати ці норми, то стосовно розглянутої ситуації виходить, що «збиткова» пільга у формі № 1-ПП має показуватися в тому випадку, коли за рахунок зменшення оподатковуваного прибутку на суму збитків податок на прибуток було сплачено в меншій сумі порівняно із ситуацією, якби збитків не було. Саме такий алгоритм перевірки заповнення форми № 1-ПП у частині збиткової пільги застосовують і податківці при аналізі порівнянності показників цієї форми з декларацією з податку на прибуток, що випливає з

п. 4 додатка 1 до Примірного порядку проведення невиїзної документальної (камеральної) перевірки та здійснення контролю за справлянням податку на прибуток, затвердженого наказом ДПАУ від 05.12.08 р. № 761 (див. «Як у формі № 1-ПП перевіряється «збиткова» пільга»):

 

Як у формі № 1-ПП перевіряється «збиткова» пільга»

Витяг із п. 4 додатка 1 до наказу № 761

«Рядок 04.9 декларації при перевірці податковим інспектором узгоджується з даними звіту за формою № 1-ПП (про податкові пільги) за кодом пільги 11020044. У разі якщо від'ємне значення об'єкта оподаткування податком на прибуток попереднього року (повністю або частково) враховано при визначені об'єкта оподаткування звітного року, то сума пільги дорівнює 25 відсотків від врахованої суми».

 

Виходячи з цього можна запропонувати такий варіант визначення суми збиткової пільги у формі № 1-ПП:

— якщо показник ряд. 08 додатний або дорівнює нулю, то показник ряд. 04.9 помножуємо на 25 %;

— якщо показник ряд. 08 від’ємний, але його абсолютне значення (за модулем) менше показника ряд. 04.9, то їх різницю (за модулем) помножуємо на 25 %;

— якщо показник ряд. 08 від’ємний та його абсолютне значення (за модулем) більше або дорівнює показнику ряд. 04.9, то пільга не розраховується.

Розглянемо для ілюстрації кілька варіантів заповнення декларації (табл. 1).

 

Таблиця 1.

Розрахунок пільги для заповнення форми № 1-ПП

Варіант

Рядок 08 декларації

Рядок 04.9 декларації

Порівняння

Сума пільги

1

2

3

4

5

Варіант 1

100

40

гр. 2 > 0, гр. 5 = гр. 3 х 25 %

40 х 25 % = 10

Варіант 2

0

40

гр. 2 = 0, гр. 5 = гр. 3 х 25 %

40 х 25 % = 10

Варіант 3

-20

40

гр. 2 < гр. 3, гр. 5 = (гр. 3 - гр. 2) х 25 %

(40 - 20 х 25 % = 5

Варіант 4

-60

40

гр. 2 ³- гр. 3, гр. 5 = 0

0

 

Звертаємо увагу, що протягом року за рахунок впливу квартальних показників сума пільги може змінюватися. Причому в ситуації, коли, скажімо, у I кварталі було отримано прибуток (заповнено

ряд. 14), а у II кварталі отримано збиток, що «перекрив» прибуток I кварталу, у формі № 1-ПП за I квартал збиткову пільгу буде відображено, а за півріччя — ні.

Наприклад, якщо у I кварталі 2010 року було отримано прибуток у розмірі 100 грн., податок на прибуток — 25 грн., а показник

ряд. 04.9 декларації склав 40 грн., то сума пільги за I квартал дорівнюватиме 40 грн. х 25 % = 10 грн.

Якщо ж за результатами півріччя збиток склав 60 грн., пільга за півріччя дорівнюватиме нулю.

Такі «невідповідності» вписуються в алгоритм розрахунку пільг і бентежити не повинні.

Що ж до вимог податківців про подання уточненого розрахунку за формою № 1-ПП у разі виявлення помилок за поточний період, то вони суперечать положенням

наказу ДПАУ від 31.12.08 р. № 827 «Про затвердження Методичних рекомендацій щодо централізованого приймання та комп'ютерної обробки податкової звітності платників податків до ОДПС України». Так, з п.п. 4.15.2 цього документа випливає, що:

— помилки, допущені у формі № 1-ПП протягом звітного року, виправляються у звіті за наступний звітний період;

— помилки, допущені в попередніх роках, можна виправити шляхом подання нового звіту за «помилковий» період із супровідним листом.

Отже, уточнений розрахунок у розглянутій ситуації не подається, а просто у формі № 1-ПП за півріччя вказуються вже правильні дані. Щоправда, на місцях податківців ці питання вирішують інакше — просто тихо «замінюють» помилковий звіт на правильний і ніде не показують ці дії. Адже все одно на платників жодних штрафів за порушення заповнення форми № 1-ПП накласти не вийде, а зі звітністю у ДПІ буде все гаразд*. У цілому ж, може, і є сенс відгукнутися на таке прохання.

* Докладніше про див. матеріал «Звіт за формою № 1-ПП: особливості заповнення»//«БТ», 2010, № 14, с. 16.

 

Влада КАРПОВА

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі