Теми статей
Обрати теми

Порядок визначення базового місяця для цілей проведення індексації заробітної плати

Редакція БТ
Відповідь на запитання

Порядок визначення базового місяця для цілей проведення індексації заробітної плати

 

Працівника прийнято на роботу в листопаді 2009 року з посадовим окладом 1155 грн. Цей місяць було прийнято за базовий. Посадовий оклад працівника підвищувався у:

— січні 2010 року і склав 1177 грн.;

— квітні 2010 року і склав 1202 грн.

Чи є ці місяці базовими для цілей проведення індексації?

(Харківська обл.)

 

Індексація грошових доходів населення провадиться в разі, якщо величина індексу споживчих цін перевищила поріг індексації, установлений у розмірі 101 % (

п. 11 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.03 р. № 1078, далі — Порядок № 1078). Для проведення подальшої індексації розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком починається з місяця, наступного за місяцем, в якому індекс споживчих цін перевищив поріг індексації. Індексація доходів здійснюється з першого числа місяця, що настає за місяцем, в якому офіційно опубліковано індекс споживчих цін. Офіційне опублікування індексу споживчих цін відбувається до 10-го числа наступного місяця.

Згідно з

п. 5 Порядку № 1078 місяць підвищення мінімальної заробітної плати є базовим місяцем для розрахунку індексу споживчих цін наростаючим підсумком. Індексація в базовому місяці не здійснюється. Розрахунок індексу споживчих цін наростаючим підсумком починається з місяця, наступного за базовим.

При цьому якщо підвищення мінімальної заробітної плати не супроводжується зростанням заробітної плати працівника, то її необхідно продовжувати індексувати на індекси, визначені відповідно до

Порядку № 1078.

Місяць підвищення заробітної плати вважається базовим,

якщо в результаті сума збільшення заробітної плати більше суми індексації, яку могло бути нараховано в цьому місяці. Якщо сума збільшення заробітної плати менше нарахованої суми індексації, то подальша індексація провадиться згідно з додатком 4 до Порядку № 1078.

Законом України «Про Державний бюджет України на 2010 рік» від 27.04.10 р. № 2154-VI

(далі — Закон про Держбюджет на 2010 рік) установлено нові розміри мінімальної заробітної плати і прожиткового мінімуму. При цьому, як випливає з п. 1 Прикінцевих положень Закону про Держбюджет на 2010 рік, нові розміри діють з 01.01.10 р.

Механізм нарахування сум індексації для новоприйнятих працівників

Порядком № 1078 не визначено. Рішення про визначення базового місяця для проведення індексації заробітної плати таким працівникам адміністрація підприємства затверджує самостійно.

У цьому випадку місяць прийняття на роботу (листопад 2009 року) було прийнято за базовий для проведення індексації. Сума підвищення посадового окладу в січні 2010 року склала 22 грн. (1177,00 - 1155,00). Останнім базовим місяцем був листопад 2009 року. Отже, у січні 2010 року право на індексацію не настає. У такому разі січень 2010 року буде

базовим при проведенні індексації грошових доходів.

Сума підвищення посадового окладу у квітні 2010 року склала 25 грн. (1202,00 - 1177,00). У разі якщо в період між переглядом заробітної плати не настало право на її індексацію, місяць подальшого підвищення заробітної плати вважається базовим. Отже, квітень 2010 року також буде базовим.

 

Жанна ЛАВРЕНТЬЄВА,
 начальник відділу рівня життя
 і моніторингу бідності Міністерства праці
 та соціальної політики України

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі